1107 találat a(z) MNB cimkére

Maradt az alapkamat, a kamatfolyosó viszont tovább szűkült Cikk

Nem változtatott a monetáris tanács az alapkamat 13 százalékos szintjén a mai kamatdöntő ülésén, tovább szűkítette viszont a kamatfolyosót, amelynek felső széle szerdától 18,5 százalékról 100 bázisponttal, 17,5 százalékra csökken.

Azonnali tiltás és bírság a jogosulatlanul pénzkölcsönt nyújtó Rosby Property Kft.-nek Cikk

A Magyar Nemzeti Banki (MNB) azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti székhelyű Rosby Property Kft.-nek, hogy jogosulatlanul pénzkölcsönt nyújtson, emellett 14 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott a társasággal szemben – tette közzé honlapján az MNB.

Uniós javaslatok a kkv-k tőzsdére lépésére és feltőkésítésére Cikk

Az EU Bizottság 2022 decemberében tette közzé a kis- és középvállalkozások (kkv-k) tőkepiacokhoz való hozzáférésének könnyítését célzó újabb javaslatcsomagját, az úgynevezett „Listing Act”-et – írja tanulmányában dr. Bodnár Melinda, a Magyar Nemzeti Bank vezető szabályozási szakértője az mnb.hu-n.

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank költségvetési jelentése Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a költségvetési jelentéseiben tájékoztatja a közvéleményt a Költségvetési Tanács működéséhez kapcsolódó döntéselőkészítő munka főbb eredményeiről. A július 4-én publikált kiadvány a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot elemzi a június 22-ig rendelkezésre álló információk alapján – írja honlapján az MNB.

Bírságot kell fizetnie az Interactive Brokersnek a nem megfelelő ügyfél-átvilágítás és panaszkezelés miatt Cikk

Az MNB vizsgálata nyomán összesen 19 millió forint bírságot rótt ki az Interactive Brokers Central Europe Zrt.-re, egyebek közt az ügyfél-átvilágítás, panaszkezelés, informatika, pénzmosás-megelőzés, kiszervezés, illetve a társaság számlái feletti rendelkezési jog terén feltárt hiányosságok miatt. Az intézkedések nem befolyásolják a befektetési szolgáltató megbízható működését – olvasható az MNB honlapján

2023. I. negyedéves fizetésimérleg- és állományi statisztikák az MNB-től Cikk

Az adatokat június 27-én tette közzé honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A publikációban először jelennek meg a 2023. I. negyedéves fizetésimérleg- és állományi statisztikák, valamint a 2022. I–IV. negyedév revíziója.

Kgfb: az MNB nem hagyta szó nélkül az Union Biztosító szerződéskötési politikáját Cikk

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) tízmillió forintos felügyeleti bírságot szabott ki az Union Biztosítóra, illetve kötelezte kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjtarifájának újbóli meghirdetésére. A júliustól alkalmazandó díjtarifa alapján a biztosító ötnél több gépjármű esetén a nem természetes személy ügyfeleinek egyedi szerződésekként nem, csak flottás kötvénnyel teszi lehetővé a kgfb megkötését, amely megoldás jogszabálysértő, olvasható a jegybank honlapján.

Maradt 13 százalékon az alapkamat, de tovább szűkült a kamatfolyosó Cikk

Nem változtatott a jegybanki alapkamat tavaly szeptember óta hatályos 13 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mai kamatmeghatározó ülésén, tovább szűkítette ugyanakkor a kamatfolyosót.

Négy tőzsdei kibocsátó éves jelentésével van probléma Cikk

Az OTT-ONE Nyrt., a SET GROUP Nyrt., a SunDell Estate Nyrt. és a WINGHOLDING Zrt. esetében azonosított problémát a tavalyi pénzügyi évről készített kibocsátói éves jelentés kapcsán a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az OTT-ONE és a SET GROUP – amelyek részvényeinek kereskedése már régebb óta fel van függesztve a BÉT-en – nem publikálták jelentésüket, s egyéb tájékoztatásokkal is elmaradtak. A két másik kibocsátó esetében azok érdekkörén kívüli okból, a könyvvizsgálóiknál bekövetkezett hiba miatt utólag vonták vissza a könyvvizsgálói jelentést. Mivel azonban ez az éves jelentés alapvető része, a jegybank ezek közzétételéig – a tájékoztatási kötelezettség teljesítése szempontjából az MNB által felügyelt – szabályozott piacon felfüggesztette a SunDell részvények és a WINGHOLDING kötvények kereskedését a BÉT-en – tette közzé honlapján az MNB.

Az MNB 19 millió forintra bírságolta a MagNet Bankot és egymillióra a MagNet Faktort Cikk

A jegybank 19 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra és 1 millió forintot a bank irányítása alatt álló MagNet Faktorra – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel pénteken.

Bírságot szabott ki jogosulatlan tevékenység miatt az MNB Cikk

Az MNB vizsgálata nyomán 12,5 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Jolly Joker Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-re annak jogosulatlan kiegészítő pénzügyi tevékenysége miatt. A társaság korábban jogszerűen működött, később azonban – miután a kiemelt közvetítői jogviszonya megszűnt – engedély nélkül folytatta a pénzváltási tevékenységét.

Tovább bővül az elektronikus pénzforgalom Cikk

2023 első negyedévében tovább bővült az elektronikus pénzforgalmi infrastruktúra. A több mint 50 ezer új számla mellett az aktívan használt kártyák száma is növekedett. Elfogadói oldalon pedig mind fizikai, mind internetes térben 4-5 százalékkal nőtt az elfogadóhelyek száma egy negyedév alatt. Az elektronikus pénzforgalom továbbra is biztonságos, a kártyás tranzakciókhoz kapcsolódó visszaélések terén az adathalászathoz köthető módszerek a leggyakoribbak, a kártyabirtokosokra terhelt kár értéke pedig tovább emelkedett. 2023 első negyedévében a fizetési rendszerek forgalma tekintetében számottevő bővülés érzékelhető – közölte honlapján az MNB.

Tízmillió forintra bírságolta a CIB Bank Zrt.-t az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi jogszabálysértések miatt tízmillió forintra bírságolta a CIB Bank Zrt.-t – írja honlapján az MNB.

A Szlovák Nemzeti Bank visszavonta a Novis Biztosító engedélyét, itthon az MNB már négy éve megtiltotta számára az új biztosítások kötését Cikk

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaság határon átnyúló biztosítóként működött itthon, azonban – a közjó védelmére szóló uniós jogkörével élve – az MNB már négy éve megtiltotta életbiztosításainak itthoni forgalmazását. A társaság magyar ügyfeleinek a szlovák felszámolónál kell majd jeleznie követelési igényét, a magyar jegybank tájékoztatást nyújt majd a folyamat kapcsán a tudomására jutó információkról, olvasható az MNB oldalán.

Történelmi méretű veszteség az MNB-nél Cikk

Hiába nyert nagyot a forint gyengülésén a jegybank tavaly, a brutális kamatkiadások miatt 402 milliárd forint veszteséggel zárt – írja a hvg.hu. Idén a veszteség még nagyobb lehet, a jegybank saját tőkéje szinte biztosan negatívba fordul. A kormánynak veszteségtérítést kellene fizetnie, de nagyon úgy tűnik, hogy ezt meg akarja spórolni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink