70 találat a(z) EY cimkére

DORA – az EU harmonizálja és szigorítja a pénzügyi szektor informatikai biztonsági előírásait Cikk

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amelyre az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA-rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.

EU-irányelv szüntetné meg a nemek közötti bérkülönbséget Cikk

A bérek átláthatóságáról szóló európai uniós irányelv hamarosan részletes jelentésre kötelezi a közép- és nagyvállalatokat a női és a férfi dolgozóik fizetéséről. Az Európai Bizottság döntése értelmében a kikért adatok alapján akár bírósági pert is indíthatnak majd a hátrányosan érintett alkalmazottak – hívja fel a figyelmet az EY. A tanácsadócég kollégái arra ösztönzik a társaságokat, hogy minél hamarabb világítsák át a szervezetüket, és szükség esetén tegyék meg a bérszakadék megszüntetéséhez vezető lépéséket.

Profitnövekedésre számít idén a vezérigazgatók többsége Cikk

Profitnövekedésre számít idén a vezérigazgatók többsége a kedvezőtlen világgazdasági környezet ellenére – mutat rá az EY legfrissebb, 21 országban, köztük Franciaországban, Németországban, Olaszországban 1200 CEO részvételével készült nemzetközi felmérése. A döntéshozók a hatékonyságnövelésre fókuszálnak, felgyorsítanák a szervezeti átalakításokat – áll az EY közleményében.

Felkészülés a NIS2-re: többeket érint, mint gondolnánk Cikk

Filmbe illő jelenet, amikor az egyik, irodában ülő kolléga elsápad, mert figyelmetlenségből rákattintott egy linkre, amelyre nem kellett volna. Bárki kaphat kibertámadás céljából küldött, fertőzött emailt a postafiókjába. Bármelyik cég áldozattá válhat. A kritikus kérdés, hogy a munkatárs időben felméri-e a veszélyt, tehát kattint vagy sem? Olvasható az EY tájékoztatójában.

Közeledik a CBAM adatszolgáltatási határidő Cikk

2024. január 31-ig kell megtenni az első karbonintenzitást ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) jelentésüket azon importőröknek vagy közvetett vámjogi képviselőjüknek (együttesen: importőr), amelyek a 2023. év negyedik negyedévében a Közösség területén kívülről érkező, a CBAM termékkörbe tartozó árukat helyeztek szabad forgalomba az Európai Unióban – írja hírlevelében az EY.

Fenntartható vállalati működést ösztönző törvénymódosítási javaslat Cikk

Benyújtotta a kormány a fenntartható vállalati működést ösztönző törvénymódosítási javaslatot az Országgyűlésnek – hívja fel a figyelmet az EY. Az érintett hazai cégeknek környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontból is át kell világítaniuk működésüket, és büntetésekre is számíthatnak, ha nem teljesítik az adatszolgáltatási kötelezettségeket.

EY: új kedvezmények és szigorítások a társasági adóban, digitalizáció az áfában, költségvetési többletbevétel a globális minimumadóból Cikk

Az Országgyűlés elé terjesztette a kormány az adótörvényeket módosító javaslatot. Jöhet egy új kutatás-fejlesztési támogatás, szigorodnak az energiahatékonysági és a fejlesztési adókedvezmény szabályai, de nő az intenzitásuk; érvényben marad a reklámadó felfüggesztése. További jó hír, hogy érkezhetnek az előre elkészített és kiajánlott áfabevallás tervezetek is. A változások mellett egy új adónem, a globális minimumadó bevezetésére is fel kell készülniük az érintett vállalatoknak. Az EY szakértői összeállították a legfontosabb változásokat.

EY: Az EU lemarad, Kína és az USA is felkészültebb az e-autók térnyerésére Cikk

Kína, Norvégia és az Egyesült Államok készült fel leginkább az elektromos autók elterjedésére, de Svédország és az Egyesült Királyság is az élmezőnyben van – derül ki az EY nemzetközi tanulmányából.

Véget vetne az EU a vállalatok fenntarthatatlan működésének: itthon több mint ezer cég lehet érintett Cikk

Komoly lemaradásban vannak a tőzsdén jegyzet magyar vállalatok a fenntarthatóság területén – mutat rá az EY 17 EU-tagállamban összesen 320 társaságot vizsgáló tanulmánya. Az Európai Unió célja, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon, ezért a következő években egyre több cég, köztük kkv-k gazdasági tevékenységét is szabályozná. A változás idehaza több mint ezer magyarországi székhelyű szervezetet érinthet, ezért a vállalkozásoknak érdemes mielőbb felmérniük, vonatkozik-e rájuk az úgynevezett Taxonómia-rendelet, írja közleményében az EY.

Lelassultak a részvénykibocsátások, a befektetők a pénzügyileg stabil cégeket keresik Cikk

Világszerte visszaestek a tőzsdei bevezetések (IPO), miközben a befektetők számára a kiemelkedő növekedésnél fontosabbá vált a vállalatok stabilitása és értékteremtő képessége – mutat rá az EY legfrissebb jelentése. A harmadik negyedévben már javult a részvénykibocsátásokat követő árfolyamok teljesítménye, ami az IPO-piac fellendülését vetíti előre.

Minden harmadik munkavállaló felmondana Cikk

Minden harmadik munkavállaló nagy valószínűséggel fel fog mondani a következő egy évben, miközben a cégek arra számítanak, hogy könnyebb lesz megtartani a kollégákat a jelenlegi gazdasági helyzetben – derül ki az EY 17 000 foglalkoztatott és közel 1600 munkaadó bevonásával készült nemzetközi felméréséből. A rugalmas munkavégzés feltételei is feszültséget keltenek a vezetők és az alkalmazottak között, az irodai dolgozók ugyanis csupán heti egyszer járnának be a cégükhöz.

Szankciók: már az orosz vas- és acélipari terméket tartalmazó termékeket is korlátozzák Cikk

2023. szeptember 30-ától kezdődően nem csupán a szankciós listán szereplő, Oroszországból származó vas- és acélipari termékek behozatala vált tiltottá, hanem a szankcióval érintett, de más harmadik országból származó azon vas- és acélipari termékek importja is, amelyek korlátozással sújtott, orosz vas- és acélipari terméket tartalmaznak olvasható az EY hírlevelében.

Női kvóták: 2026 júniusában jár le a határidő Cikk

Az Európai Bizottság irányelve szerint 2026 júniusáig valamennyi tőzsdén jegyzett uniós nagyvállalatnál tíz vezetőből legalább négynek női döntéshozónak kell lennie a nem ügyvezetői tanácsokban, és az összes tanácsban is el kell érniük a 33 százalékot írja közleményében az EY.

Újabb feladatok várnak a vállalkozásokra a módosító számlák adatszolgáltatásánál Cikk

Az új ütemterv szerint szeptember 18-án lép életbe az év elején beharangozott változás a módosító számlák online számlaadat-szolgáltatásában. Aki a módosító számláit a MODIFY módszertan szerint jelenti, javasoljuk, hogy mielőbb kezdje meg a felkészülést az átállásra, az adatszolgáltatási fennakadások elkerülése érdekében – írja közleményében az EY.

A beszállítókat is ellenőrizni kell majd, különben szankciókba futhatnak a cégek Cikk

Az Európai Parlament elfogadta tárgyalási álláspontját azon jogszabálytervezet kapcsán, amely kötelezővé tenné az uniós nagyvállalatok számára, hogy ellenőrizzék, vajon a beszállítóik alkalmaznak-e gyermekmunkát vagy károsítják-e a környezetet. Amennyiben a szabály életbe lép, a gondatlan cégeket különböző szankciók fogják sújtani, írja az EY közleménye.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ingyenes szolgáltatás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink