186 találat a(z) Túlóra cimkére

4 havi munkaidőkeret elszámolása Kérdés

Üdvözlöm! Társaságunk húsfeldolgozással foglalkozik. Jellemzően november-decemberi hónapokban több megrendelés érkezik, ezért ilyenkor több munkavégzésre is van szükség, míg január-februári hónapokban kevesebb a megkeresés a megrendelők részéről. (ez a többi hónapban is hasonlóképp történik). Mindezekből fakadóan 4 havi munkaidőkeretben állapodtunk meg a munkavállalókkal, amely 2018.11.01-től kezdődött és 2019.02.28-ig tart. Ez az első időszak. 2019.01.01-től béremelés történt. (2018.12.31-ig bruttó 250 000 Ft 2019.01.01-től bruttó 300 000 Ft) A dolgozó 2018. novemberi hónapban túlórázott, akkor ez a többletmunka értelemszerűen nem került kifizetésre, ekkor az alapbérét kapta meg. A többi hónapban (2018.12, 2019. 01., 2019.02. hó) nem volt sem túlórája, sem le nem dolgozott órája. Kérdésem az lenne , hogy helyesen járunk-e el, amennyiben most a munkaidőkeret végén (2019.02.28) elszámoljuk a novemberi hónap túlóráját a tavalyi évi bérével számolva, mivel az még az abból fakadó túlórából ered? Vagy ezt már a most jelenlegi munkabérével kell elszámolni? A rendkívüli munkavégzésre járó pótlékot a jelenlegi béréből (2019-es) számoltam. Helyesen jártam el? Köszönöm válaszukat!

400 óra túlóra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk rendelkezik kollektív szerződéssel, tehát eddig 300 óra túlórát tudtunk alkalmazni évenként, maximum 12 havi munkaidőkeretben. Tudjuk-e a 400 órát alkalmazni, ha a munkaidőkeretet nem növeljük 36 hónapra? Ebben az esetben megvan-e a kötelező pihenőidő? Tisztelettel.

Nem tervezi a túlóraszám növelését a Suzuki Cikk

A Magyar Suzuki Zrt. nem tervezi a túlórák számának növelését az esztergomi gyárban; a cég kommunikációs vezetőjének tájékoztatása szerint a rendelésállomány alapján a már évek óta érvényben lévő 250 órás éves túlórakeretet sem használják ki.

Egyetemista foglalkoztatásának különös esete: többet is dolgozna, ha ráérne Cikk

Szervizt üzemeltető kft. egyetemista munkavállalót foglalkoztat, időkeretben. Napi 4 órára van bejelentve és heti 20 órát dolgozik, egyenlőtlenül elosztva, ahogy az ideje engedi. Felmerült, hogy néha szívesen dolgozna többet, és igény is lenne a munkájára, de nem 50 százalékos túlórapótlék mellett, hanem normál fizetéssel szeretné fizetni a munkáltató a plusz óráit. Milyen foglalkoztatási formában lehetne őt alkalmazni, hogy a folyamatosan változó munkája alapbérként, pótlék nélkül legyen kifizethető? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám munkajogász szakértőnk válaszolt.

Túlóra elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy 2019. évtől változott-e a naponta, illetve hetente végezhető túlmunka mértéke? Vagy az úgynevezett "rabszolgatörvény" csak az éves túlórakeret megállapításában hozott változást? Tehát arra szeretnék választ kapni, hogy a napi maximum 12 órás munkavégzés és a heti 48 óra változott-e. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves válaszát: Egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatunk alkalmi munkavállalókat. Van olyan hét, amikor péntek-szombat-vasárnap dolgoznak, és van olyan hét, amikor szombat-vasárnap. A kérdésem az, hogy amikor péntek-szombat-vasárnap dolgoznak napi 8 órát, akkor a szombat-vasárnapra kell-e pótlékot fizetni. Továbbá, ha csak szombat-vasárnap dolgoznak napi 8 órát, akkor szükséges-e valamilyen túlórát (pótlékot) fizetni a munkáltatónak? Köszönettel várom válaszukat.

Munkaidőkeret mezőgazdaságban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó társas vállalkozásunk 2019. januártól alkalmaz munkavállalókat. Munkakörük – a mezőgazdaság sajátosságait figyelembe véve t– úlnyomóan idényjellegű feladatokat tartalmaz. Alkalmazhatjuk-e ezeket a munkavállalókat a munkaidőkeret szabályai szerint? Maximálisan hány havi munkaidőkeretet köthetünk ki? Olyan esetben is használható ez a foglalkoztatási forma, ha a munkaidőkeret kezdetekor a mezőgazdasági munkálatok még nem kezdődtek meg, mert például március hónapban van szükség túlmunkára? Kezdhet-e a munkavállaló pihenőidővel, amit majd a márciusban feltorlódott túlmunka után kompenzálunk? Köszönöm válaszát!

Még egy multi jelezte, nem vezeti be a 400 órás túlórakeretet Cikk

Nem alkalmazza az évi 400 órás túlórakeretet a MediaMarkt, de biztosít munkaidőn túli feladatokat azoknak, akik kiegészítő jövedelmet szeretnének.

A Magyar Idők úgy tudja: senkit nem érint a négyszáz túlóra Cikk

A Magyar Idők úgy tudja, az elvi lehetősége sincs meg a négyszáz túlóra ledolgoztatására azzal a munkavállalóval, akivel az év első napjaiban nem írattak alá erre vonatkozó szerződést.

Túlóraszabályok: ezeknél a cégeknél nem lesz 400 órás a keret Cikk

Nem alkalmazzák a túlórákra és a munkaidőkeretre vonatkozó új szabályokat a szegedi önkormányzati cégeknél – döntött ma a Tisza-parti város közgyűlése. A név szerinti szavazáson húsz képviselő támogatta a javaslatot, a Fidesz és a KDNP hét képviselője nemmel voksolt vagy tartózkodott.

Orbán: a minimálbérről meg kell állapodni, nem lehet kényszertúlóráztatni Cikk

"Senkit sem lehet túlmunkára kötelezni, ezt a változtatás is világosan tiltja, aki mást állít, az hazudik" – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Leszögezte: a munkásoknak és a munkaadóknak kell megegyezniük arról, mekkora legyen a minimálbér összege.

Áder aláírta a munka törvénykönyve módosítását Cikk

A köztársasági elnök aláírta a munka törvénykönyve módosítását – tette közzé a Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön a honlapján Áder János nyilatkozatát.

Ismét tüntettek a túlóratörvény ellen Cikk

A Kossuth téren kezdődött el az újabb, túlóratörvény elleni demonstráció. A tüntetők előbb a Margit hidat zárták le, utána a Lánchidat is, aztán a Kossuth téren dobálni kezdték a rendőröket – írja a hvg.hu.

Áder küldje vissza az Mt.-módosítást – kérik a szakszervezetek Cikk

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) nyílt levélben fordult Áder János köztársasági elnökhöz, azt kérve, alkotmányos jogkörével élve küldje vissza megfontolásra a munka törvénykönyvét érintő módosításokról szerdán elfogadott, „rabszolgatörvényként” emlegetett előterjesztést.

Utcai tiltakozás a túlóratörvény és a különbírósági törvény miatt Cikk

A Kossuth téren az Országgyűlésben ma megszavazott Mt.-módosítás és a közigazgatási bíróságok felállítása miatt tiltakozó, kezdetben néhány száz fős tömeg mostanra több ezresre duzzadt, az eleje már elérte a Nyugati teret – derül ki a hvg.hu tudósításából.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs