616 találat a(z) adóbevallás cimkére

Nem kér igazolásokat a NAV az szja-bevallási tervezethez Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön kérés nélkül készíti el több mint 5 millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét idén, a folyamat automatikus, nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV.

Családi gazdaság – beruházási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaság beruházást hajtott végre 2018. évben: a meglévő tejházat újította fel és új épületet épített, mindkettő a gazdaság tevékenységéhez kapcsolódik. A beruházás megvalósításához pályázati úton támogatást nyertek és kaptak. A megítélt támogatás 2018. évben 96 százalékban be is folyt. A beruházást 2019-ben veszik használatba, és a támogatás maradék 4 százaléka is 2019-ben fog megérkezni Kérdésünk az lenne, hogy ebben az esetben a 2018. évben befolyt támogatást a családi gazdaság adóbevallásában bevételként kell-e szerepeltetni, vagy át lehet vinni a beruházási költségekkel együtt a 2019-es évre, és 2019-ben szerepeltetni bevételként, amikor az üzembe helyezés is meg fog történni?

Hibás az M30-as? Így lehet javítani Cikk

A munkáltatóknak, kifizetőknek január 31-éig kellett a 2018. évben teljesített kifizetéseiről, juttatásairól összesített igazolást kiállítaniuk. Ha a munkáltató január 31-ét követő időpontban értesül róla, vagy tárja fel, hogy az előző hónapokra, esetleg évekre vonatkozóan nem a jogszabályi előírások alapján állapította meg és vallotta be a magánszemély adóját, adóelőlegét és állapította meg a járulékokat, a következő szabályokat figyelembe véve van lehetősége javítani a hibát.

Gyed Kérdés

Tisztelte Szakértő! Ha a munkáltató tb-kifizetőhely, abban az esetben a kifizetett gyedet az adóbevallás 1. vagy a 4. sorában kell feltüntetni? Segítségét előre is köszönöm.

Kereseti statisztika: a NAV és a kincstár adataira tér át a KSH Cikk

Idén januártól megújítja keresetstatisztikai adatgyűjtését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH): a havi létszám és keresetinformációkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járulékbevallásából, a költségvetési szervezetek esetében pedig a Magyar Államkincstártól átvett adatokból állítja elő és publikálja majd azokat, a korábbi havi munkaügyi adatgyűjtés kivezetésével párhuzamosan.

Szja-alap csökkentése súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeknél Kérdés

Tisztelt Adószakértő! 2018. évi szja-bevallásnál súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeknél – például cukorbetegség – kitől és milyen igazolás beszerzése kérhető, és ez 5 évre visszamenőleg hogyan érvényesíthető? Minden évet önellenőrizni kell, vagy lehet a 2018. évi szja-bevallásban összesítve érvényesíteni?

Társasház bérbeadásból származó bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az, ha egy társasháznak bérbeadásból származó bevétele van, és a kifizető levonja az szja-t, és erről év végén igazolást is kiállít, a társasház a 41-es bevallásában visszaigényelheti-e a tőle levont szja-t? Úgy értelmeztük, hogy a bérbeadásból származó bevételéből a közös költség erejéig terjedő összeg adómentes, és csak az e feletti rész adóköteles. Ha valóban visszaigényelhető, hogyan kell a 41-es bevallásban érvényesíteni a visszajáró adót, mi a teendő, ha nem kerül fel az adófolyószámlára a viiszaigénylésre megjelölt szja összege? Ezért az adott társasház azt vissza sem tudja igényelni a 17-es nyomtatványon? Válaszukat köszönöm!

Egyéni vállalkozó 2018-as szja-bevallása és ehója Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2018-as adóévről készült egyéni vállalkozói adóbevallásában a 14 százalékos ehóval kell a 2019. május 20-áig leadandó bevallásban adózni a vállalkozói jövedelem kivét után?

Útmutató a NAV-tól az egyes adók bevallásához, megfizetéséhez Cikk

Információs füzetben foglalta össze az adóhatóság a leglényegesebb adófizetési, -bevallási határidőket.

Adóbevallás önrevizió Kérdés

2017 márciusában kiadtunk az anyám lakását. Az ingatlannak három tulajdonosa van (két nyugdíjas (az anyám és a nővérem), egy aktív kereső (a fiam). Én a bérbeadással kapcsolatos feladatokat látom el, tulajdonos nem vagyok. A lakás rezsijét a bérlő a benyújtott számlák alapján egyenlíti ki, a tárgyhónapot követően. A bérleti díjat a tulajdonosok nem osztják szét, azt anyám – remélem minél későbbi – temetésére, illetve amennyiben szükségessé válik, anyám ápolására félreteszik. Eddig úgy véltük, hogy mivel a tulajdonosoknak a kiadásból bevételük nem származott, adózási kötelezettség nem keletkezett. Azonban elbizonytalanodtunk, ezért szeretném kérni a tájékoztatásukat arról, hogy van-e adófizetési kötelezettségünk, illetve milyen feladatunk van. Segítségüket előre is köszönöm! Üdvözlettel: Tömör József

Németországi adószámigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk Németországban árut vásárolni. Nem szállítanánk Magyarországra, hanem ott értékesítenénk is. Hogyan kell német adószámot igényelni? Hogyan kell adóbevallást vagy egyéb bevallásokat beadni? Segítségüket előre is köszönöm!

Statisztikai létszám Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaságiadó-bevallás 1729-A-02-02 sorában feltüntethető-e 1 fő, ha a tulajdonos, aki egyben ügyvezető is, megbízás keretében látja el tevékenységét? Jövedelmet nem vesz ki, járulékfizetés sem történik, mivel van heti 36 órát meghaladó munkaviszonya. (A bevallásban a személyi jellegű ráfordításoknál 0 összeg szerepel.)

Adóbevallások, amelyeket soron kívül be kell nyújtani Cikk

Ha a szokásostól eltérő, nem mindennapi, rendkívüli körülmények, események következnek be a vállalkozásnál, akkor soron kívüli adóbevallást kell benyújtani.

Szeszfőzde Kérdés

Tisztelt szakértő! Bt. bérbevenne egy szeszfőzdét, milyen bejelentési kötelezettsége van a NAV felé, az önkormányzat felé? Neki is meg kell igényelnie a 7oo forintos zárjegyet? Milyen adóbevallási kötelezettsége keletkezik ezen tevékenysége után?

Jogosultság adókedvezményre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betegségen estem át, mely alapján jogosult lennék adókedvezményre. Erről a papírt februári dátumozással május hónapban kaptam meg. Munkáltatómnál közölték, hogy visszamenőleg nem tudják bérszámfejteni. Javasolták, hogy küldjek be "revíziós" papírt. Könyvelőm, mivel másodállásban vállalkozóként dolgozom, azt javasolta, hogy ne küldjek be a NAV felé semmit, majd ő a jövő adóévben elrendezi. Kinek van igaza? Aki azt mondja, hogy most adjak be önrevízióhoz papírt és ezúton érvényesítsem az adókedvezményt vagy könyvelőmnek, aki azt mondja, hogy ne adjak be semmit, majd ő jövőre rendezi? Segítségét előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink