1108 találat a(z) MNB cimkére

Visszavonta két pénzügyi vállalkozás engedélyét az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) két pénzügyi vállalkozás hitel- és pénzkölcsön nyújtására, követelésvásárlási és pénzügyi lízing tevékenység végzésére vonatkozó engedélyét vonta vissza, és elrendelte a társaságok végelszámolását. Az intézkedés oka többek között, hogy a társaságok nem feleltek meg az alapítási és tevékenységi engedély kiadásához és a pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzéséhez előírt személyi és tárgyi feltételeknek, s – az MNB felhívásai ellenére – több alkalommal nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, illetve figyelmen kívül hagyták a korábbi felügyeleti felhívásokban, határozatokban foglalt kötelezéseket – írja honlapján az MNB.

Így válasszunk nyugdíjpénztári portfóliót! Cikk

Ma Magyarországon több mint egymillióan tagjai önkéntes nyugdíjpénztárnak és további közel 52 ezren magánnyugdíjpénztárnak. A tagok jelentős része nem feltétlenül választ tudatosan vagy egyáltalán nem is választ portfóliót. Pedig a szektor által kezelt közel kétezer milliárd forint jó befektetése minden pénztártag saját érdeke. Fontos tehát, hogy elegendő információ birtokában legyenek a tagok, hogy a számukra legmegfelelőbb portfóliót választhassák – írja tanulmányában dr. Oláh Tícia, a Magyar Nemzeti Bank pénztári engedélyezési és jogérvényesítési jogásza az mnb.hu-n.

Az MNB elfogadhatatlannak tartja a Primus Trust kijelentéseit Cikk

A Magyar Nemzeti Bank a törvényi mandátumának megfelelően végzi felügyeleti tevékenységét, ezért elfogadhatatlannak tartja a Primus Trust félrevezető kijelentéseit.

Jogszabálysértő közvetítői díjak – 17 milliós bírságot kapott a Credithill Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 17 millió forint bírsággal sújtotta a Credithill Kft.-t, egyebek közt azért, mert a pénzpiaci többes ügynök jogosulatlanul számított fel díjat ügyfeleinek a közvetítői tevékenységével összefüggésben, valamint az oktatási és nyilvántartási gyakorlata sem felelt meg a jogszabályoknak – írja honlapján az MNB.

Elhalasztották az azonnali fizetési rendszer új szolgáltatásainak bevezetési határidejét Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) úgy döntött, hogy a fizetési kérelem kötelező fogadásának új határidejét 2024. április 1-jében, az egységes adatbeviteli megoldások kötelező beolvasásáét (QR kódos, NFC-s, deeplinkes fizetés) pedig 2024. szeptember 1-jében állapítja meg – írja honlapján az MNB.

Infláció: az év végére 6 százalékos, éves átlagban 17 százalék fölöttivel számol a jegybank Cikk

Év végére 6 százalék alá is süllyedhet az éves fogyasztóiár-index, a 2023-ban elindult érdemi dezinflációs hatás 2024 első hónapjaiban is folytatódik, és az infláció 2025-ben tér vissza tartósan a jegybanki toleranciasávba – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója csütörtökön a jegybank decemberi Inflációs jelentését bemutató online sajtótájékoztatón.

Jogsértések miatt 17,6 millió forint bírságot szabott ki az MNB Cikk

Az MNB 17,6 millió forint bírságot szabott ki a 4Life Direct Kft.-re nyilvántartásainak hiányosságai, illetve az ügyfél-tájékoztatás, a termékelemzés és ajánlatadás, valamint a panaszkezelés kapcsán megállapított jogsértések miatt

13 millió forintra bírságolta az UniCredit Bankot az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 13 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a folyósítási kontrollfolyamataiban és a felügyeleti adatszolgáltatásaiban feltárt hiányosságok miatt. A Felügyelet határidő kitűzésével intézkedések megtételére kötelezte a hitelintézetet a jogsértések megszüntetésére. Az azonosított problémák nem hordoznak rendszerkockázatot és nem veszélyeztetik a bank megbízható működését – írja honlapján az MNB.

2023 a válság éve az MNB szerint is Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) -0,6-(-0,4) százalékra változtatta az idei évi GDP-növekedési előrejelzését a korábban várt -0,5-0,5 százalékról. Az inflációs folyamatokat ugyanakkor valamelyest derűlátóbban ítéli meg a jegybank: a szeptemberben várt, éves összehasonlításban 17,6-18,1 százalékos prognózist 17,6-17,7 százalékosra változtatta ma kiadott legfrissebb, decemberi Inflációs jelentésében.

Itt az MNB-döntése: 75 bázisponttal tovább csökkent az alapkamat Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal 10,75 százalékra csökkentette az alapkamatot idei utolsó kamatdöntő ülésén, kedden, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

Az MNB adósságfék-előírás módosítása: kisebb lesz az önerőelvárás első lakás vásárlásánál Cikk

Az elmúlt évek dinamikus lakásár-emelkedése nyomán a lakáshitel-felvételhez minimálisan szükséges önerő is gyors emelkedést mutatott. Emiatt a tipikusan kevés megtakarítással bíró, fiatal elsőlakás-vásárló ügyfelek lakhatási lehetőségeit túlzott mértékben korlátozhatják a jelenlegi szabályok. Ezen ügyfelek potenciálisan alacsonyabb hitelkockázatát figyelembe véve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elsőlakás-vásárló ügyfelekre vonatkozóan magasabb, 90 százalékos hitelfedezeti korlátot vezet be 2024. január 1-jétől, olvasható az MNB honlapján.

Bankoknál és biztosítóknál vizsgálta az MI-t az MNB – vannak kezelendő kockázatok Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) első ízben végzett el a bankoknál, biztosítóknál alkalmazott mesterséges intelligencia és gépi tanulás informatikai, személyiségi jogi és egyéb kockázatait áttekintő témavizsgálatot. Az MI és GT technológiát mára a számlanyitástól a marketingen át a kampánymenedzsmentig több területen alkalmazzák. A felügyelet jogsértéseket nem, de kezelendő kockázatokat feltárt – írja honlapján az mnb.

Az infláció felett növekedtek a közösségi nem pénzügyi vállalatok pénzügyi eszközei és kötelezettségei 2022-ben Cikk

Megjelentek a közösségi (állami, önkormányzati) tulajdonú vállalatok éves pénzügyi számláinak 2022-es adatai, közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

MNB-ajánlás a hazai biztosítóknak Cikk

Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyarországi székhelyű biztosítóknak az éghajlatváltozási, környezeti kockázatok azonosításáról, kezeléséről és közzétételéről, illetve üzleti tevékenységük során a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítéséről. A piac szereplői az aszálybiztosításoktól a felelősségi kárviselésen át egészen a befektetések átértékelődéséig számos módon kitettek a klíma- és környezeti kockázatoknak, így a zöld fordulat esetükben is kiemelten fontos. Az ajánlás összhangban van az MNB Zöld Programjával és a tavaly megújított felügyeleti stratégiájával is – írja honlapján az MNB.

MNB: az Extreme Digital-eMAG Kft. csaknem 15 milliós bírságot „zsebelt” be Cikk

Közel 15 millió forint bírságot szabott ki aza Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Extreme Digital-eMAG Kft.-re a pénzpiaci többes ügynöki tevékenységéhez kötődő jogsértések miatt. A társaság ügyféltájékoztatási tevékenysége számos ponton jogsértő volt, egyes nyilvántartásai is hiányosak voltak és nem igazolta megfelelő mennyiségű versengő hiteltermék elemzését, olvasható az MNB honlapján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink