63 találat a(z) üzemi baleset cimkére

Üzemi baleset Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Munkavállaló üzemi balesetet szenved, védőfelszerelés használata hiányában. A munkavédelmi oktatást megkapta, a védőfelszerelést átvette. Hogyan tudja a cég kivédeni, hogy a költségeket ráterheljék, amikor egyértelműen a munkavállaló hibázott? Van erre valami nyomtatvány, vagy javasolt szerződésbe rögzíteni, hogy ........esetben a munkavállaló viseli a költségeket? Biztosítás van, de nyilván a biztosító sem fizet, ha a munkavállaló a "saját" hibájából sérül. Szeretnénk a továbbiakban valamely módon rögzíteni, ha lehetséges, hogy amennyiben saját hibájából (például a védőfelszerelés hiányában) sérül a munkavállaló, akkor ő maga viseli a felmerülő költségeket.

Kieső bér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alkalmazottját üzemi baleset érte, egyévi táppénz után rokkantnak nyilvánították. Majd maradhatott volna a kft.-nél más munkakörben, de ezt nem vállalta, ezért 2014 áprilisában leszámolt. Táppénze alatt már pert indított a cég ellen, kártérítéséért. Pert nyert, 2015. novemberig megítéltek neki 1,5 millió forint kieső bér kifizetését, amit a levont járulékok után ki kellett neki fizetni 2015. december 15-éig. Kérdésem, hogy ilyenkor a dolgozót vissza kell jelenteni alkalmazottnak, vagy más jogcímen kell neki bért fizetni, megbízási vagy egyéb? A járulékot a 2015. november vagy december hóra kell a járulékbevallásba beadni, gondolom nem a 2014. évre. A cég könyvelésébe bérköltségként a 2015. évibe kell elszámolnom? Válaszát előre is köszönöm.

Üzemi baleset esetén a munkáltató kártérítése Kérdés

Tisztelt Címzett! Cégünk tb-kifizetőhelyként működik. Az egyik munkavállalónkat 2014. 11. 11-én üzemi baleset érte, mint munkáltató, az üzemiséget elismertük. Természetesen a táppénzt az orvosi igazolások alapján "1" kóddal bérszámfejtjük, a munkavállaló még jelenleg is táppénzen van. Felmerültek a kezeléseivel kapcsolatban többletköltségek (üzemanyag, gyógyászati segédeszközök, gyógyszerkészítmények...), melyekről a sérült számlákat gyűjtött, és a napokban egy ügyvéd közbenjárásával be is nyújtott a céghez. Természetesen, amit kell megtérítünk, de az ügy kapcsán már kértünk az OEP-től segítséget, igaz, telefonon, és elmondták, ami a honlapjukon is ki van írva tájékoztatásnak az ilyenkor szokásos eljárásról. Az ügyfél vigye be a számlákat az illetékes kormányablakba, és majd az OEP fog küldeni egy összegző számlát a cég nevére, ami után nekünk fizetni kell az esetleges plusz költségeket. A kérdésünk az lenne, hogy a jogszabály által előírt tb által finanszírozott gyógyszereket, segédeszközöket, gyógykezeléseket és egyéb számlával igazolható, és az üzemi balesettel kapcsolatosan felmerülő többletköltségeket a cég milyen jogcímen, és hogyan utalja a dolgozónak? Megköszönnénk, ha tudnának küldeni egy állásfoglalást, hogy ilyen esetekben mi a teendő. Illetve bérszámfejtés szempontjából a munkavállalónál a bérprogramba fel kell-e ezt a kártérítést vinni, ha igen, akkor milyen jogcímen, esetleg adóköteles-e? Segítségüket előre is köszönjük!

Nyár, haverok, fesztivál: eszébe ne jusson ittasan dolgozni! Cikk

Szigorította a kormány azokat a szabályokat, amelyek kizárják, hogy üzeminek lehessen nyilvánítani a munkavégzés közben bekövetkező balesetet. A július közepén hatályba lépett rendeletmódosítás az egészségügyi szolgáltatásokra kötött megállapodásra, illetve a taj számmal rendelkező külföldiekre vonatkozó szabályokat is érinti.

Csed, gyed, baleseti ellátások: itt vannak az új szabályok Cikk

A pénzbeli egészségügyi ellátások számos szabálya változik júliustól, illetve a jövő év elejétől. Összefoglaltuk a módosításokat.

Üzemi baleset-e? - légkondicionálás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Érdeklődnék, hogy abban az esetben, ha a munkavállalónak a munkahelyén a folyamatos légkondicionáló elviselése végett a nyaki gerincén lévő kezdetleges porckorongsérv, illetve gyulladásos folyamatai kiújulnak, romlanak, kialakul, az üzemi balesetnek minősül-e, mint egészségkárosodás?

Baleset, betegség, amikor a felelősre hárítják a terheket Cikk

Ha munkáltató, magánszemély hibájából üzemi baleset, baleset következik be, illetve beteg, egészségkárosodott lesz valaki, az egészségbiztosító megfizetteti a felelőssel az érintetteknek nyújtott egészségbiztosítási ellátásokat.

Mi a teendő üzemi úti baleset esetén? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra szeretnék választ kapni, hogy mi a teendő üzemi úti baleset esetén? Milyen jegyzőkönyvet, illetve nyilatkozatot kell a munkavállalónak, és milyeneket a nem kifizetőhelyes munkáltatónak kitölteni, bekérni? Hogyan kell a munkavállalónak magát a balesetet bizonyítania? (Munkából hazafelé menet a kapunkban a vaskaput a lábára csukta.) KÖSZÖNÖM!

Üzemi baleset érte, belebetegedett a munkába? Ennyi lesz a táppénze Cikk

Az év elején jelentősen módosultak a táppénz, a csecsemőgondozási díj (volt terhességi-gyermekágyi segély) és a gyermekgondozási díj megállapítására vonatkozó szabályok. A változások a baleseti táppénzt sem hagyták érintetlenül.

Üzemi baleset nyugdíjas munkavállaló esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy egy nők 40 éves jogviszonya alapján nyugdíjas munkavállaló üzemi baleset (100%) esetén milyen összegű baleseti táppénzre jogosult, melyet az OEP megtérít (fizet). Amennyiben a maximált 42 750 forintra, akkor a munkáltató köteles-e kiegészíteni ezt az összeget a munkavállaló tényleges bérére? Ha igen, akkor ezt milyen jogcímen kell számfejteni és milyen egyéni, munkáltatói járulékok terhelik?

Balesete volt, belebetegedett a munkába? Ezekért felel a munkaadó Cikk

A munkáltató felelősséggel tartozik a munkavállaló egészsége, testi épsége megsértésével okozott károkért, azaz a balesetért, a foglalkozási betegségért, illetve az egyéb betegségért. A munkavállaló akkor érvényesítheti eredményesen kártérítési igényét, ha a balesetet a munkaviszonyával összefüggésben szenvedte el, és ezzel okozati összefüggésben kára keletkezett.

Baleseti táppénz melletti juttatás Kérdés

Üzemi baleset esetén kell-e a munkáltatónak (kifizetőhely) az egyéb, béren kívüli juttatásokat is biztosítani a munkavállaló részére? Jelenleg az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás összegét folyamatosan fizetjük, viszont a munkahelyi étkeztetésre biztosított összeget és az Erzsébet-utalványt a 30 napot meghaladó távollét esetén már nem adjuk a dolgozó részére. A juttatásokat nem cafetéria rendszerben, ha egységes mértékben, minden munkavállaló részére biztosítjuk, a vonatkozó belső szabályozást a vállalati munkaügyi szabályzatban fektetjük le.

Foglalkoztató: fizess! Cikk

Előfordulhat, hogy az üzemi balesettel, vagy a munkavállaló foglalkozási megbetegedésével kapcsolatos táppénz-, gyógyszer és más költségeket nem a társadalombiztosítás állja, hanem továbbhárítja a foglalkoztatóra vagy más személyre.

Üzemi baleset és úti baleset - mikor mi jár? Cikk

Mi számít úti balesetnek és mi üzemi balesetnek, illetve milyen mértékű ellátás jár ezeken a címeken?

Üzemi baleset kontra úti baleset: visszaélési lehetőségek a törvényben Cikk

Ha a munkavállaló azért lép ki a háza kapuján, hogy munkába menjen, akkor társadalombiztosítási szempontból elmondható, hogy megtette az első lépést abba az irányba, hogy ha munkába menetel közben baleset éri, akkor ez a baleset úti balesetnek minősüljön. De mitől más ez, mintha munka közben érné baleset?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31