27 találat a(z) Európai Unió Bírósága cimkére

Hiányzik a vevő közösségi adószáma? Nincs minden veszve Cikk

Sok adóellenőrzés végződik azzal a konklúzióval, hogy a vevőpartner közösségi adószámának hiánya közvetlenül a közösségi termékértékesítéshez kapcsolódó adómentesség (illetve szolgáltatások esetén a területi hatályon kívüli minősítés) elveszítését jelenti. Az ördög azonban ebben az esetben is a részletekben rejlik.

Az MVM által levont áfa ügyében döntött az uniós bíróság Cikk

Az MVM vállalatcsoport az anyavállalata által ingyen végzett menedzsment-tevékenység után nem vonhat le áfát – állapította meg az Európai Unió Bírósága szerdán közzétett ítéletében.

Megálljt parancsol a NAV-nak és a Kúriának az Európai Unió Bírósága Cikk

Sokadszor mondta ki az Európai Unió Bírósága (EUB), hogy a NAV jogsértően tagadja meg az áfalevonást azon tisztességes adózóktól, akik nem tudhatták, hogy az általuk befogadott számlán szereplő szolgáltatást nem a számla kiállítója teljesítette.

Uniós jogot sért Magyarország a céges járművek visszatartásával Cikk

Sértik az európai uniós jogot azok a magyarországi törvények, amelyek lehetővé teszik, hogy a szabálytalanságot elkövető járművezető megbírságolásakor a hatóságok biztosítékként visszatartsák az általa vezetett, de nem az ő, hanem a szabálysértés miatt amúgy felelősségre nem vont munkáltatója tulajdonában álló gépjárművet – döntött szerdán az Európai Unió Bírósága.

Kiszervezett dolgozók: itt a válasz, mi lesz velük Cikk

Gyakran előfordul, hogy a munkáltató bizonyos résztevékenységeket kiszervez, melynek következtében egy későbbi időponttól kezdődően az adott résztevékenységet – általában szolgáltatást – már egy teljesen eltérő jogi személy végzi. Az efféle helyzetek pedig egy sor munkajogi kérdést is felvetnek. Nem mindegy például az, hogy a jogutód munkáltató köteles-e foglalkoztatni a korábbi (jogelőd) munkáltató alkalmazottait vagy sem. Amennyiben köteles, arra a kérdésre is választ kell kapnunk, hogy változhatnak-e a foglalkoztatás feltételei. Abban az esetben pedig, ha erre nem köteles, fontos tudni, hogy a munkavállalókat milyen feltételekkel lehet elbocsátani. Ezekre a kérdésekre keressük az alábbiakban a választ.

Rubik-kocka: uniós védjegyvita Cikk

Az uniós bírósági főtanácsnok szerint törölni kell a Rubik-kocka formáját ábrázoló európai uniós védjegyet – tudatta közleményében a luxembourgi székhelyű Európai Unió Bírósága szerdán.

Szigorítás és tilalom is jön a cigarettákra Cikk

Megerősítette a dohánytermékekről szóló uniós irányelv rendelkezéseinek érvényességét szerdai ítéletében az Európai Unió Bírósága, amely kimondta, hogy jogszerű a csomagolás széles körű egységesítése, a mentolos ízesítésű cigaretták jövőbeli tilalma, valamint az elektronikus cigarettákra vonatkozó új szabályozás is.

Adóelőny vagy joggal való visszaélés, döntött az Európai Unió Bírósága Cikk

Milyen esetben él vissza a joggal az, aki a jogszabály betűjét betartva előnyösebb helyzetbe kerül adózási szempontból? Mi minősül adóelőnynek? Amennyiben az ügynek nemzetközi vonatkozásai vannak, milyen eljárási cselekményekre köteles az adóhatóság? Ezen kérdésekre is választ keresett az Európai Unió Bírósága a Gattyán Görgy cégcsoportjához kapcsolódó WebMindLicences-ügyben.

Áfalevonási jog, ha új vagy felszámolás alatti cégtől jön a számla Cikk

Befogadható-e egy frissen alapított cég számlája vagy egy magánszemélyé, ha az nem jelentkezett be adóalanynak? Jelent-e kockázatot felszámolás alatt álló cég számlájának befogadása? Az útmutató mellett uniós bírósági esetről is beszámolunk.

Minden, amit az áfalevonási jogról tudni kell – Példákkal! Cikk

Az áfalevonás lehetősége ugyan alapjog a terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára, azonban a gyakorlásának vannak jogszerű korlátai. A következőkben – példákkal illusztrálva – ezeket tekintjük át.

Pálinkaharc: elbukott adómentesség Cikk

Nem egyeztethető össze az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely lehetővé teszi, hogy évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen lehessen főzni, illetve főzetni – mondta ki múlt csütörtöki ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Magyar adóperek Luxembourgban az uniós jog mellőzése miatt Cikk

Alig figyelnek az uniós jogra a magyar bírák, ügyvédek, pedig egy tagállam jogászai számára az ugyanúgy az alkalmazandó jog része és perdöntő lehet egy-egy ügyben, mint a hazai szabályozás - mondta Osztovits András kúriai bíró egy sajtóbeszélgetésen Budapesten.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíj számítása ekhósnál

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs