1228 találat a(z) KATA cimkére

Tételes adó fizetés a vészhelyzet alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő, az alábbi kérdésekben kérném az állásfoglalását: 1. A jelenlegi helyzetben azok a katás egyéni vállalkozók, akik a 61/2020. számú kormányrendelet 1. § (8) bekezdésében felsorolt tevékenységek közül valamelyiket végzik, de nem ez a főtevékenységük, ők is mentesülnek a kata megfizetése alól? Esetünkben a főtevékenység a virág kiskereskedelem (az üzletet ideiglenesen bezártuk 2020.03.16-án a visszaesett forgalom miatt), 2020.01.16-án felvettük a 9604 fizikai közérzetet javító szolgáltatást (masszázs). 2. kérdés: A főállás melletti katás festő is mentesül a havi 25 ezer forint kata megfizetése alól 03-06. hónapokra vonatkozóan? Válaszát előre is köszönöm

Kata és járulékfizetési kedvezmény a vészhelyzet ideje alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gondolom nem egyedül vagyok ezekkel a kérdésekkel. A rendkívüli helyzetre való tekintettel, az a kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó, aki 2020. március 1-jétől vállalkozó, részesül-e a kedvezményben? Egyikük szakmakódja: 960203 Kozmetika szépségápolás, másikuk szakmakódja: 855101 Sport és szabadidős képzés. A tájékoztatóban azt láttam, hogy akik 2020. februárban már katások voltak, azokra vonatkozik ez a kedvezmény. Vendéglátásra alakult bt. fő tevékenységi köre: TEÁOR: 5610 Éttermi, mozgó vendéglátás. Egy fő alkalmazott van, jelenleg az étterem kialakítása folyik, májusban a strand nyitásával szerettek volna indulni. Nagy valószínűséggel a strandok még nem nyithatnak meg májusban, az éttermi vendéglátás indulása bizonytalan. Lehet-e nekik valamilyen segítségre számítani, és ha igen milyen formában? Igényelni kell, vagy automatikusan elengedik a járulékfizetést? Honnan tudnék naprakészen tájékozódni, ahol már konkrétumok vannak? Nagyon köszönöm előre is a válaszát! Üdvözlettel

Kata Kérdés

2020. március, április, május és június hónapra tekintettel mentesülnek a kisadózó után a katatörvény szerinti tételes adó megfizetése alól, a bevétel 12 milliós keretéből le kell-e vonni ezeket a hónapokat, tehát a keret 8 millióra csökken vagy marad 12 millió?

Adó- és járulékfizetési könnyítések: itt a rendelet, pontosan kiket érint Cikk

Megjelent a Magyar Közlönyben a 61/2020. számú kormányrendelet, amely a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. kormányrendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályait és egyes új intézkedéseket tartalmazza. Pontosítja azoknak az adózóknak a körét, amelyek adó- és járulékkedvezményekben részesülhetnek, és tartalmazza a katafizetési könnyítésben érintett vállalkozások bővített listáját. A rendelet a kihirdetését követő naptól, azaz március 24-étől hatályos.

Újabb hat gazdaságvédelmi lépést jelentett be a miniszterelnök Cikk

12 napja hirdették ki a rendkívüli jogrendet Magyarországon. Az operatív törzs ma reggeli tanácskozásáról online sajtótájékoztatót tartottak, melyen a miniszterelnök is részt vett.

Koronavírus miatt elapadt a bevétel. Mit tehet a katás bt.? Cikk

Katás bt. bevétele teljesen visszaesett a koronavírus miatt, nincs forrás a kata megfizetésére sem. Milyen lehetőségei vannak a társaságnak? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó szünetelés utáni hipa kötelezettség bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozásomat 2018. október 01. – 2019. július 31. időszak alatt szüneteltettem. Hipa tekintetében a tételes adózást választottam. A szünetelés végét az önkormányzatnál bejelentettem. Más adatomban változás nem történt. Az ügyintéző szerint a szünetelés vége bejelentéssel egy időben ismételten be kellett volna jelentenem a kata szerinti adózást. Úgy gondolom, hogy csak a változást kell közölni, mivel továbbra is az eredeti választásom szerint kívánok adózni. Elbizonytalanodtam, lehet, hogy elkerülte a figyelmemet ez a kötelezettség. Szeretném megkérdezni, hogy helyes-e az ügyintéző eljárása. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Minimál taoalap katáról taora történő áttéréskor Kérdés

Tisztelt Szipszer Úr! Iparűzési adóra vonatkozó kérdésemre köszönöm szépen a válaszát! A másik kérdésemre kérem, szíveskedjen válaszolni! Íme újból a kiindulási alap. Egy 2018-ban alapított bt. beltagja 2019. 06. 28-án eladta üzletrészét egy kft.-nek, így az adóhatóság ezzel a nappal megszüntette a bt. kataalanyiságát. A bt. 2019. 07. 22-én kérte a kivára történő áttérését. Kérdés: a fenti paraméterek alapján kell-e a bt.-nek minimál taoalapot megállapítania, ha egyébként a 06. 29. – 07. 31. közötti időszakban veszteséges volt? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Koronavírus: bevételkiesés katás bt.-nél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen kedves segíteni az alábbi kérdésben. Egy magyar DJ a koronavírus okozta járvány miatt nem tud fellépni külföldön (a rendezvényeket lemondták), Magyarországon pedig a 100 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani. A külföldi-belföldi korlátozás feloldásáig nem lesz bevételszerző tevékenysége. A DJ betéti társaságban végzi a tevékenységét, nem egyéni vállalkozó, és ktás adóalany. Mivel nem egyéni vállalkozó, nem tudja szüneteltetni a tevékenységét. Van-e megoldás arra, hogy a katát addig, ameddig nem dolgozik, mert nem tud fellépni, ne kelljen fizetnie? Hálásan köszönjük a segítségét!

Visszatérés egyszerűsített végelszámolásból Kérdés

Kivás bt. megkezdte az egyszerűsített végelszámolást, de a 150 napon belül mégis folytatná a tevékenységét. Kötelező-e kiva hatálya alá visszakerülnie, vagy választhatja a tao vagy a kata szerinti adózást is? István

Adóügyi államtitkár: kockázatos az illegális katázás Cikk

A foglalkoztató sokat kockáztat, ha munkavállalóját katásként alkalmazza – nyilatkozta az MTI-nek Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára annak kapcsán, hogy a héten megtartott negyedik Adótanácskozás fókuszában a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) állt. A résztvevők jelezték, hogy a kata népszerűsége mögött egyre több esetben rejtett munkajogviszony áll.

Visszaélések a katával: gátat szabna a PM a munkaviszony helyett alkalmazásnak Cikk

Míg a gazdaságfehérítési reményeket beváltotta a kisadózók tételes adója (kata), hiszen több tízezer egyéni vállalkozót és kisvállalkozást terelt a legális irányba, addig számos cég alternatív foglalkoztatási módként használja, a probléma a héten összeülő, negyedik Adó-Tanácskozáson is megvitatják a jelenlévők – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Kata, hipa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kata szerint adózó az önkormányzatnál tételes hipa alá jelentkezett be. Kérdésem, hogy amennyiben az árbevétele meghaladja a 12 millió forintot hogyan alakul az adófizetési kötelezettsége?

Közeleg a határidő! Volt evás egyéni vállalkozók adóbevallása Cikk

Az egyszerűsített vállalkozói adó, közismertebb nevén az eva megszűnt. Azoknak a volt evás egyéni vállalkozóknak, akiknek az adóalanyisága 2019. december 31-én – az eva törvény hatályon kívül helyezése miatt – megszűnt, 2020. február 25-éig kell benyújtaniuk a 1943-as bevallást. A 19SZJA bevallás benyújtására nyitva álló határidő ezen adózói kör esetében is 2020. május 20.

Ellátási alap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adva van egy kismama, aki jelenleg gyedben részesül mellette fennál a jogviszonya munkahelyével, de fizetés nélküli szabadságon van. Egyéni vállalkozást indítana kata adózással, amelynek adója a munkavégzési kötelme nélkül 50 000 forint lenne. Mely jövedelmek képzik az ellátás alapját amennyiben megszületne a 2 babája még a gyes folyósítása alatt, de még szülési szabadságon lenne?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close