198 találat a(z) Túlóra cimkére

Országos sztrájkra készülnek a szakszervezetek Cikk

Országos általános sztrájkot szerveznek a szakszervezetek, ha a parlamenti kormánytöbbség elfogadja munka törvénykönyvével kapcsolatos módosítási terveket. A megmozdulással teljes ipari parkokat is lezárnának – erősítette meg a Zoom.hu értesülését László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Balhé az Országházban: így próbálja akadályozni az ellenzék a munkaidőkeret növelését Cikk

Obstrukcióval próbálta megakadályozni az ellenzék, hogy szerdán szavazzon a ház a "rabszolgatörvény" néven elhíresült törvénymódosításról.

Írásos megállapodás kellene a túlórázás növeléséhez Cikk

Az éves 250 órán felül további 150 óra rendkívüli munkaidőt, „önként vállalt túlmunkát” csak úgy rendelhet el a munkaadó, ha arra írásbeli megállapodást köt a munkavállalóval – tartalmazza az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által csütörtökön elfogadott módosító indítvány.

Javaslatokat nyújt be a munka törvénykönyve módosításához a Fidesz Cikk

Több pontból álló javaslatcsomagot terjeszt kedden a munka törvénykönyvének tervezett módosításához az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága elé a Fidesz – közölte Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője, aki hétfőn munkavállalói szövetségekkel egyeztetett.

Évi 400 túlóra: a munkaadók és a szakszervezetek is látják a veszélyeket Cikk

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) munkaadói oldala elfogadja a 3 éves munkaidőkeret és a 400 óra túlmunka bevezetését, de azt javasolja a kormánynak, hogy a munka törvénykönyvének módosításakor ezek csak lehetőségként kerüljenek be a törvénybe, ne általános szabályként - fejtette ki Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a VKF monitoring bizottságának keddi ülése után az MTI-nek.

Maradnak a túlórapénzek a hon- és rendvédelemben Cikk

Az Országgyűlés 2022 végéig meghosszabbította a honvédség hivatásos és szerződéses, valamint a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjainak azon jogát, hogy szabadidő mellett túlórapénzben is kérhessék a túlszolgálat idejének megváltását.

Lestrapálnák a dolgozókat a módosító munkajogi szabályok Cikk

Két területen jelentős, kirívó változást eredményezne a munka törvénykönyve (Mt.) mostani módosítása: a munkaidőkeret tartama, ha ezt objektív vagy műszaki vagy munkaszervezéssel kapcsolatos okok indokolják, kollektív szerződés rendelkezése szerint legfeljebb 36 hónapra, míg a rendkívüli munkaidő felső határa teljes napi munkaidő esetén naptári évenként 400 órára nőne. Könnyedén belátható, hogy az ilyen mértékű túlmunkavégzés a munkavállalók kizsigerelését eredményezné, veszélyeztetné az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételét, ellentétes lenne az általános magatartási követelményekkel, mely helyzetet a 36 hónap elteltével történő elszámolás csak súlyosbítana.

Munkaidőkereten felüli túlóra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem abban, hogy a havidíjas, megszakítás nélküli, három havi munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozóinknak hogyan kell a kereten felüli túlóraalapját megállapítani? A jelenlegi bérprogram az utolsó hónap ledolgozott óráival számol. A dolgozóink éppen a keret utolsó (szeptember) hónapban dolgozták a legtöbb órát, és a program evvel az óraszámmal osztja a havibérüket. Helyes ez így? Köszönettel várom a válaszát.

Túlóra kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném sürgős válaszukat a következőre: Alkalmazott munkaszerződése szerint munkaideje heti 40 óra. Munkaköri leirásában szerepel: kötetlen munkaidő. Erre való hivatkozással a ledolgozott túlórát, ami jelentős, munkáltatója nem fizeti ki. Helyesen jár-e el a munkáltató? Ha nem, akkor milyen jogorvoslat létezik? Tisztelettel: Borosné Fazekas Mária.

A tűzoltók túlóráinak kifizetését kéri a szakszervezet Cikk

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) arra kéri a Belügyminisztériumot: kezdeményezze az Országgyűlésben a szolgálati törvény módosítását, annak érdekében, hogy 2019 január 1. után is kifizethetőek legyen a túlórák a tűzoltók számára – mondta az érdekvédelmi szervezet elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Díjazás készenlét alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az iránt szeretnénk érdeklődni, hogy készenlét alatt végzett munka díjazásakor azokra az órákra is jár-e készenléti pótlék, amelyeken munkát végez a kolléga, vagy arra csak az elvégzett munka díja jár-e neki?Konkrétan, ha egy kolléga egész nap készenlétben van és aznap dolgozik 4 órát, akkor 24 óra (20 százalékos) pótlék jár-e ugye neki + a 4 óra díja, vagy 20 óra pótlék és 4 óra túlóra? Előre is köszönettel!

Munkaidőkeret mezőgazdaságban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági, idényjellegű tevékenység esetén a munkáltató megállapíthat féléves munkaidőkeretet. Ezt megteheti év közben is, tehát válthat év közben a haviról? Ilyenkor a tényleges munkavégzéstől függetlenül a dolgozó megkapja a havi bérét, és majd csak a félév elteltével kerül elszámolásra az esetleges túlóra? Elég hetente előre kiadni a munkaidő-beosztást? Az előre kiadott beosztás változtatható extra pótlék nélkül, ha például esőnap van? Jól értem, hogy szombatra sem kell bérpótlékot fizetni, és a napi munkaidő lehet több mint 8 óra? Van-e valami korlát a heti foglalkoztatási órára idénymunkánál, vagy hány nap után kell pihenőnap? Munkaszüneti napra jár bérpótlék mezőgazdasági munkánál?

Heti munkaidő túllépése kötetlen munkarend esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kötetlen munkarendnél nem kell alkalmazni a túlóra és a heti munkaidő szabályozását. Viszont a munkáltató elrendeli a dolgozónak egy projektmunka miatt a hétvégi túlórát. Ennek megfelelően el kell számolni a dolgozónak a túlórát. Viszont szombatra 12 órára szeretnék behívni. Ebben az esetben kell figyelni arra a szabályra, hogy a heti 48 órát nem lépheti túl? Köszönöm.

Munkaidőkeret-elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra a kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy a munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozók esetében a munkaidőkeret végén képződött plusz órák esetében van-e lehetőség arra, hogy az órákat átvigyük a következő keretbe, ahol kompenzálásra kerül vagy mindenképpen el kell számolni, és a képződött plusz órákat a keret végén túlóraként ki kell fizetni? Köszönöm a válaszát,

Bérszámfejtés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bérszámfejtéssel kapcsolatban lenne két kérdésem: 1. Hatályon kívül helyezésre került az a szabály, amely szerint, ha a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére vasárnapra rendes munkaidőt osztottak be, számára a közvetlenül megelőző szombatra rendes munkaidő nem osztható be? 2. Túlóra számítása: alap + pótlék, az alapot az aktuális hónap óraszámával határozom meg, míg a pótlékot a 174 órával? Sok munkáltatónál azt látom, hogy az alapot is a 174 órával számolják – így is helyes? Köszönettel: Filip Emese

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink