196 találat a(z) üzletrész cimkére

Házastársi üzletrész-öröklés: ez is kell hozzá Cikk

Kft. tag (ügyvezető) elhalálozása esetén milyen szabályok vannak a házastárs öröklésére? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett ügyvéd adótanácsadónk válaszolt.

Részvényeladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni: 1993-ban állami vállalat önprivatizáció (decentralizált privatizáció) keretében kft.-vé átalakult. Az ott dolgozóknak lehetősége volt üzletrészt vásárolni. A kft. később zrt. lett, és az üzletrészek névre szóló 10000 forintos címletű törzsrészvények lettek. A zrt. 2003-ban kétfelé vált, külön az ingatlan és külön a gyártó bázis. Ennek alapján a törzsrészvények névértékét is ketté osztották. Az egyik egységben 2500 forint lett a névérték, a másikban 7500 forint. Később az ingatlant eladták és a vételárat a részvények száma alapján fizették ki a részvényeseknek. Adózáskor költségként az 1993-ban az üzletrészre kifizetett összeg lett levonva. Most lehetőség nyílt 7500 forint névértéken eladni a részvényeket. Kérdés: kell-e újra adót fizetni? Válaszát előre is köszönöm!

Üzletrész öröklése Kérdés

Kérném a szakértő válaszát a kft. tag (ügyvezető) elhalálozása esetén a házastárs öröklésére vonatkozóan, az új törvény szerint. Köszönettel: Batizi Lászlóné

Eladna, vásárolna üzletrészt? Mindkét ügylet adóköteles lehet Cikk

Ha a kft. egyik tagja eladja üzletrészét a másik tulajdonosnak, van-e bármilyen bevallási kötelezettsége a társaságnak, vagy a kft.-tagoknak kell számot adniuk adóbevallásukban az ügyletről? Olvasónk kérdésére Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadónk válaszolt, kifejtve azt is, hogy mikor, kinek keletkezik adókötelezettsége.

Kft.-ben lévő üzletrész ajándékozása házastársnak Kérdés

Egy kft.-ben férj és feleség is tag, a feleség a többségi tulajdonos. Férj a saját, kisebb üzletrészét a feleségének ajándékozná. Ha jól értelmezem, ez illetékfizetési kötelezettséggel nem jár. Egyéb más (szja, eho) kötelezettség esetleg keletkezhet az ügyletből (nem értékesítés, hanem ajándékozás)?

Tudja, mennyit ér a cége, üzletrésze? Vagyonértékelési 1x1 Cikk

Az új Ptk. életbe lépésével a figyelem középpontjába került a kft.-k jegyzett tőkéje. Ha a tulajdonosok nem tudják/nem akarják azt 3 millió forintra felemelni, előfordulhat, hogy a cég megszüntetése vagy átalakulása helyett inkább üzletrészük eladása mellett döntenek. Bemutatjuk, hogyan kell kiszámolni az üzletrész értékét.

Kft.-ben tag üzletrésze Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem írja meg, hogy kft.-ben az üzletrész mértéke eltérhet-e a tag törzsbetétjétől? Magánszemély tagról van szó. Az új Ptk. melyik paragrafusa ír erről? Előre is köszönöm válaszát.

Kft. nyugdíjas tagjának ehója Kérdés

Egyszemélyes kft. üzletrészét lefoglalta a bank. Ezt a cégbíróság végzésben megküldte. Az lenne a kérdésem, hogy a bejegyzést követően kell-e a nyugdíjas tag után fizetni ehót, mivel a tulajdonjogát a tag szerintem elveszítette? A társaság tevékenységet nem végez, mivel korábban az eszközeit, mint készfizető kezes – másik cégben – a most üzletrészt lefoglaló bank értékesítette, és eszköz nélkül nem tud tevékenységet végezni.

Kilép egy tag a cégéből? Így kell kiadni a vagyonát – példával! Cikk

A társaságból kilépő tagot – üzletrésze fejében – megilleti a társaság vagyonának egy része. A számviteli törvény idei módosítása kapcsán megvizsgáljuk a kilépő tagot megillető vagyon számításának kérdéseit.

Meghalt tulajdonos üzletrészének értékesítése Kérdés

Kft 90-%-os tulajdoni hányadú tagja 2012. augusztus hóban meghalt. Társasági szerződés kizárja a Kft üzletrészének örökösök (gyermekek) általi öröklését.2012. novemberében a megmaradt tulajdonosok módosították a Kft Társasági szerződését. A módosításban döntés született arról, hogy az elhunyt többségi tulajdonos üzletrészét a Kft visszavásárolja. Tagok a visszavásárolt üzletrészt öt év alatt váltják meg. A Cégbíróság által közzétett társasági szerződésben az elhunyt többségi tulajdonos neve nem szerepel.A hagyatéki eljárást 2013. április hónapban volt. Hagyatéki végzésben illetve a kapcsolódó ügyvédi okiratban rögzítették, hogy a tulajdonos üzletrészét piaci értéken (jegyzett tőke + eredménytartalék) 2013-ban két részletben váltja meg a társaság. 2013. áprilisában és 2013. novemberében. A volt többségi tulajdonos jogviszonya halál időpontjában 2012 augusztus hóban megszűnt. Az örökösök az ellenérték megváltására ettől az időponttól jogosultak. Az üzletrész megváltására 2013-ban kerül sor.A társasági szerződést a hagyatéki eljárás lefolytatása előtt módosította a többi tulajdonos.Mindez a 2012. évi beszámoló lezárása előtt történt.Kérdésem:A cégtulajdonos váltást, az üzletrész megváltást hogyan és milyen dátummal könyvelhetem?2012. évi beszámolóban mit kell és szabad lekönyvelnem? Kiegészítő mellékletben mit közölhetünk?

Üzletrész átruházás illetéke Kérdés

Ingatlannal rendelkező társaságunk két tulajdonosa 50%-50% arányban magánszemély házaspár (a kapcsolt jelleg miatt a feleknek külön-külön is megvan tehát a 100%-ot elérő részesedése), a fő tevékenység 4110'08 Épületépítési projekt szervezése.Kérdésünk: amennyiben az egyik tulajdonos megvásárolja a másik fél üzletrészét, felmerül-e illetékfizetési kötelezettség?Köszönettel:Szentesi Péter

Üzletrész értékesítése magánszemélynek Kérdés

T. Szakértő!Üzletrész értékesítésével kapcsolatban szeretnék kérdezni. A Kft. egyik tulajdonosa a 750.000,- Ft-os üzletrészét adás-vételi szerződésben és ügyvéd általi közreműködésben eladta a Kft. másik tagjának (testvérének) 100.000,- Ft. értékben, mivel a cégnek 10 millió forint vesztesége van felhalmozva. Véleményem szerint, mivel magánszemélyek között történt az adásvétel, a Kft. könyvelésében ez nem jelentkezik (mivel nem a Kft. vásárolta vissza, és adta el a másik tagnak). Annak a magánszemélynek aki 750.000,- Ft-os üzletrész vásárolt 100.000,- Ft-ért árfolyam nyeresége keletkezik, amit majd a 2013. évi bevallásában fog bevallani és a 16% szja-t utána megfizetni. Erre kérnék megerősítést, vagy ha nem jó az elgondolás, akkor egy helyes könyvelési tanácsot.Köszönettel:Burián Tamásné

Üzletrész-adásvétel Kérdés

Magánszemélyek között üzletrész adásvétel történik névértéken. Az üzletrész saját tőke arányos értéke, magasabb mint a névérték. A vásárlónak keletkezik-e adó-járulékfizetési kötelezettsége, eseleg illetékkötelezettsége a "piaci érték" és a névérték közti különbözet után ?

Üzletrész átruházása: komoly nehezítések a törvényjavaslatban Cikk

Módosulnak a gazdasági tárgyú törvények, de a tervezettel kapcsolatban számos kérdés merül fel. Miért járnának rendkívüli jogok a hitelezőknek? Mi értelme van az elővásárlási jog kiüresedésének? Milyen hatásai lehetnek az elhúzódó eljárásoknak?

Az APEH válaszol: kell-e fizetni a gyermeknek ajándékozott üzletrész után: Cikk

Egy bt tagja a gyermeknek ajándékozná üzletrészétét. Van-e illetékfizetési kötelezettsége? Az adóhatóság munkatársai válaszolnak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs