hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Válás, közös gyerekfelügyelet, új család: ki veheti igénybe a családi kedvezményt?

  • adozona.hu
2

Magyarországon nem ritka, hogy egy házasság válással végződik, és a szülők új családot alapítanak. Az sem szokatlan, hogy a válás után a volt házastársak a gyerekek felett közös felügyeleti jogot gyakorolnak. Olvasónk estében azonban a gyerekek a közös felügyelet mellett a volt férjnél maradtak, ott laknak életvitelszerűen, míg a családi pótlékot a volt feleség veszi igénybe. Rendben van ez így, és mi a helyzet a családi kedvezménnyel? Olvasói kérdésre Surányi Erzsébet okleveles közgazda válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: adott egy anyuka, akinek három gyermeke van. Kettő az előző házasságából, a harmadik 2019 májusában született az új férjtől, akivel szintén 2019. május hónapban kötött házasságot. A válás után a bírósági határozat szerint a felügyeleti jogot közösen gyakorolják, és megállapodtak, hogy a gyerekek életvitelszerű lakhelye az apánál van. A családi pótlékot az anya veszi igénybe 100 százalékban, a családi kedvezményt a közös gyerekekre 50–50 százalékban érvényesítik. Melyik fél adóbevallását kell javítani, mert meglátásom szerint ez így nem szabályos?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ön helyesen látja, hogy az eset szabálytalan, mégpedig több szempontból is.

Feltételezem, hogy a kérdés elsősorban az előző házasságban született két gyermekre, illetve ezzel összefüggésben az anya harmadik gyermekére tekintettel érvényesíthető családi kedvezményre (annak mértékére) vonatkozik.

A családi kedvezményre jogosultság és a kedvezmény mértéke a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) fő szabálya szerint a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (cst.) által meghatározott családi pótlékra (nevelési ellátásra, iskoláztatási támogatásra) – jogosultsághoz kötődik [szja-törvény 29/A. § (3) bekezdés].

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Családi pótlékra a vér szerinti vagy örökbe fogadó szülő a saját háztartásában nevelt gyermekre tekintettel jogosult [cst. 7. § (1) bekezdés; 8 § (1) bekezdés].

Mivel a válási okirat szerint a volt férjjel közös két gyermek életvitelszerű lakóhelye az apánál van – a közös felügyelet gyakorlásától függetlenül – utánunk a családi pótlékra (és így a két kedvezményezett eltartott után havi 2 × 133 330 forint családi kedvezményre is) a volt férj jogosult.

Az új házasságban született gyermek után pedig az anya és házastársa jogosult a családi pótlékra (és így egy kedvezményezett eltartott után a havi 66 670 forint családi kedvezményre is).

Mindezt figyelembe véve, elsőként a felek családi pótlékra jogosultságát kell rendezni a Kormányhivatalnál.

Másrészt mindkét fél adóbevallását az előbbiek, valamint az szja-törvény 48. § (4) bekezdés b) pontja szerint kell elkészíteni. Azaz az szja-törvény 48. § (4) bekezdése értelmében, ha a magánszemély az adóévben megszerzett bármely bevételét terhelő adóelőleg megállapításához tett nyilatkozatában a nyilatkozattételkor fennálló körülmények ellenére családi kedvezmény érvényesítését jogalap nélkül kérte, amelynek következtében utóbb befizetési különbözet mutatkozik, a befizetési különbözet 12 százalékát különbözeti bírságként az adóévre vonatkozó bevallásban külön kötelezettségként kell feltüntetnie, és a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség szerint kell megfizetnie. Nem kell e rendelkezést alkalmazni, ha a befizetési különbözet a 10 ezer forintot nem haladja meg.

A jövőre nézve nincs akadálya, hogy az elvált szülők közös nyilatkozatban vállalják a két gyermek felváltva gondozását saját háztartásaikban, mely esetben a Kormányhivatalhoz benyújtott közös kérelmükre 50–50 százalékos arányban mindketten jogosultak lesznek a családi pótlékra és így külön-külön a szja-törvény 29/A. § (2) bekezdés szerint meghatározott összegű családi kedvezmény 50–50 százalékának érvényesítésére [cst. 9. § (4) bekezdés]. Ez azt jelentené, hogy a volt férj havi 2 × 66 667 forint, az anya (akár az új házastársával megosztva is) 2 × 110 000 + 1 × 220 000 forint családi kedvezmény érvényesítésére lenne jogosult.

A gyermeket felváltva gondozó elvált szülők a családi kedvezmény közös érvényesítésére/megosztására egymás között nem jogosultak [az szja-törvény 29/B. § (1e) bekezdés].

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó! Hozzászólására szakértőnk a következő választ adta:

Tisztelt Kérdező!
Az első bekezdés szerint, ha az elvált szülők közös nyilatkozatban vállalják a gyermekek felváltva gondozását saját háztartásaikban, 50–50 százalékos arányban mindketten jogosultak lesznek a családi pótlékra és így külön-külön a szja-törvény 29/A. § (2) bekezdés szerint meghatározott összegű családi kedvezmény 50–50 százalékának érvényesítésére [cst. 9. § (4) bekezdés].
(Megjegyzem a saját háztartásban történő „felváltva gondozás” nem azonos a közös felügyelettel, mely utóbbi akkor is fennállhat, ha a gyermekek csak az egyik szülőnél élnek, de ez önmagában nem alapozza meg a családi pótlék és a családi kedvezmény felezését!)
A második bekezdés viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy az elvált szülők egymás között már nem jogosultak a családi kedvezmény közös érvényesítésére/megosztására, így arra sem, hogy felváltva gondozás esetén az őket jogszerűen külön-külön megillető 50-50 százalék családi kedvezményt közösen, megosztva érvényesítsék.
Üdvözlettel.

tizedes1

Elnézést kérek,de itt ellentmondást látok : " Kormányhivatalhoz benyújtott közös kérelmükre 50–50 százalékos arányban mindketten jogosultak lesznek a családi pótlékra és így külön-külön a szja-törvény 29/A. § (2) bekezdés szerint meghatározott összegű családi kedvezmény 50–50 százalékának érvényesítésére [cst. 9. § (4) bekezdés]. Ez azt jelentené, hogy a volt férj havi 2 × 66 667 forint, az anya (akár az új házastársával megosztva is) 2 × 110 000 + 1 × 220 000 forint családi kedvezmény érvényesítésére lenne jogosult.

A gyermeket felváltva gondozó elvált szülők a családi kedvezmény közös érvényesítésére/megosztására egymás között nem jogosultak [az szja-törvény 29/B. § (1e) bekezdés]."

Első bekezdésben jár, másodikban már nem.
Egyszerűsítve: 3, közös gyerek esetén válásnál a közös felügyeletnél meg lehet osztani a családi adókedvezményt úgy , ahogy a családi pótlékot, avagy sem.
Köszönöm szépen a választ.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tőkekivonás kivás adózónál

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Fel nem lelt tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs