hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ausztriában nyugdíjas Magyarországon is nyugdíjasnak minősül?

  • adozona.hu

Felvettünk egy új kollégát, aki magyar állampolgár, magyar lakcímmel, de eddig Ausztriában dolgozott, és onnan már nyugdíjat kap. A kérdésem: ha Ausztriában nyugdíjas, Magyarországon is nyugdíjasnak minősül-e? Próbálta beadni Magyarországon is a nyugdíjkérelmét, de elutasították, hogy nincs meg a kellő ideje – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Amennyiben az illető Ausztriából – vagy bármely uniós tagországból – saját jogú öregségi nyugdíjban részesül, úgy abban az esetben társadalombiztosítási szempontból Magyarországon is saját jogú nyugdíjasnak kell tekinteni, függetlenül azon ténytől, hogy Magyarországon még nem jogosult öregségi nyugdíjra.

Nyugdíj témakörben további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

A magyar nyugdíjra jogosultság tekintetében a magyar és az osztrák biztosításban töltött időszakokat összeszámítják, ezért amennyiben a kollégájuk a magyar nyugdíjkérelme során nem jelezte, hogy Ausztriában is dolgozott, célszerű újból beadnia a nyugdíjkérelmét és egyértelműen megjelölnie az osztrák munkavállalását is, mely alapján a magyar nyugdíjszerv felveszi a kapcsolatot az osztrák nyugdíjszervvel, és tisztázni fogják, hogy a két állam biztosításában összesen hány év szolgálati idővel rendelkezik.

Amennyiben a két állam biztosításában töltött együttes időszakok elérik vagy meghaladják a 15 évet, úgy abban az esetben a magyar nyugdíjszerv – ha az illető már betöltötte a reá irányadó nyugdíjkorhatárát – a magyar szolgálati idő (legalább 1 év magyar szolgálati idő szükséges) arányában meg fog állapítani magyar nyugdíjrészt.

Ha a kolléga nő és nem töltötte még be a reá irányadó nyugdíjkorhatárát, úgy esetében a nők kedvezményes nyugdíjára való jogosultságot is vizsgálni fogják – összesen legalább 40 év jogosultsági idő szükségeltetik a magyar korai nyugdíjazáshoz. Amennyiben ezzel nem rendelkezik, úgy abban az esetben legkorábban a nyugdíjkorhatár betöltése napjától lehet jogosult nyugdíjra Magyarországon is, ha rendelkezik a fentiekben említett minimális szolgálati idővel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink