Számlázhat-e átalányadózó egyéni vállalkozóként egy vállalkozás munkavállalója kapcsolt vállalkozásnak?

  • adozona.hu
1

Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy lehet-e bármilyen negatív következménye, ha az egyik vállalkozás munkavállalói jogviszonyban álló dolgozója átalányadózó egyéni vállalkozóként rendszeresen számláz egy kapcsolt vállalkozás részére. Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Ütközik-e a rendeltetésszerű joggyakorlás kritériumába, lehet-e bármilyen negatív következménye, ha adott két kapcsolt vállalkozás, ahol az egyik vállalkozás munkavállalói jogviszonyban lévő dolgozói átalányadózó egyéni vállalkozóként számlát állítanak ki a másik kapcsolt vállalkozás részére (ez rendszeres lenne)? Mert a tevékenység gyakorlatilag hasonló lenne, mint amilyen munkakörben már alapból alkalmazásban állnak. A kata esetében komoly problémák keletkeztek ebből sajnos.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A rendeltetésszerű joggyakorlás akkor sérül, ha valamely jogügyletet, szerződést azért kötnek meg, hogy kifejezetten valamely adókötelezettséget megkerüljenek.

Fontos tehát megvizsgálni, hogy egy ügylet mennyiben szolgál valós gazdasági célt, tehát van-e gazdasági tartalma az adott ügyletnek. Mindig a konkrét szituációt kell ismerni, és az eset összes körülményének az ismeretében lehet azt meghatározni, hogy egy ügylet ütközik-e a rendeltetésszerű joggyakorlásba vagy sem.

Megjelent! Egyéni vállalkozók adózása, számvitele című kiadványunk

A kérdésben szereplő ügyletek valós gazdasági megfontoláson is alapulhatnak, illetve a kérdéses magánszemélyek foglalkoztatása történhet úgy is, hogy azok egyéni vállalkozóként kötnek szerződést a másik céggel.

Fontos, hogy a vállalkozók valóban független formában végezzenek tevékenységet, hiszen egyéni vállalkozóként csakis gazdasági tevékenység folytatása várható el tőlük. Tehát a munkaviszony és a gazdasági tevékenység legfőbb elhatároló jellemzője az, hogy a munkavállaló nem független formában végzi a tevékenységét, hanem a munkáltató szervezetébe ágyazódva végez munkát. Ezzel ellentétben az egyéni vállalkozó független gazdasági szereplő. A „függetlenség"-nek azonban a jelen jogi környezetben nincsenek pontos meghatározó jellemzői. Mindenesetre a joggyakorlat alapján független szereplő az olyan jogalany, aki jellemzően saját eszközeivel, saját telephelyén végzi a tevékenységét.

Szeretném hangsúlyozni azonban, hogy különösen az atipikus munkaviszony – például a kötetlen munkarend – elterjedésével fokozatosan elmosódik a munkaviszony és a megbízási vagy vállalkozói jogviszony közötti határ.

Így összességében azt tudom mondani, hogy ha a tevékenység végzésére úgy kerül sor, hogy abban a független gazdasági szereplőkre jellemző tulajdonságok vannak túlsúlyban, akkor a számlázás jogszerű.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Szerintem a válasz jó, de a magyar bírók sajnos távol állnak a téma objektív megítélésétől. Így ha az adóhatóság egy középvezetője vagy egy ügyész úgy látja, hogy bele lehet kötni a konstrukcióba, akkor a bíróság ki fogja szolgálni állambácsi igényeit az ítéletével. A Kúria néha még szembemegy az állammal, de erre is egyre kevesebb a konkrét példa.

A bíró azt fogja gondolni, hogy nem látszik, hogy az egyéni vállalkozó - munkavállaló milyen "sapkában" teljesít és ez neki elég lesz, hogy az állam álláspontját támogassa.

Ha akarják, akkor büntetőügyet is lehet fabrikálni az ilyen konstrukciókból, hogy aztán a semmire rámozduljon a Merkúr egység és hajnal hatkor az ajtó előtt ordíthassanak torkuk szakadtából: " ITT A NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL! FELEMELT KÉZZEL, JÖJJÖN KI! "

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs