1108 találat a(z) MNB cimkére

MNB: továbbra is versenyképesek az önkéntes nyugdíjpénztárak Cikk

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségmutatói tavaly alig változtak, a klasszikus díjterhelési mutató 0,72 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,73 százalék lett. A befektetési költséghányadot több pénztárnál a negatív hozam miatt ki nem fizetett sikerdíjak csökkentették. A működési költségrészt a nemfizető tagok okozta kiesés pótlása növelte. A nyugdíjpénztárak más öngondoskodási ajánlatokkal összevetve változatlanul az egyik legversenyképesebb konstrukciót kínálják – írja honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Lakossági előtörlesztésekhez kapcsolódó hibák miatt bírságolt az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyeleti tevékenysége során ellenőrizte a lakossági előtörlesztésekhez kapcsolódó hitelintézeti gyakorlatot. A jegybank ennek során négy banknál is a fogyasztók széles körét érintő, jelentős hiányosságokat tárt fel, s ennek nyomán összesen 27 millió forint bírságot szabott ki az érintett piaci szereplőkre, olvasható az MNB honlapján.

Indul a KSH és az MNB közös statisztikai versenye Cikk

Immár hatodik alkalommal hirdetik meg a felsőoktatásban tanulók számára a Stat Wars Uni országos statisztikai versenyt, amelyet ezúttal a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közösen szervez. A verseny zsűrizésében neves hazai egyetemek oktatói, illetve a KSH és az MNB szakemberei vesznek részt – közölte a KSH.

Napi 75 milliót lopnak a csalók a kibertérben Cikk

Naponta 75 millió forintot tettek zsebre a digitális tér kalózai a bankkártyákat és a számlákat támadó csalásokkal az idei II. negyedévben. A visszaélésekben érintett pénzek több, mint 70 százaléka, közel 5 milliárd forint a bankszámlákról tűnt el – írja sajtóközleményében Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Törli az OTT-ONE Nyrt.-t a Budapesti Értéktőzsde terméklistájáról az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előírta az OTT-ONE Nyrt. részvényeinek október 2-ától való törlését a tőzsdéről. Az OTT-ONE az ismétlődő jegybanki intézkedések ellenére sem tette közzé három éves és egy féléves jelentését, s nyilatkozata szerint ezt a jövőben sem tudja pótolni. Mindezek súlyosan veszélyeztetik a befektetők jogos érdekeit és a tőkepiacokba vetett bizalmat – írja honlapján az MNB.

Marad a 13 százalékos alapkamat, a kamatfolyosó már csak cserkelőút Cikk

Nem változtatott az alapkamat 13 százalékos szintjén mai kamatdöntő ülésén a monetáris tanács, viszont tovább szűkítette viszont a kamatfolyosót, amelynek alsó széle 50 bázisponttal 12 százalékra, felső széle 16,5 százalékról, jelentősen, 250 bázisponttal, 14 százalékra csökken.

320 milliós piacfelügyeleti bírság egy cégre, 32 milliós egy magánszemélyre Cikk

Az MNB 320 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a SAFIS EVO Inc.-re engedély nélküli befektetési alapkezelési tevékenység végzése miatt, továbbá egy magánszemélyre 32 millió forint összegű piacfelügyeleti bírságot rótt ki az említett jogosulatlan tevékenységben való érdemi közreműködése okán. A jegybank a bírság mellett azonnali tiltásról is döntött és feljelentést is tesz.

Visszavonta a Global Faktor Zrt. tevékenységi engedélyét az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Global Faktor Zrt. hitel és pénzkölcsön nyújtására vonatkozó tevékenységi engedélyét, és elrendelte végelszámolását. Az intézkedés oka többek között, hogy a pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri felhívása ellenére – immár több mint két éve folyamatosan nem vagy késve tesz eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, és figyelmen kívül hagyta a korábbi felügyeleti felhívásokban, határozatokban foglalt felügyeleti előírásokat, kötelezéseket – írja honlapján az MNB.

Csalók telefonálgatnak a MNB nevében: ne dőljön be! Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) telefonszámainak időleges másolásával csalók telefonálnak ismét magánszemélyeknek: egy-egy bank állítólagos problémájára hivatkozva ígérnek jegybanki segítséget, valójában azonban a beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét akarják megszerezni – hívja fel a figyelmet közleményében a jegybank.

Az MNB visszavonta az ONEY pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélyét Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az ONEY Magyarország Pénzügyi Szolgáltató Zrt. kérelmére visszavonta a társaság engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. A fogyasztási hitelező pénzügyi vállalkozás teljesítő és nem fizető hiteleit már korábban egyéb piaci szereplők számára adta át, olvasható az MNB honlapján.

MNB: stabil, magas lefedettség mellett bővül az elektronikus pénzforgalom Cikk

2023 második negyedévében az infrastruktúra lefedettség érdemben nem változott, a számlák és kártyák száma 1 százalékkal nőtt, míg a fizikai elfogadóhelyeké 1,8 százalékkal bővült. Ezzel együtt komoly bővülés figyelhető meg az elektronikus pénzforgalomban. A kártyás vásárlások és átutalási forgalom értéke is inflációt meghaladó mértékben bővült 24,4, illetve 39,1 százalékkal, míg a készpénz felvételek száma 0,9 százalékkal csökkent. A negyedévben a forgalomban lévő fizetési kártyák 71 százalékával történt vásárlási tranzakció. A hazai pénzforgalom tovább is biztonságos, ugyanakkor nőtt a visszaélések száma és értéke. Továbbra is az adathalászat és a pszichológiai manipuláció a legmeghatározóbb módszerek, ezek a visszaélések az ügyféltudatosság növelésével visszaszoríthatóak lennének. A szolgáltatók pénzforgalmi bevételei nőttek, viszont pozitív fejlemény, hogy csökkent a legkisebb forgalmú kereskedőktől fizetési kártya elfogadásért beszedett díjak összértéke. 2023 második negyedévében a fizetési rendszerek forgalma tekintetében kismértékű csökkenés érzékelhető. A pénzforgalmi likviditás 2023 második negyedévben emelkedett, annak szintje változatlanul bőséges – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összefoglalójában.

25-30 százalékos visszaesés várható idén az ingatlanpiacon Cikk

A magyarországi lakáspiaci forgalom 25-30 százalékos visszaesésével számolnak az előző évhez képest az OTP szakértői, akik szerdán, egy budapesti sajtótájékoztatón ismertették várakozásaikat.

Nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását a Monetáris Tanács Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat, és meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását – írja 2023. szeptember 12-i üléséről szóló közleményében a szervezet.

Ezek a legújabb rendeletek Cikk

Szeptember 12-én este hat rendeletet hirdettek ki a Magyar Közlöny 2023. évi 128. számában.

Új tagok a KiberPajzsban Cikk

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Magyar Államkincstár is csatlakozott a KiberPajzs projekthez. Az MNB, a Bankszövetség, az NMHH, az NBSZ-NKI, az ORFK, az IM és az SzTFH közös oktatási és kommunikációs együttműködése a lakosság felkészítését tűzte ki célul a digitális pénzügyi bűnözők ellen, akik jellemzően a fogyasztók érzelmi manipulálásával, illetve megtévesztésével támadnak, írja közleményében az MNB.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink