1221 találat a(z) KATA cimkére

Újítások az online nyomtatványkitöltő alkalmazásban Cikk

A 2020. adóévre vonatkozó bevallások közül vannak, amelyek már elérhetők az online nyomtatványkitöltő alkalmazásban (onya). Az új forma lehetővé teszi, hogy a kitöltőprogramot és annak keretprogramját ne kelljen az adózónak minden alkalommal frissítenie, az új verziókat nyomon követnie, a nyomtatványokat a saját számítógépén tárolnia.

PM: a kata lesz a következő Adó-Tanácskozás témája Cikk

A mai Adó-Tanácskozáson szóba került a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata is. A résztvevők szerint a kata célját kell szem előtt tartani, vagyis azt, hogy ez az adófajta a kisvállalatoknak kínál könnyítést, a foglalkoztatás alternatívájaként viszont nem alkalmazható. Tekintettel arra, hogy már majd minden harmadik vállalkozás a kata, illetve a kiva (kisvállalati adó) szerint adózik, ez lesz a következő, várhatóan március elején összeülő, negyedik Adó-Tanácskozás témája – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

Katás egyéni vállalkozó gép értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó 2019-ben alanyi áfamentes volt, 2020-től bejelentkezett az áfakörbe. A 2019-ben vásárolt tárgyi eszközét szeretné értékesíteni majd 2020-ban. Kell-e áfát felszámítania, illetve kell-e számlát adnia az értékesítésről, vagy magánszemélyként adásvételi szerződés alapján is értékesíthet. Beleszámít-e a bevétel a 12 milliós bevételi határba? Hogyan alakul az áfafizetési kötelezettsége, illetve az adókötelezettsége? Köszönettel: Nagyné

Katás bt. kültagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evás, bevételi nyilvántartást vezető bt. 2020-tól a kata adózási módot választotta. A kültag a bt. működésében nem vesz részt, jövedelmet eddig sem vett ki. Van főállású munkaviszonya. Kérdésem az lenne, hogy a kata alatt van-e járulékfizetési, illetve bevallási kötelezettsége a cégnek? Válaszukat előre is köszönöm.

Főállású kisadózó egyéni vállalkozó és kft. 50 százalékos tulajdonosa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású kisadózó egyéni vállalkozó gazdasági társaság 50 százalékos tulajdonosa. A kft.-ben személyes közreműködés nincs. Adó- és járulékfizetési kötelezettség a társaságban? A választ előre is köszönöm.

Kata - költség továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozó vagyok. A tevékenységemmel kapcsolatosan felmerülő utazási költségeket megtéríti részemre a megbízóm (a szerződésemben megjelölt megbízási díjon felül), de azt kéri, hogy az utazási költségemről állítsak ki részére egy számlát. Kiállíthatok egy számlát "költségek továbbszámlázása" megjelöléssel? Válaszát előre is köszönöm!

A vállalkozások kedd éjfélig választhatnak kedvezőbb adózási módot a teljes évre Cikk

A vállalkozások december 31-én éjfélig választhatnak kedvezőbb adózási módot, a határidő lejártáig választható a kisvállalati adó (kiva), illetve a kisadózók tételes adója (kata), ha a teljes 2020-as adóévben így adózna a vállalkozó – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden az MTI-vel.

Fiatal gazda az 5 év elteltével a gazdálkodást őstermelőként szeretné folytatni Kérdés

Segítséget szeretnék kérni az egyik fiatal gazda egyéni vállalkozó 2014.11.03-tól. Most lejár 5 év, meg szeretné szüntetni az egyéni vállalkozást, és a továbbiakban őstermelőként folytatná a gazdálkodást 2017.01.01-től katás vállalkozó. Most december 31-ével megszünteti a katát, januárban megszünteti a vállalkozást, az őstermelőit kiváltja. Kezdő őstermelőnek minősűl-e és a járulékot hogyan fizeti meg? A megszűnt vállalkozásból a gépek hogyan kerülnek át az őstermelésbe ? A 2019-ben beadott fagykár, ha megkapja, 2020-ban kerül kifizetésre Őstermelés bevétele lesz 2020-ban? Előre is kőszőnőm a segítséget K.Gabriella

Kisadózás anyasági ellátás mellett – amikor 40 százalék az adó Cikk

A kisadózó egyéni vállalkozók részéről gyakori kérdés, hogy kell-e 40 százalékos adót fizetniük, ha a gyermekük után folyósított ellátás ideje alatt bevételük keletkezik. Ennek tisztázása érdekében a NAV tájékoztatót közölt honlapján.

Kata gyed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érintett munkavállaló gyed mellett vállalkozóként szeretne számlázni annak a cégnek, ahol gyeden van (a gyed mellett nem tud vállalni fix óraszámú és fix munkarendben való személyes munkavégzést). Ettől a cégtől származó bevétele éves szinten átlépné az 1 m forint összeget. A munkavégzés a munkavállaló saját tulajdonában levő székhelyén történne, a feladatok elvégzése semmilyen személyes jelenlétet nem igényelne, saját eszközökkel és teljesen egyedi, munkavállaló által definiált munkarendben és módon zajlana. Emellett a munkavállaló számlázna még további legalább 1-2 cég/magánszemély irányába is, ezek kis összegű alkalmi munkák és nem érnék el a teljes éves bevétel 50 százalékát. Ehhez a munkavégzéshez, katas egyéni vállalkozást szeretne indítani. 2021 első feléig tudna működni eképpen, utána hosszabb szünet következne, mert következő gyermek érkezését tervezi a munkavállaló. - tud-e kata adózással egyéni vállalkozóként működni a fentiek alapján? - milyen szerződési formát célszerű alkalmazni a volt munkáltatóval ahová gyed mellett beszámlázna (megbízási szerződés, keretszerződés stb.)? - amennyiben az első gyermek 3. életévének betöltése előtt megszületik a második gyermek, a munkavállaló az első gyermek után folyósított csedre lesz jogosult akkor is, ha közben kata-s vállalkozóként volt bevétele ám az az alapján számított csed összege előnytelenebb lenne számára? Válaszát köszönöm!

Áttérési szabályok katára, illetve kivára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni abban, hogy milyen áttérési szabályokat szükséges alkalmazni kiváról katára, illetve eváról kivára történő áttérésnél társas vállalkozás esetében. Köszönettel várom segítségét!

Betéti társasági kültagja lehet katás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., ahol a beltag már katás, de a kültag is szeretné személyesen részt venni a munkában. Őt bejelenthetjük mint katás tagot?

Kata értékhatár Kérdés

Kérdésem a következő lenne. Ha november 29-én lép be valaki a katába, akkor novemberben az egymillió forintot arányositani kell, hogy megmaradjon az alanyi adómentessége az áfában? Vagy novemberre is 1 milliót és decemberre is 1 milliót leszámlázhat, és így is alanyi adómentes marad az áfában?

Katázási feltételek: egyeztetést sürget az Adótanácsadók Egyesülete Cikk

Az Adótanácsadók Egyesülete – a Pénzügyminiszter sajtóban megjelent nyilatkozatára reagálva – a társadalmi egyeztetés minél előbbi megtartását kezdeményezte a Pénzügyminisztériumnál a kisadózó (kata) törvény tapasztalatairól és jogszerűtlen alkalmazás megelőzéséhez szükséges intézkedésekről. „Az elmúlt időben több szervezet és közszereplő tett a katával kapcsolatosan a lehetséges változásokról eltérő nyilatkozatot, amelyek nagyfokú zavart és bizonytalanságot keltettek az érintettek körében. Azonban mindebből úgy tűnik, hogy a kérdés napirendre került, de fontos lenne a problémák felmérése, megvitatása mielőtt a változásokról döntés születik. Szerencsés lenne olyan megoldások megtalálása, amelyek a jogkövető vállalkozókat is megnyugtatják” – mondta Zara László, az egyesület elnöke.

Kényszer is lehet a kata: a munkáltatókon a kormány szeme Cikk

A kata lényege megmarad, ám a kormány fel kíván lépni az ellen, hogy egyre több munkáltató kényszeríti át ebbe az adózási formába munkavállalóját – közölte Varga Mihály ismertette a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Selejtezés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Külföldről származó osztalék adója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close