488 találat a(z) adóbevallás cimkére

Bt. átalakulása egyszemélyes kft.-vé Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. elhatározza, hogy átalakul egyszemélyes kft.-vé. A kültaggal hogyan történik az elszámolás? Milyen számviteli teendők vannak az átalakulás kapcsán, illetve hogyan alakul az adóbevallások benyújtásának határideje? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Autóbehozatal külföldről II. Kérdés

Tisztelt dr. Kelemen László! Az említett gépjárművet a vállalkozás saját céljára használja, nem adja azt bérbe, és nem értékesíti tovább. A számlához tartozik egy nyilatkozat, mely szerint az eladó német cég járműkereskedelemmel foglalkozik, közösségi adószám nem szerepel a számlán, különbözeti adózással történt a számlázás. Regisztrációs adót nem kellett fizetnie, így áfa szempontjából nem vonatkozik rá áfalevonási tilalom, tudomásom szerint azt csak 8703 VTSZ szám alá tartozó gépjármű-behozatalnál kell megfizetni ? Az áfabevallásban hol szerepltetem a gépjárműimportot? Segítségét köszönöm!

Szálláshelykiadás közvetítőn keresztül Kérdés

A 16T101 bejelentőn igényeltem adószámot 2016-os évben (alanyi adómentesség és tételes átalányadózás váléasztásával). Kérdéseim a következők: 1. A tételes átalányadózás választása csak a 2016-os évre szól, tehát jövőre újra meg kell adni, hogy melyik adózási módot választom? 2. Ténylegesen csak az utolsó negyedévben lesz tevékenységem. Az egész évre meg kell fizetnem az átalányadót (plusz az ehót)? Ha egész évre kell, akkor utólag hogyan adhatom be ezeket a bevallásokat? Milyen nyomtatványt kell beadnom? Normál szja és eho adónemeken kell megfizetni a közterhet? 3. A vendég felé a teljes összegről kell egy 0 százalék áfatartalmú számlát adnom? A közvetítő részemre a levont jutalékról állított ki számlát, ezzel akkor nem kell csökkentenem a számlámat? 4. Az ez évre szóló adóbevallásomban, milyen módon kell majd szerepeltetni az átalányadót? Köszönettel: Miklós Attila

Kártérítés önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Projektcég feladata olyan földterületek felkutatása, amelyek egy adott növénykultúra termesztésére alkalmasak. Ha bármely földterületről a telepítést követően bebizonyosodik, hogy alkalmatlan a növénykultúra termesztésére, akkor a projektcégnek kártérítési kötelezettsége keletkezett a megbízó felé. Fentiek miatt a projektcégnek 2011. évben 24 millió forint, 2012. évben 23 millió forint kártérítési kötelezettsége keletkezett a megbízó felé. A kártérítésre 2016. évben derült fény, ezért az előző években nem szerepel a könyvelésben, és nem vették figyelembe az adott évi társasági adó megállapításakor sem. A projektcég 2011. évi társaságiadó-fizetési kötelezettsége 100 ezer forint volt. (Nem a jövedelemminimum szerint adózott.) 2012. évben a cég társaságiadó-fizetési kötelezettsége 686 ezer forint volt, és ekkor képzett 6 millió forintos fejlesztési tartalékot is. (Nem a jövedelemminimum szerint adózott.) 2013. évben a fejlesztési tartalékból feloldott 3 millió forintot. Kérdésünk, hogy mi a teendő a fejlesztés tartalékkal? Önellenőrzés esetén a fejlesztési tartalékot teljes egészében vissza kell vezetni, a 2012. évi képzése és a 2013. évi feloldása vonatkozásában is? Kérdés még, hogy a 2011. évben és a 2012. évben keletkezett veszteséget önellenőrzés esetén hogyan lehet felhasználni, visszamenőleg igénybe lehet-e venni, vagy azt a 2016. évi beszámolóban lehet először érvényesíteni? Üdvözlettel: Kisfaludyné

Milliárdos jövedelmeket zsebeltek be magyarok külföldön Cikk

Szépen csurrant-cseppent a legnagyobb jövedelműeknek tavaly; a toplista élén állóké külföldről származott – derül ki a NAV adóbevallási statisztikáiból.

18 éven keresztül nem fizetett jövedelemadót az elnökjelölt? Cikk

A The New York Times megszerezte a republikánus elnökjelölt, Donald Trump 1995-ös vagyonnyilatkozatát, s kiderült, hogy Donald Trump valószínűleg 18 éven keresztül nem fizetett jövedelemadót.

Bevallás a környezetterhelési díjelőlegről Esemény

Szinte hihetetlen! Az ország, ahol mindenki adóbevallása nyilvános Cikk

Minden állampolgár adóbevallása nyilvános Norvégiában, az egymás zsebében kotorászók száma azonban mégsem olyan magas, mint ahogyan azt elsőre várná az ember – írja a 444.hu.

Üzemeltetési bevétel – bérbeadásból származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély, a tulajdonában lévő ingatlan hasznosítására üzemeltetési szerződést köt egy céggel, amelyért üzemeltetési díjat kap a cégtől. Az ingatlan bérbeadását közvetlenül a cég végzi. Kérdés: ebben az esetben a magánszemély által kapott üzemeltetési díj ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemnek számít, és választhatja, hogy nem kér adószámot a NAV-tól? Ha nem, akkor az üzemeltetési díjat hogyan kell bevallani a magánszemélynek? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Tagi kölcsön – kamatjövedelem Kérdés

Kft. ügyvezetője tagi kölcsönt nyújt a cégének. A kölcsön után kamatot kér. Az így keletkezett kamatjövedelemnek milyen adó- és bevallási vonzata van? A cégnek milyen adatot kell szolgáltatni, illetve van-e levonási kötelezettsége? Köszönöm!

Adóbevallások, bérszámfejtés végelszámolás esetén Cikk

Cégünk augusztus 21-ei dátummal végelszámolást indít. Három alkalmazott van a cégben. Kérdésem a következő: augusztus 20-áig le kell számfejteni a dolgozókat? Milyen bevallási kötelezettségem van augusztus 20-ai időpontig, bérszámfejtéssel kapcsolatban (a szokásos 1608-as?) és a dolgozók részére milyen igazolást kell kiadnom? Augusztus 21-étől a végelszámoló végzi a további teendőket? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor, okleveles adószakértő válaszolt.

Ha hibázott az adóbevallásnál, előzze meg a NAV-ot! Önellenőrzési abc Cikk

Gyakori, hogy az adózók az adóbevallást követően jönnek rá, hogy tévedtek, rosszul számoltak ki valamit. Összefoglaltuk, hogy mikor lehet és mikor érdemes önellenőrzést benyújtani a NAV-hoz.

1-jétől sokkal bonyolultabb adóbevallás – sürgős az informatikai fejlesztés Cikk

Komoly terhet rónak a befektetési szolgáltatókra – hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária menedzsere. Augusztus elsejétől ugyanis jelentősen bonyolódik a befektetési szolgáltatókat is érintő ellenőrzött tőkepiaci ügyletek adóbevallási procedúrája, amely megfelelő informatikai háttér nélkül komoly fennakadásokhoz vezethet a szolgáltatóknál.

Fesztiválszervező által nyújtott étkezés adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk fesztiválszervezéssel foglalkozik, ennek során rendszeresen előfordul, hogy a külföldi fellépők a szerződésükben meghatározottaknak megfelelően a fellépti díjon túl különböző mennyiségű ital, étel esetleg virág stb. elhelyezését kérik az öltözőjükbe. Tehát az ő honoráriumuk X ezer euróból plusz a fent felsorolt élelmiszerből, egyebekből tevődik össze. Társaságunk nem a fellépő művészekkel, hanem különféle produkciós irodákkal áll szerződéses kapcsolatban, a felsoroltak is itt kerülnek meghatározásra Kérdésünk ezzel kapcsolatban, hogy terheli-e társaságunkat – ha igen, milyen mértékű – adó- és járulékbevallási, illetve fizetési kötelezettség? Köszönettel várom válaszukat. Tisztelettel: Szegő Árpád

Adók bevallása Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ültetvény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Parkoló értékesítése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close