28 találat a(z) útépítés cimkére

Újabb szakaszokon újítják fel az M1-es autópályát Cikk

Ezen a héten az M1-es autópályán Tatabánya és Bicske térségében kezdődnek felújítási munkálatok, emiatt a Budapest felé vezető oldalon szerdától a Tatabánya Centrum csomópontot lezárják – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Belehúz az állam a bicikliutak építésébe Cikk

Kiemelten támogatja a kormány kiemelten a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését, és azokat a programokat, amelyek ösztönzik az embereket a minél több, és minél biztonságosabb biciklizésre – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára mai sajtótájékoztatóján.

Építőipar Kérdés

Társaságunk útépítéssel foglalkozik. Az elvégzett munkákról a fővállalkozó felé fordított adózású számlát állítunk ki (Áfa tv. 142. §). A mi alvállalkozóink viszont normál áfás számlát adnak az elvégzett munkákról. Kérdésem: helyes ez így? Vagy nekik is FAD-os számlát kellene kiállítani?

Áfa - célkitermelőhely kialakítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég az alábbi tárgyban kötött szerződést alvállalkozójával: útépítéséhez kapcsolódóan célkitermelőhely előkészítését (humuszleszedés, terület-előkészítés, alkalmatlan anyag leszedése és deponálása), töltésanyag-kitermelés végzését a célkitermelőhely véglegessé vált komplex műveleti tervében foglalt előírásoknak megfelelően és a Bányabiztonsági Szabályzat betartásával, valamint a célkitermelőhely területén a szállító utak teljes karbantartását. A célkitermelőhely kialakítása bányahatósági engedélyhez kötött. A Bányahatóság engedélyezte a kérelemmel együtt beterjesztett komplex műveleti terv jóváhagyásával az ingatlanon célkitermelőhely létesítését és üzemeltetését. Szerződő felek belföldi adóalanyok. A célkitermelőhelyen kizárólag a tárgyi utak földműveinek (töltéseinek) megépítéséhez szükséges töltésanyag (homok, kavics és agyag ásványi nyersanyag) kitermelése végezhető. A célkitermelőhely megszüntetésekor az érintett területet az eredeti rendeltetésének megfelelően újra használható állapotba kell hozni. 1. A munka építési-szerelési vagy egyéb szerelési munkának minősül-e? 2. A célkitermelőhely kialakítása ingatlan létrehozatalának, bővítésének, átalakításának vagy egyéb megváltoztatásának - ideértve az ingatlan bontással történő megszüntetését is – minősül-e? 3. Jelen esetben a célkitermelő hely kialakítására kiadott bányahatósági engedély építési hatósági engedélynek minősül-e? 4. A fenti komplex ügylet egyenes vagy fordított áfás? Köszönettel!

Itt a lista a 2020-as útépítésekről Cikk

Az idén lezáruló beruházásoknak köszönhetően Eger és Sopron négysávos úton lesz elérhető, az M0-tól Abonyig elkészül az M4, kiépül a második sztrádakapcsolat Románia felé, az autósok birtokba vehetik az új komáromi Duna-hidat is – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Önkormányzati út felújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ipari parkban négy vállalkozás közös utat használ. Az út jelenleg járhatatlan a kátyúk miatt. Az utat a jelenlegi tulajdonosa eladná (nulla forintért) vállalkozásunk részére, és az aszfaltozást elvégeztetnénk. A kivitelezés költségeihez a másik három úthasználó egyenlő arányban hozzájárulna. Az elkészült utat a polgármesteri hivatal ingyenesen tulajdonba venné, és – utólag - megtérítené a kivitelezési költségek 50 százalékát. Szeretnénk az ügylettel kapcsolatban szabályosan eljárni. Kérjük szíves válaszukat: - Hogyan szerepeltessük a könyvelésben az útépítést? Felújításként? - A kivitelezés számlájából az áfa visszaigényelhető? - Hogyan könyveljük az úthasználók pénzbeli hozzájárulását? Tovább számlázzuk részükre az 1/4-ed részt? Áfásan? - Hogyan történik az önkormányzat részére az elkészült út átadása. Ingyenes átadással? - Hogyan könyveljük a polgármesteri hivatal utólagos (50 százalékos) pénzbeli hozzájárulását? Köszönjük szíves válaszát.

Átadták az M2-es gyorsforgalmi út bővített szakaszát Cikk

Mától kétszer két sávon közlekedhetnek az autósok Budapest és Vác között azt követően, hogy átadták az M2-es gyorsforgalmi út egy közel 20 kilométer hosszú kibővített, illetve felújított szakaszát.

Áfa közmű térítés nélküli átadásakor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném az alábbi témában az állásfoglalását kérni. Egyik partnerünk saját tulajdonú telkére – melyet magánszemélytől vett meg, így ebben az esetben nem keletkezett áfa – utat épít, mely a befejezés után állami tulajdonba kerül, ingyenes átadás keretében. Az út építése során az áfaösszeget nem fogja a cég visszaigényelni, így nem lesz áfafizetési kötelezettsége sem. Helyesen gondolom, hogy nem kell majd áfát fizetni a cégnek az átadáskor, ha az útépítés során nem igényli vissza az áfát, még akkor sem, ha a telek vásárlása magánszemélytől történt? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Varró Mária

Leaszfaltozzák az összes budapesti földutat – ígéri Tarlós Cikk

A tervek szerint négy éven belül az összes budapesti belterületi földutat leaszfaltozzák – közölte Tarlós István főpolgármester ma a budapesti útépítési program keretében elkészült első XVIII. kerületi út átadásán.

Hatalmas összeget költünk közútfejlesztésre Cikk

A kormány 3200 milliárd forintot fordít 2024-ig közútfejlesztésre – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerdán Vámospércsen, a 48-as számú főút Debrecen és Nyírábrány közötti szakasza felújításának alapkőletételén.

34 milliárd forint EU-pénz Magyarországnak az M0-s körgyűrű építésére Cikk

Az Európai Bizottság kohéziós politika keretében 4 milliárd eurós (egy euró mintegy 322 forint) beruházási csomagot fogadott el 10 tagállam 25 nagyszabású infrastrukturális projektje számára. Magyarország esetében a támogatás jobb forgalmi összeköttetéseket tesz lehetővé Budapest körül a torlódások csökkentése és a jobb közlekedésbiztonság elérése érdekében – közölte az uniós bizottság.

Új forgalmi rend az M0-s autóúton áprilistól Cikk

Megkezdődik az M0-s autóút déli szektorának felújítása, ezért új forgalmi rend lép életbe rajta áprilisban – közölte Kiss Boglárka, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője mai szigetszentmiklósi sajtótájékoztatóján.

Útrekonstrukcióhoz hozzájárulás Kérdés

A kft. a telephelyéhez vezető út rekonstrukciójához a település önkormányzata részére hozzájárulást fizetett. A telephelyhez csak azon az úton keresztül lehet bejutni, azonban az út több különböző vállalkozás telephelyéhez is vezet. Az önkormányzat képviselőtestülete a hozzájárulást határozatban elfogadta. Az úthoz semmilyen tulajdoni viszony nem fűzi a kft.-t (nem szerepel a tárgyi eszközei szerint a vagyoni értékű jogok között sem, arra sem bérleti sem szolgalmi joga nincs). Természetesen az út felújítása számára is kedvező, hiszen azon keresztül járnak be a telephelyre. A kérdésem, hogyan lehet ezt helyesen könyvelni, illetve a hozzájárulás társaságiadó-vonzata hogyan alakul?

Folytatódik az M0-s építése Cikk

Két év múlva kezdődhet meg az M0-s hiányzó nyugati szakaszának építése, miután az állami beruházó kiválasztotta az előkészítő tervezőt – írja a Magyar Idők.

Díjmentes a közlekedés az M6-oson Érd felé az M0-s építése miatt Cikk

Az M0-s autóút fejlesztési munkálatai miatt díjmentesen közlekedhetnek az autósok keddtől az M6-os autópálya M0-s autóút – Érd észak csomópont közötti szakaszán, Érd irányában, a visszafelé tartó szakasz azonban továbbra is fizetős – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A szakasz a fejlesztési munkálatok miatt bevezetett korlátozások feloldásáig használható ingyenesen.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close