1107 találat a(z) MNB cimkére

Átlagosan 9 százalékkal emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási éves állománydíj Cikk

Az idei I. negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve. A biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától – olvasható az MNB friss kgfb-indexében az mnb.hu-n.

Marad az alapkamat, szűkült a kamatfolyosó Cikk

Nem változtatott a jegybanki alapkamat tavaly szeptember óta hatályos 13 százalékos szintjén, tovább szűkítette ugyanakkor a kamatfolyosót a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mai kamatmeghatározó ülésén.

Visszaeső kereslet, kevesebb lakáshitel, hanyatló számú új építésű lakóingatlan átadása: ez kellett a lakáspiaci fordulathoz Cikk

A hazai lakáspiacon az európai országok többségéhez hasonlóan 2022 második felében fordulat következett be. 2022 negyedik negyedévében az adásvételek száma jelentősen, 36 százalékkal mérséklődött az előző évhez képest, a lakásárak pedig enyhén, mintegy 3,6 százalékkal csökkentek az előző negyedévhez viszonyítva. A lakáspiac keresleti és kínálati oldalán egyaránt kivárás tapasztalható, és az alacsony kereslet és piaci aktivitás 2023 első negyedévben is megmaradt. 2022-ben európai összehasonlításban is alacsony szinten alakult a felépült új lakások száma, és 2023-ban sem számíthatunk a kínálat érdemi bővülésére. Az építési engedélyt megszerzett, de még el nem indított fővárosi társasházi lakásfejlesztések bővülése a kereslet visszatérése esetén növekedési tartalékot jelenthet, olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján.

Hatmilliós bírságot kapott a K&H Bank Cikk

Az MNB határozatában megállapította, hogy a hitelintézet megsértette a PSD2 szerinti nyílt bankoláshoz kapcsolódóan az erős ügyfél-hitelesítésről és biztonságos kommunikációról szóló felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet több pontját.

Pénzforgalmi jogszabálysértések miatt 35 millió forint bírságot szabott ki az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában harmincötmillió forintra bírságolta az O.F.SZ. Országos Fizetési Szolgáltató Zrt-t. A Pénzforgalmi intézménynek az MNB kötelezése alapján 2023. október végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket – tette közzé honlapján az MNB.

Változások jönnek az adósságszabályozásban – mutatjuk, miről döntött az MNB Cikk

A jegybank az inflációs folyamatokra és az elmúlt évek bérdinamikájára tekintettel 2023. július 1-jétől a magasabb jövedelemarányos eladósodottságot engedő jövedelmi küszöbérték, valamint kisösszegű hitelekre vonatkozó, az adósságfék szabályok alkalmazhatósága alóli kivételszabály küszöbérték megemeléséről döntött – írja honlapján az MNB.

Megvannak az áprilisi adatok – ilyen infláció várható idén Cikk

A KSH gyorstájékoztatója alapján az éves áremelkedés mértéke áprilisban pontosan 24 százalék volt, így már ismert az első 4 hónapra érvényes inflációs adat. Ez alapján a Bankmonitor szakértői megvizsgálták, miként kell alakulnia az inflációnak a hátralévő időszakban ahhoz, hogy teljesüljenek a jegybank 2023-as évre vonatkozó várakozásai.

Megrohanták a magyarok a valutaváltókat Cikk

Komoly mértékben vásároltak a magyarok valutát, kihasználva az év elején bekövetkezett forinterősödést – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból – írja a BiztosDöntés.hu.

Szigorítottak vállalati hitelfeltételeiken a bankok, élénk kereslet a fogyasztási hitelek iránt Cikk

Az áprilisi Hitelezési felmérésre adott banki válaszok alapján 2023 első negyedévében a hitelintézetek tovább szigorítottak a vállalati hitelfeltételeken, mely tendencia a bankok szűkebb körében 2023 második és harmadik negyedévében is folytatódhat – közölte honlapján az MNB. A vállalati hitelkeresletben folytatódott a kereslet eltolódása a rövid lejáratú- és a devizahitelek irányába. Az üzleti célú ingatlanhitelek szigorodó sztenderdjei mellett a bankok a hitelkereslet visszaeséséről számoltak be ezen a piacon. A bankok összességében változatlanul hagyták a lakáscélú hitelfeltételeket, és előre tekintve sem szándékoznak változtatni azokon. A negyedév során a válaszadó intézmények a lakáscélú hitelek iránt csökkenő, míg a fogyasztási hitelek iránt élénkülő hitelkeresletet tapasztaltak, de mindkét szegmensben a kereslet élénkülésére számítanak

Készpénz helyett bankkártyát ajánl a nyári utazásokra az MNB Cikk

Kommunikációs kampányt indít az MNB a zökkenőmentes nyaralások támogatására. A pénzügyi fogyasztóvédelmi tematikus honlap, cikkek, tanácsadás és médiainterjúk célja, hogy pihenésünket pénzügyi oldalról is körültekintően tervezzük meg, kerüljük el a felesleges túlköltekezést. Külföldi vásárlásoknál egyre többen döntenek a bankkártya használata mellett, azonban nem biztos, hogy minden ügyfél tudatosan használja azt. Figyelni kell például a készpénzfelvételnél vagy a dinamikus devizaátváltásnál is.

Az MNB kiemelt figyelemmel kíséri az MKB Bank és a Takarékbank fúzióját Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt figyelemmel kíséri az MKB és a Takarékbank informatikai, arculati és fizikai összeolvadását az egyesülés időszakára eső hosszú hétvégén is – közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

Mindenütt csökkentek a lakásárak az országban Cikk

2022 negyedik negyedévében 3,6 százalékkal csökkentek a lakásárak országosan az előző negyedévhez képest, a legnagyobb csökkenés a községekben volt tapasztalható, olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett tájékoztatóban.

Kamatdöntés: az alapkamat nem változott, de szűkült a kamatfolyosó Cikk

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mai kamatmeghatározó ülésén, a kamatfolyosót azonban szűkítette, a felső szélét 450 bázisponttal 25 százalékról 20,5 százalékra csökkentette.

A banszámlák költségeinek megugrására figyelmeztet az MNB: 10 bank emel díjat Cikk

Idén május 1-jéig tíz bank emeli meg számlaköltségeit a tavalyi infláció miatt. Az egyoldalú díjemelésekre csak a jogszabályok szerint történhet, ennek betartását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ellenőrzi. Az ügyfeleknek – januárig megkapott éves számlakimutatásuk segítségével is – érdemes áttekinteni számlaterheiket, s számla- vagy akár bankváltással költséget spórolni, olvasható az MNB honlapján.

Kamatdöntő ülést tart a monetáris tanács a jövő héten Cikk

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig több makrogazdasági adatot tesz közzé a jövő héten – közölte az MTI.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink