hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozók, figyelem! Ideje felhasználni a fejlesztési tartalékot

  • Lepsényi Mária adószakértő

Idén december 31-éig költhetik el szankciómentesen az egyéni vállalkozók a fejlesztési tartalék címén 2016-ban nyilvántartásba vett összeget.

A fejlesztési tartalék képzése azzal az előnnyel járt az egyéni vállalkozók számára, hogy az e címen nyilvántartott összeg csökkentette az egyéni vállalkozó bevételét [szja-törvény 49/B § (6) bekezdés f) pontja]. A bevételt csökkentő összeget nyilvántartásba kellett venni, s a nyilvántartott összeget nem is kellett a vállalkozónak leadóznia. 

Az ide vágó rendelkezés [szja-törvény 49/B § (16) bekezdése] szerint, ha a fejlesztési tartalékként nyilvántartott összeget a nyilvántartásba vétel évében és az azt követő három adóév során kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköz nem ingyenes megszerzése vagy előállítása érdekében használja fel az egyéni vállalkozó, akkor ez az összeg kivezethető a nyilvántartásból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki 2015-ben fejlesztési tartalékot képzett, annak 2016-ban ezt az összeget nyilvántartásba kellett vennie, és legkésőbb 2019. december 31-éig el is kell költenie.

Ha az egyéni vállalkozó ezt az összeget nem költi el határidőben, vagy más célra használja fel, akkor a nyilvántartott összeget ki kell vezetnie, adót kell fizetnie, ráadásul szankciókkal növelve.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben azt is részletesen bemutatjuk, mi a teendő, ha az egyéni vállalkozó nem használja fel időben a fejlesztési tartalékot, s milyen szabályokat kell szem előtt tartani akkor, ha támogatást is kap a vállalkozó.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

0 forintos megbízás

dr. Nagy András Zoltán

ügyvéd

Dr. Nagy András Zoltán Ügyvédi Iroda

275/2020. kormányrendelet

Lepsényi Mária

adószakértő

Felmondási védelem közalkalmazottnál

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close