1107 találat a(z) MNB cimkére

Hiányosságok miatt bírságolta az Equilor Alapkezelőt az MNB Cikk

Az MNB átfogó vizsgálata nyomán összesen 16,3 millió forintos bírságot szabott ki az Equilor Alapkezelő Zrt.-re elsődlegesen javadalmazás és tőkemegfelelés területeken.

150 millió forintra bírságolta az Uniqa Biztosítót az MNB Cikk

Az MNB vizsgálata nyomán összesen 150 millió forint bírságot rótt ki az Uniqa Biztosító Zrt.-re, többek között életbiztosítások értékesítését érintő hiányos ügyféltájékoztatás, egyes termékek szerződési feltételei, gépjármű-kárrendezés, valamint az informatikai biztonság nem megfelelősége miatt.

Itt az MNB értékelése a 2023. márciusi inflációs adatokról Cikk

A Monetáris Tanács döntése alapján 2014 januárjától a jegybank havi rendszerességgel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált fogyasztóiár-index statisztika megjelenésének napján 10 órakor teszi közzé inflációs alapmutatóit, amely kiegészül egy rövid, leíró jellegű szöveges értékeléssel.

Itt vannak az MNB vállalatikonjunktúra-felmérésének 2023. márciusi eredményei Cikk

2023. márciusban az MNB vállalati konjunktúra indexe az előző havi 0 pontról -4 pontra csökkent – írja honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Itt van az MNB inflációs jelentése Cikk

A hazai fogyasztóiár-index várhatóan enyhén mérséklődik a következő hónapokban, majd az év második felében felgyorsul a dezinflációs folyamat – állapítja meg aktuális inflációs jelentésében az MNB. 2023 folyamán egyre markánsabban jelentkezik a szigorú monetáris politika, a csökkenő globális nyersanyagárak és a mérséklődő hazai fogyasztás árleszorító hatása. A magyar infláció az év végére egyszámjegyű lehet. A fogyasztóiár-index várhatóan 2024-ben tér vissza a jegybanki toleranciasávba.

Maradt az alapkamat, bízik az MNB az év végi egyszámjegyű inflációban Cikk

A monetáris tanács mai ülésén 13 százalékon tartotta az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét sem módosította. A szigorú monetáris kondíciók tartós fenntartása biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának közleményében.

Bankszámlacsomagok: válasszon tudatosan, sok ezer forintos különbség van a díjakban! Cikk

Jelentősen csökkenthetők a számlavezetési költségek a bankszámlacsomagok tudatos megválasztásával, évente akár több ezer forintot is megtakaríthatnak az ügyfelek – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Üzemanyagárak régiós összevetésben: hol, mennyit, miért? Cikk

A hazai üzemanyag-piacon az ársapka december 7-i kivezetését követően ismét piaci folyamatok által meghatározott árak alakultak ki. Számos elemzés mutatta ki, hogy a hazai üzemanyagárak jelenleg a legmagasabbak a régiós országok körében. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján közzétett cikkben az üzemanyagárak költségszerkezetét vizsgálta meg, kiemelt figyelmet szentelve az adók és költségek feletti árrések alakulására. Az üzemanyagpiacon megfigyelt jelenségek hasznos tanulsággal bírnak a fogyasztói árakat meghatározó más részpiacok árazási döntéseinek megértéséhez – olvasható az MNB honlapján közzétett elemzésben.

Bírságolt az MNB értesítés elmulasztása miatt Cikk

Az MNB 14,9 millió forint bírságot szabott ki a BELTÁV Vagyonkezelő Kft.-re a piaci visszaélésekről szóló uniós rendelet megsértéséért. Bár a társaság az érintett kibocsátó egyik vezetőjével szoros kapcsolatban álló személynek minősült, mégsem jelezte a tőzsdei cégnek és a jegybanknak, hogy a kibocsátó értékpapírjaival kötött ügyletei meghaladták a jogszabályi küszöbértéket.

Nem változik az alapkamat – ellenszavazat nélkül döntött az MNB Cikk

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa február végi ülésén az alapkamat 13 százalékon tartásáról a kedden közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

Visszakapják a bankok a Sberbank betéteseinek kártalanítására adott befizetéseiket Cikk

A Sberbank volt ügyfeleinek teljes körű betétbiztosítási kifizetése és a végelszámolói kárrendezés után immár a hazai bankok is száz százalékban visszakapják – a betétbiztosító OBA tavalyi helytállása érdekében teljesített – rendkívüli befizetéseiket. A betétesek biztonságát szavatoló OBA eközben megfelelő vagyonnal rendelkezik. A végelszámoló a nem biztosított betéti hányad 98 százalékát fizette már vissza eljárása nyomán, olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján.

A Revolut továbbra is nyugtalanítja az MNB-t Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek, olvasható az MNB oldalán.

Szabálysértően kötötte át ügyfelei szerződéseit a Klassis-Z Biztosítási Alkusz Kft. Cikk

Az MNB 14,1 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Klassis-Z Biztosítási Alkusz Kft.-re a feltárt rendszerszintű – a társaság közvetítőiről és a szerződésekről vezetett – nyilvántartási problémák, illetve az ügyfél-tájékoztatás, a termékelemzés és ajánlatadás, valamint az alkusz átkötési gyakorlata kapcsán megállapított jogsértések miatt.

Újabb veszélyhelyzeti kormányrendelet és több más jogszabály jelent meg Cikk

Több új jogszabály is megjelent március 8-án éjjel a Magyar Közlöny 2022/34. számában

Visszavonta a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesülete engedélyét az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesületének tevékenységi engedélyét. Az intézmény nem rendelkezik a működése folytatásához szükséges minimális szavatolótőkével, s a tőkepótlásra nincs szándéka. A működése során növénybiztosítással, így aszálykockázatokkal is foglalkozó egyesület – minimális számú vitatott esetet kivéve – kárkifizetéseit rendezte, élő szerződései már nincsenek – írja honlapján az MNB.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink