1205 találat a(z) KATA cimkére

Változások a kisadózásban. Rámozdult a katásokra a NAV Cikk

A többnyire csak „nyári adócsomagként” nevezett törvények közül az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények uniós jogharmonizációs kötelezettségek miatt szükséges módosításáról szóló a 2019. évi LXXII. törvény tartalmazza a kisvállalati adó (kiva) és a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szabályainak változásait, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvény pedig 2020-tól kivezeti az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) a kkv szektor számára elérhető adózási módok sorából.

Kata, többes jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több hasonló kérdés-választ láttam az oldalukon, de kényes kérdés lévén, és mert a saját cégünkről van szó, mégis megírom a kérdésem. Egy bt. beltagja jelenleg főállású katás vállalkozó 50 ezer forint fizetése mellett. Ezzel egyidejűleg tulajdonosa egy kft.-nek, ahol ő az egyedüli ügyvezető. A társasági szerződés szerint munkaviszonyban látja el az ügyvezetést. Egyéb tevékenységet a cégben nem végez, csak ügyvezető. Megítélésem szerint lehet részmunkaidős ügyvezető munkaviszonyban (napi 1 órába belefér a tevékenysége, mert könyvelőirodáról beszélünk, és ő nem szakmabeli, valóban nem tevékenykedik a cégben), és emellett marad főállású katás. Más nézet szerint, azt mondják, hogy nem lehet részmunkaidős, csak teljes, napi 8 órában, és így nem főállású katás lesz, 25 ezer forint fizetésével. Ha ez utóbbi a helyes, akkor még azt kérdezném, hogy maradhat-e a munkaviszony, vagy társas vállalkozónak minősül az emelt járulékok fizetésével?

Társas vállalkozó kata mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő témában kérném a megerősítését: Egy kft.-nek két tagja és két ügyvezetője van. Az egyik tag kata adózásban egyéni vállalkozó, aki 50 ezer forint adót fizet katában. Máshol munkaviszonya nincs. 2019.07. hónaptól a kft.-ben ügyvezető és személyesen közreműködő tag. Az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el. Megbízási díja nincs. Véleményem szerint a kft.-ben a jogviszonya alapján társas vállalkozónak minősül, így mivel szakképzett legalább a szakképzett minimálbér után a járulékokat meg kell fizetnie, akkor is, ha nem vesz ki bért. Katában ettől az időponttól nem minősül főállásúnak, így a 25 ezer Ft/hó adót kell fizetnie. Kérem a fentiekben a véleményét! Köszönettel: Krisztina

Többes jogviszony katás egyéni vállalkozás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy ha a főállású egyéni vállalkozó átlép evából katába, és mellette van egy egyszemélyes kft.-je is, abban az esetben neki a kft.-ben kell megfizetnie a járulékokat, vagy pedig elegendő a katát (50 ezer forint) leróni, és a kft.-ben megbízással járhat el, minimális juttatásért, és csak az abban az esetben esedékes járulékokat kell neki bevallani és megfizetni? Válaszát előre is köszönöm.

Üdülési jog értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. meg akar vásárolni egy üdülési jogot, amelyet a jelenlegi tulajdonos 99 évre vásárolt, és ebből eddig 10 év telt el. A kérdésem: ebben az esetben a vagyoni értékű jogot a hátralévő időszakra elosztva kell elszámolni az Szt. 52. § (1) bekezdés szerint, vagyis 89 évre elosztva? Ha nem, akkor milyen leírási kulcsot kell alkalmazni? Másik kérdésem: ha az üdülési jog megvásárlását követően a társaság kata adózást választ, célszerű-e az értékcsökkentési nyilvántartást tovább vezetni, hogy a kata esetleges megszűnése esetén egyértelmű legyen a vagyoni helyzet?

Gyed melletti katás munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás betéti társaság kültagja a beltag ügyvezető mellett ügyvezető, ezért ő is be lett jelentve katás személyként. A kültag rendelkezik heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal, de 2018.11.17-étől gyeden van. Minden hónapban jelentjük a 19T201. változás-bejelentő nyomtatványon, hogy nincs kata-fizetési kötelezettsége. A bt. kapott egy megbízást, aminek elvégzéséhez, csak a kültag rendelkezik szakképzettséggel, ezért kell az ő személyes közreműködése. Ebben az esetben lehetséges-e, hogy addig amíg a munka elkészül, megfizetjük a kültag után is a katát, majd újra jelentjük a gyed miatti mentességet, vagy ekkortól kötelező megfizetni utána, akár végez munkát, akár nem? 25 ezer forintot vagy 50 ezer forintot kell megfizetni? Válaszát megköszönve: Bálintné K.I.

Evások a pácban – kata, kiva vagy tao legyen? Ön mit gondol róla? Cikk

Az eva megszüntetésének apropóján érdemes lehet áttekinteni az egyes alternatív adózási formákat – kata, kiva a tao-val összehasonlítva. Melyik mikor jelent könnyebbséget, kisebb adóterhelést, milyen következményei, hátrányai vannak az egyes adónemek választásának – áfaalanyiság, nyugdíjbiztosítás, költségelszámolás?

Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonosa, aki másik cégben 36 órás munkaviszonyban dolgozik, lehet-e katás valamilyen formában, bt. katás beltagja, vagy bt. katás alkalmazottja? Ha igen, akkor 25 ezer forint katát kell fizetnie havonta? Köszönettel: BI

Adóügyi kampányt indít a PM Cikk

Óriási érdeklődés mutatkozik a kisebb vállalkozásoknak kitalált két adózási lehetőség iránt, egyre emelkedik a kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a kata és a kisvállalati adó, vagyis a kiva szerint adózók tábora – mondta a Magyar Nemzetnek Izer Norbert.

Csökkent a szocho, kedvezőbb lett a kata és az ekho Cikk

Július 1-jétől csökkent a szociális hozzájárulási adó (szocho), valamint a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai is kedvezőbbekké váltak.

Csed +kata Kérdés

Tisztelt Szakértők! Katás egyéni vállalkozó a szülést követően csedben részesül, melynek időtartama alatt a kata összegét nem kell megfizetnie, ugyanakkor a vállalkozásában nem végezhet személyesen munkát. Ez utóbbit hogyan kell pontosan értelmezni? Például állíthat ki számlát olyan tevékenységről, melynek teljesítési napja a csed kezdőnapját megelőzi? (A jelenlegi gyakorlat alapján a munka fizikai elvégzést követő hónapban állítja ki a partner a számlázás alapját képező teljesítésigazolást.) Köszönettel: Deák Balázs

Fiatal gazda támogatása – kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék érdeklődni, hogy a KATA járuléka elszámolható-e fiatal gazda támogatásból? Illetve "vállalkozói kivét" elszámolható-e, ha igen, akkor annak van-e max. értéke? Köszönöm szépen!

Katára áttérés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2018 novemberében szerződést kötött szolgáltatás végzésére. A szolgáltatás több munkafolyamatból áll, amelyek egymástól jól elkülöníthetők. A szolgáltatási díj kifizetése szerződés szerint: „Megrendelő a szolgáltatás során ellátott feladatokról, a teljesített csoportfoglalkozások száma és a benyújtott szakmai beszámoló alapján kiállított teljesítési igazolással együtt, az egyes programelemek, csoportfoglalkozások lezárását követően nyújthat be számlát.” Ezzel kapcsolatban az alábbiak a kérdésem: 1.) Mi a számla teljesítésének időpontja? A vállalkozó a szerződésben meghatározott feladatokból az utolsó csoportfoglalkozást előreláthatólag 2019.07.31-ig fogja befejezni. Ebben az esetben a teljesítési időpontja az utolsó elvégzett munka dátuma? (Például 2019.07.31-e?) 2.) Vállalkozó szeretne belépni a kisadózás hatálya alá. 2019.07.01-től szeretne katás lenni. Ebben az esetben a 2019.07.31-ei teljesítési dátummal kiállított (előbb említett) számláját már kisadózóként fogja kiállítani? A katás adózási módra áttérés miatt nem kell az szja-alaphoz hozzászámítani a kiállított számlát vagy annak egy részét? 3.) Másik lehetősége a vállalkozónak, hogy befejezi a munkáját 2019.06.30-ig. Erről a számláját 2019.07.02-án fogja kiállítani. Ebben az esetben jó a teljesítés időpontjának 2019.06.30.? Ebben az esetben, ha 07.01-gyel lesz kisadózó, akkor a kiállított számla már kisadózó bevétel lesz vagy még szja-s? Köszönöm!

Családi gazdálkodás és a kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdálkodó (éves árbevétele támogatások nélkül 8 millió forint alatt van), jelenleg 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik, a gazdálkodásban nem fizet így maga után semmilyen járulékot. Megszűnne a munkaviszonya, katás bt. főállású beltagja lenne. Kérdésem, hogy hol és mennyi járulékot, katát kell megfizetnie? Válaszukat köszönöm.

Osztalékról rendelkezés Kérdés

A jóváhagyott osztalék kifizetéséről kell-e rendelkezni, ha áttér a cég a kettős könyvvitelről a katára a beszámolóban?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérként adózó juttatások

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Osztalék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Végkielégítés feltételekkel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close