hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kilépés az átalányadóból, átlépés katába

  • adozona.hu

Egy, a régi kata törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó 2022.09.01-én (a régi katázás megszűnésekor) az átalányadózást választotta. Megfelel az új kata szabályainak. Mikortól léphet át az új kata alá? Meg kell várnia 2024. szeptember 1-jét, él a 2 éves tiltó szabály? Milyen módon tud kilépni év közben az átalányadó alól és átlépni az új katába? Olvasónk kérdésére szakértőnk válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kérdésben szereplő 2022. 09. 01-jétől átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó a 2024. évben bármikor bejelentkezhet a Katatv. hatálya alá, ha egyebekben megfelel a Katatv. szabályainak. A Katatv. 6. §-ában foglaltak értelmében ugyanis az adóalanyiság megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapra nem választható ismételten az adóalanyiság. Az adóalanyiság a kata választásának bejelentését követő hónap első napjával jön létre. Például, ha februárban bejelenti az adóalanyiság választását, akkor március 1-jétől lesz kataalany. [Katatv. 4. § (1) bekezdés].

A személyi jövedelemadóról szóló törévny (szja-törvény) 51. § (2) bekezdése a) pontja alapján tevékenységét megszüntető átalányadózó egyéni vállalkozónak is az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetésére vonatkozó, szja-törvény szerinti szabályok szerint kell eljárnia. Ennek során az átalányban megállapított jövedelmet (és nem a bevételt) növeli az az összeg, • amelyet az átalányadózás megkezdésekor a meglévő készletekkel kapcsolatban az egyéni vállalkozó megállapított, továbbá az szja-törvény 10. számú melléklete II./1. pontja alapján a korábban költségként elszámolt és a megszűnéskor meglévő összes készlet (anyag, áru, félkész és késztermék) leltári értéke, a 200 ezer forintot meg nem haladó értékű tárgyi eszköz (ideértve a tartalékalkatrészt és gyártóeszközt is) leltári értéke.

A készletek leltári értékét az szja-törvény 5. számú melléklete II/13. pontjában rögzítettek szerint – azaz a legutolsó beszerzési áron – kell megállapítani. Az áfát nem az általános szabályok szerint fizető magánszemélynek a leltárban a vásárolt anyagokat, a használatba nem vett 200 ezer forintnál alacsonyabb értékű eszközöket és az árukat a legutolsó, áfát is tartalmazó beszerzési áron, az előző évieket a nyitóleltári értéken kell szerepeltetnie. A 200 ezer forintnál nem magasabb értékű használatba vett tárgyi eszközöket az áfát tartalmazó beszerzési ár 50 százalékos értékén kell szerepeltetnie.

A Katatv. rendelkezik az átalányadózó egyéni vállalkozói időszakra eső bevétel és költség elszámolásával kapcsolatban. Eszerint a kisadózói adóalanyiságot megelőzően az szja-törvény szerint adózó egyéni vállalkozó esetében az adóalanyiság kezdő napját megelőző napon megszerzett bevételnek kell tekinteni minden olyan ellenértéket, amelyről kiállított bizonylat szerinti teljesítési időpont az szja-törvény szerinti adózás időszakára esik. A kisadózói adóalanyiság időtartama alatt felmerült, az adóalanyiság választását megelőző időszakra vonatkozó kiadásokat a kisadózó oly módon számolhatja el, mintha azok a kisadózói adóalanyiság kezdő napját megelőző napon merültek volna fel [Katatv. 12. § (1) bekezdés].

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink