589 találat a(z) adóbevallás cimkére

Egyéni vállalkozó betegsége – adóbevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó saját bevallásait maga küldte be eddig. Sajnos hirtelen rosszul lett, és most rendelkezésképtelen, öntudatlan állapotban kezelik kórházban. Mit kell tennie a családjának?! Sem meghatalmazást nem tud adni ügyintézésre a vállalkozó, sem a saját kötelezettségeit nem tudja teljesíteni.

Így rendelkezhet adója 1+1 százalékáról Cikk

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról idén is május 22-éig lehet rendelkezni, szja-bevallási formától függetlenül. Az erről szóló nyilatkozat elektronikusan, papíron vagy személyesen is benyújtható a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) a bevallás részeként vagy önálló nyilatkozatként a „17EGYSZA” lapon – közölte a NAV szerdán az MTI-vel.

Továbbszámlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő, Társaságunk kapcsolt vállalkozásának teherautója Magyarországon elromlott. A cég (bulgáriai) azt kérte, hogy mi vitessük el szervizbe(mentés), javíttassuk ki a teherautót, hozzuk el a szervizből. A magyar mentő/ szerviz vállakozás a mi nevünkre állította ki a számlákat, amit szeretnénk továbbterhelni a bolgár vállalkozás felé. Ilyenkor a számlázás szolgáltatásexportnek minősül, vagyis nekünk az áfát pluszban és mínuszban kell feltüntetni az adóbevallásban, vagy a magyar 27 százalékos áfával kell továbbterhelni? (A BG vállalkozó rendelkezik EU adószámmal.) A számlán fel kell tüntetni, hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz? A továbbterhelt költséget 81-ben, az árbevételt 92-ben kell könyvelni? Köszönöm!

Cégkapu, mérleg Kérdés

Egy vállalkozást vásárolt ügyfelem, az előző tulajdonos nyitotta meg a cégkaput. Mi a teendő, hogyan lehet "átírni" az új tulajdonos adataira a regisztrációt? Illetve azt hallottam, hogy a mérleget idén már a cégkapun keresztül kell benyújtani. Igaz ez, és ha igen, akkor kinek a nevében? Amennyiben nekem van megbízásom az adóbevallásra, akkor az én ügyfélkapumon keresztül le tudom adni a mérleget továbbra is? Köszönöm.

Taxaméter – online pénztárgép egyezőség Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem taxisként dolgozik. Sajnos több hónapban is előfordult tavaly, hogy a taxaméterbe beütött árbevétel nem egyezett az online pénztárgépbe beütött árbevétellel (általában az előbbiben több szerepelt). Ezt jegyzőkönyveztük, a differenciát pedig utólag mindig beütötte a pénztárgépbe. A problémám a december hónappal van, ugyanis csak februárban derült ki, hogy a december sem stimmel. Ugyanúgy jegyzőkönyveztük, és beütötte az összeget, viszont felmerült egy könyveléstechnikai kérdés. A 2018-ban beütött, de 2017-re vonatkozó árbevételt elhatároljam vagy sem? Ha elhatárolom, akkor lesz a könyvekben helyes az összeg, viszont a NAV-nak kevesebbről ment adatszolgáltatás 2017-ben. Nem lesz az probléma, hogy a beszámolóban és a társaságiadó-bevallásban több bevétel szerepel, mint amennyit a pénztárgép mutatott ki? Válaszukat előre is köszönöm!

Idén sem kell söralátét, elkészültek az adóbevallási tervezetek Cikk

A törvényben előírt határidő előtt majdnem két héttel az adóhivatal elkészült az szja-bevallási tervezetek kitöltésével, amellyel idén mintegy ötmillió magánszemélyt mentesített a legbonyolultabb adminisztrációs terhétől – tájékoztatta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn az MTI-t.

Adók bevallása Esemény

Romániai osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állásfoglalását szeretném kérni. Magyar-román (kettős) állampolgár életvitelszerűen Magyarországon él, Magyarországon nincs semmilyen jövedelme, de Romániában – társas vállalkozás tulajdonosaként – osztalékot fizettek ki neki. A román adótörvényeknek megfelelő adó(ka)t levonták tőle Romániában. Magyarországon be kell-e vallani ezt a jövedelmet? Köszönettel: Bogoly Katalin

Ha kéri, postázza a NAV az adóbevallás-tervezetet Cikk

Március 19-én éjfélig kérhetik személyi jövedelemadó bevallásuk tervezetének postázását azok, akiknek nincs ügyfélkapus regisztrációjuk, és tavaly nem voltak egyéni vállalkozók – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A katásoknak az szja-t is februárban kell bevallaniuk Cikk

Közeleg a katás egyéni vállalkozók adóbevallási határideje. Összeszedtük, hogy mire kell ügyelni az adózónak, továbbá milyen egyéb teendői vannak a február 26-ai határidőig.

Ingatlanértékesítés áfája további kérdés Kérdés

Tisztelt dr. Bartha László! Köszönöm válaszát! További kérdésem merült fel. Abban kérném a segítségét, hogy ha nem történt meg az áfa korrekciója 2013. és 2015. között a naptári év utolsó adóbevallási időszakában, akkor ilyen esetben mi a teendőm? Önellenőriznem kell az utolsó bevallási időszakot vagy sem, illetve van annak bármilyen következménye, hogy utólagosan fog megtörténni a korrekció? Előre is köszönöm válaszát.

Abóbevallás őstermelő + egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Én őstermelőként és katás egyéni vállalkozóként is szereztem jövedelmet 2017-ben. Kérdésem, hogy a mostani 2018.02.26-ai határidőig mind a két jövedelmemről bevallást kell tegyek (17SZJA + 17KATA) vagy csak az egyéni vállalkozóiról, az őstermelőit pedig 2018.05.20-ai határidővel vallom? Köszönöm

Társasházak: nem magánszemélyek, mégis szja-t fizetnek Cikk

Személyi jövedelemadót furcsamód nemcsak magánszemélyek fizetnek, hanem társasházban tulajdonostársként cégek, szervezetek, önkormányzatok is.

Nyeremény bevallása adózáskor Kérdés

Tavalyi évben keresztrejtvény megfejtésének beküldésével 20 ezer forintot nyertem, melyből a kifizető cég adóelőleget vont le. 1996 októbere óta nyugdíjas vagyok, 2013-tól a nyugdíj mellett semmilyen jövedelmem nincs. Kérdésem: kell-e adóbevallást benyújtanom, és a nyeremény jövedelemnek minősül-e? Válaszukat löszönöm.

Adók és járulékok bevallása Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Polgári jogi társaság

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Németországi tankolás elszámolása itthon

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs