186 találat a(z) Túlóra cimkére

Heti munkaidő túllépése kötetlen munkarend esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kötetlen munkarendnél nem kell alkalmazni a túlóra és a heti munkaidő szabályozását. Viszont a munkáltató elrendeli a dolgozónak egy projektmunka miatt a hétvégi túlórát. Ennek megfelelően el kell számolni a dolgozónak a túlórát. Viszont szombatra 12 órára szeretnék behívni. Ebben az esetben kell figyelni arra a szabályra, hogy a heti 48 órát nem lépheti túl? Köszönöm.

Munkaidőkeret-elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra a kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy a munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozók esetében a munkaidőkeret végén képződött plusz órák esetében van-e lehetőség arra, hogy az órákat átvigyük a következő keretbe, ahol kompenzálásra kerül vagy mindenképpen el kell számolni, és a képződött plusz órákat a keret végén túlóraként ki kell fizetni? Köszönöm a válaszát,

Bérszámfejtés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bérszámfejtéssel kapcsolatban lenne két kérdésem: 1. Hatályon kívül helyezésre került az a szabály, amely szerint, ha a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére vasárnapra rendes munkaidőt osztottak be, számára a közvetlenül megelőző szombatra rendes munkaidő nem osztható be? 2. Túlóra számítása: alap + pótlék, az alapot az aktuális hónap óraszámával határozom meg, míg a pótlékot a 174 órával? Sok munkáltatónál azt látom, hogy az alapot is a 174 órával számolják – így is helyes? Köszönettel: Filip Emese

Túlóra elrendelése két órára II. Kérdés

Tisztelt dr. Hajdu-Dudás Mária! Köszönöm válaszát a fenti kérdésre. További kérdésem merült fel ezzel kapcsolatban azzal kapcsolatban, hogy az Mt. 99. § (1) bekezdése szerint a beosztás szerinti napi munkaidő 4 óránál rövidebb nem lehet? Ez a paragrafus nem érvényes arra az esetre, ha valakit berendelnek vasárnap két óra túlmunkavégzésre? Válaszát köszönöm

Túlóra elrendelése 2 órára Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállalót be lehet-e rendelni vasárnap 2 óra rendkívüli munkavégzésre? (A munkaideje hétfőtől péntekig, napi 8 óra.) Válaszát köszönöm.

"Túlórapótlékra" való jogosultság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató az órabéres díjazású munkavállaló munkaidejét 2 hónapos munkaidőkeretben határozza meg. Az első hónapban az általános munkarend szerinti törvényes munkaidő 176 óra, a második hónapban 160 óra. A munkáltató a munkavállaló munkaidejét – a munkaidőre-, illetve pihenőidőre vonatkozó szabályok megtartása mellett – az első hónapban 164 órára, a második hónapban 172 órára osztja be. A munkáltató az első hónap során elrendel – a 164 óra beosztás szerinti munkaidőn felül – 4 óra rendkívüli munkaidőt. Köteles-e a munkáltató a 4 óra rendkívüli munkaidő alatti munkavégzésre tekintettel az első hónap elteltét követően (de a munkaidőkeret lejártát megelőzően) a rendkívüli munkaidőben történő munkavégzésért járó bérpótlékot fizetni a munkavállaló részére? Vagy a munkáltató a „túlórapótlékot” csak a munkaidőkeret lejártát követően köteles megfizetni, amennyiben a munkavállaló a munkaidőkereten (összesen 336 órán) felül végzett munkát? Jogosult-e a munkavállaló „túlórapótlékra” abban az esetben, ha az általa ledolgozott, beosztás szerinti munkaidő (első hónapban: 164 óra), valamint a rendkívüli munkaidő (első hónapban: 4 óra) együttesen nem haladja meg az első hónapra irányadó, havi általános munkarend szerinti törvényes munkaidőt (176 óra)? Köszönettel.

Béremelés visszamenőlegesen: mire kell különbözetet számolni? Cikk

Február hónapban bért emeltünk a munkáltató, amelyet január 1-jéig visszamenőlegesen kapnak meg a munkavállalók. Ebben az esetben milyen januárban elszámolt jogcímekre kell érvényesíteni az új béreket? Különbözetet kell-e számolni például a kifizetett túlórákra, műszakpótlékra, szabadságra, betegszabadságra? Ha igen, lehet-e összevontan visszamenőleges bérfejlesztés jogcímen számfejteni a juttatásokat? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Visszamenőleges bérfejlesztés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Február hónapban bért emeltünk a munkavállalóinknak, melyet január 1-jétől visszamenőleges hatállyal kapnak meg. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben milyen januárban elszámolt jogcímekre kell érvényesíteni az új béreket? Különbözetet kell-e számolni például a kifizetett túlórákra, műszakpótlékra, szabadságra, betegszabadságra? Ha igen, lehet-e összevontan visszamenőleges bérfejlesztés jogcímen számfejteni a juttatásokat? Válaszát előre is köszönöm!

Szabadság kiadása részmunkaidősnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Havibérrel és heti 20 óra munkaidőkerettel foglalkoztatok. A decemberi hónapban váratlanul sok megrendelés érkezett, így a dolgozók a 19 napból 15 napot dolgoztak és 4 nap szabadságot tudtak kivenni. A 15 nap alatt ledolgozták a 19 napra jutó órát ( 19*4=76 órát) és ezen kívül még 15-20 óra többlet órát is dolgoztak. Hogyan értelmezhető a túlóra és a szabadság? Akkor most úgy kell gondolkozni, hogy a 4 nap szabadság akkor nincs is kiadva és túlórát kell adni? Kicsit elkéstem a kérdéssel, mivel holnap már a bérfizetés utolsó napja, de csak most gondolkoztunk el rajta. Válaszát előre is köszönöm.

Munkaidőkeret: mit szabad a munkáltatónak, mit nem? Cikk

A munkaidőkeret a munkáltató kezében egy eszköz arra, hogy a működéséhez, a termelés sajátosságához igazítsa a munkavégzést, kiküszöbölje a hullámzó foglalkoztatást, akkor osztva be a dolgozót, amikor a munkájára szükség van. Így nem arra kell figyelnie, hogy a munkavállaló minden nap 8 órát dolgozik-e, hanem a keret szerinti óraszámmal kell gazdálkodnia. Azért is előnyös, mert munkaidőkeret esetén a munkavállaló beosztható 5 egymást követő napra akár napi 12 órában is anélkül, hogy túlmunka keletkezne. A munkaidőkeret hatékonysága a jó munkaszervezésen múlik.

Készenléti jellegű munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! A készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók teljes munkaidős bejelentés mellett – ami 12 óra, és a beosztás szerinti munkaidő is 12 óra – háromhavi munkaidőkeretben vannak foglalkoztatva. A ledolgozott órájuk lényegesen több mint az 5/2-ben foglalkoztatott munkavállalók kötelező órája a háromhavi munkaidőkeret végén. Azt szeretném kérdezni, hogy ha havonta 240 órát dolgozik a munkavállaló, és lényegesen több órája lesz a keret végén, mint a kötelező óra, ők csak az órabérükre lesznek jogosultak, túlóra pótlék nélkül? Ezt a 12 órás teljes munkaidős bejelentés tenné lehetővé? Abban az esetben, ha a teljes munkaidős bejelentés napi 8 óra, és a beosztás szerinti munkaidő 12 óra, így keletkezik túlórafizetési kötelezettség a keret végén, ha több a ledolgozott óra. A felek közösen egyeztek meg a 12 óra munkaidőről. Köszönöm.

Rendkívüli munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Általános munkarendben (H-P 6-14-ig), heti 40 órában foglalkoztatjuk munkavállalóinkat. A megrendelői igények növekedése miatt elrendelhetünk-e a munkatársaknak rendkívüli munkavégzést minden szombatra 6-14 óráiig, az éves túlórakeret figyelembevételével? Válaszát előre is köszönöm!

Háromhavi munkaidőkeretben túlóraszámítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozóinkat háromhavi munkaidőkeretben foglalkoztatjuk. Negyedév végén számfejtjük a munkaidőkereten felül keletkezett túlórájukat. Kérdésem, hogy milyen módon kell kiszámolni a túlóraalapot? 1. Helyes-e, hogy a havi 200 ezer forint alapbér esetén a negyedéves alapbért osztom a például a 2017. 3. negyedéves óraszámmal (600 ezer forint/520 óra), és az így kapott órabérrel számolom ki a túlóraalapot, vagy a munkaidőkeret utolsó hónapjának óraszámával (2017. 09. hónapban 168 óra) kell osztanom a havi alapbért, és az így kapott órabérből kell a túlóraalapot kiszámolnom? Ezután a bérpótlékhoz a havi alapbért osztom 174-gyel (200 ezer forint/174 óra), és az így kapott órabérrel számolom ki az 50 százalékos túlórapótlékot. 2. Amennyiben kiderül, hogy hibás a túlóraalap-számfejtés, mily módon lehet korrigálni? Elegendő jegyzőkönyv kíséretében megtenni a korrekciós számfejtést? Esetleg önellenőrizni kellene – akár évekre visszamenőleg – a bevallásokat? Korábban a túlóra számfejtése az alábbiak szerint történt: alapbér 200 ezer forint/174 óra szorozva a túlórák számával és szorozva még 150 százalékkal. Várom szíves válaszukat!

Többet túlóráztak a rendőrök Cikk

Csaknem 36 millió túlórát regisztrált a rendőrség az utóbbi hat és fél évben. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint a megnövekedett túlmunkának számos oka van, például az illegális migráció kezelése, de megemlíthető a kiemelt sportrendezvények és a védett vezetők magyarországi látogatásainak biztosítása is – olvasható a Magyar Idők napilapban.

A sok túlóra miatt menekült a halálba Cikk

Gyakorlatilag halálra dolgozta magát egy orvos Japánban, Niigatában, a munkavédelmi hatóság csütörtökön állapította meg róla, hogy a rengeteg túlóra miatt lett öngyilkos.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs