hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kilépés az átalányadóból, átlépés katába

  • adozona.hu

Egy, a régi kata törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó 2022.09.01-én (a régi katázás megszűnésekor) az átalányadózást választotta. Megfelel az új kata szabályainak. Mikortól léphet át az új kata alá? Meg kell várnia 2024. szeptember 1-jét, él a 2 éves tiltó szabály? Milyen módon tud kilépni év közben az átalányadó alól és átlépni az új katába? Olvasónk kérdésére szakértőnk válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kérdésben szereplő 2022. 09. 01-jétől átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó a 2024. évben bármikor bejelentkezhet a Katatv. hatálya alá, ha egyebekben megfelel a Katatv. szabályainak. A Katatv. 6. §-ában foglaltak értelmében ugyanis az adóalanyiság megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapra nem választható ismételten az adóalanyiság. Az adóalanyiság a kata választásának bejelentését követő hónap első napjával jön létre. Például, ha februárban bejelenti az adóalanyiság választását, akkor március 1-jétől lesz kataalany. [Katatv. 4. § (1) bekezdés].

A személyi jövedelemadóról szóló törévny (szja-törvény) 51. § (2) bekezdése a) pontja alapján tevékenységét megszüntető átalányadózó egyéni vállalkozónak is az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetésére vonatkozó, szja-törvény szerinti szabályok szerint kell eljárnia. Ennek során az átalányban megállapított jövedelmet (és nem a bevételt) növeli az az összeg, • amelyet az átalányadózás megkezdésekor a meglévő készletekkel kapcsolatban az egyéni vállalkozó megállapított, továbbá az szja-törvény 10. számú melléklete II./1. pontja alapján a korábban költségként elszámolt és a megszűnéskor meglévő összes készlet (anyag, áru, félkész és késztermék) leltári értéke, a 200 ezer forintot meg nem haladó értékű tárgyi eszköz (ideértve a tartalékalkatrészt és gyártóeszközt is) leltári értéke.

A készletek leltári értékét az szja-törvény 5. számú melléklete II/13. pontjában rögzítettek szerint – azaz a legutolsó beszerzési áron – kell megállapítani. Az áfát nem az általános szabályok szerint fizető magánszemélynek a leltárban a vásárolt anyagokat, a használatba nem vett 200 ezer forintnál alacsonyabb értékű eszközöket és az árukat a legutolsó, áfát is tartalmazó beszerzési áron, az előző évieket a nyitóleltári értéken kell szerepeltetnie. A 200 ezer forintnál nem magasabb értékű használatba vett tárgyi eszközöket az áfát tartalmazó beszerzési ár 50 százalékos értékén kell szerepeltetnie.

A Katatv. rendelkezik az átalányadózó egyéni vállalkozói időszakra eső bevétel és költség elszámolásával kapcsolatban. Eszerint a kisadózói adóalanyiságot megelőzően az szja-törvény szerint adózó egyéni vállalkozó esetében az adóalanyiság kezdő napját megelőző napon megszerzett bevételnek kell tekinteni minden olyan ellenértéket, amelyről kiállított bizonylat szerinti teljesítési időpont az szja-törvény szerinti adózás időszakára esik. A kisadózói adóalanyiság időtartama alatt felmerült, az adóalanyiság választását megelőző időszakra vonatkozó kiadásokat a kisadózó oly módon számolhatja el, mintha azok a kisadózói adóalanyiság kezdő napját megelőző napon merültek volna fel [Katatv. 12. § (1) bekezdés].

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Próbaidő ugyanannál a munkáltatónál másik munkakörben

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink