238 találat a(z) öregségi nyugdíj cimkére

Szolgálati nyugdíj – nők 40 Kérdés

Winkler Róbert Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj (2017.10.03.) írása alapján a következőkre keresem a választ: 1.) Részemre 2004.08.01-től folyósítottak szolgálati nyugdíjat. Ezt megelőzően 2004.05.31-ig voltam állományban. Minek minősül a köztes 2 hónap? 2.) Szolgálati nyugdíj mellett 2011.12.31-ig kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozóként és kiegészítő tevékenységű társas vállalkozóként munkát végeztem. A "nők 40" szempontjából a fentiek keletkeztetnek-e jogosultsági időt? Mielőbbi válaszukat köszönöm: Cserey Zsófia

Öregségi nyugdíj munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél (vállalkozói szféra) az egyik munkavállaló november 1-jén eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt. Október 31-ével kijelentjük, hogy a nyugdíjigénylést meg tudja kezdeni. Október 31-ével marad fenn neki szabadsága, amit nem tudunk kiadni, ezt szabadság megváltásként ki kell fizetni? Viszont ha szeretnénk tovább alkalmazni, mint nyugdíjas munkavállaló november 1-jével vissza lehet jelenteni (annak ellenére hogy a nyugdíjbiztosítónál még nincs befejezve a nyugdíj igénylés)? Ebben az esetben a korábbról meg lévő szabadsága továbbhozható, vagy idő arányosan kell megállapítani neki az év hátra lévő részére és a korábbi jogviszonyból fenn maradt szabadságot ki kell fizetnünk? Válaszát előre is köszönöm!

Az öregségi nyugdíjjogosultság elvesztése Kérdés

A kft. egyik tulajdonostársa egy éve öregségi nyugdíjba ment, de alkalmanként részt vesz a cég különböző feladatainak végzésében. Esetenként havi 200 ezer forint tagi jövedelmet számfejtenek számára, ami után szja-t és járulékot fizet. Van-e az ilyen jellegű kifizetéseknek olyan felső határa, amelynek túllépése az öregségi nyugdíjjogosultság elvesztésével jár? Kapcsolódik-e ez bármilyen minimálbér többszöröséhez? Köszönöm válaszát.

Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj Cikk

A korábban hivatásos szolgálatot teljesítő személy szolgálati járandósága a nyugdíjkorhatár betöltésekor – nők esetében esetleg már korábban – öregségi nyugdíjjá alakul át. Összefoglaltuk az ellátás kiszámítási szabályait, kitérve az újabb szolgálati idő és nyugdíjjárulék-alap szerzésére is.

Öregségi nyugdíjjal rendelkező ügyvezetőt lehet-e munkaviszonyban foglalkoztatni? Kérdés

Meg szeretném kérdezni, hogy a jelenleg öregségi nyugdíjjal társas vállalkozás tagjaként működő ügyvezetőt, aki után most fizetjük a 7110 forintot, lehet-e részmunkaidős munkaviszonyban foglalkoztatni? Ha igen, mik a feltételei, és akkor meg kell-e fizetni a 7110 forintot? Tisztelettel: Kutasi Gabriella

Rokkantsági ellátás – öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1998 óta vagyok rokkantnyugdíjas, jelenleg rokkantsági ellátásban részesülök. Társas vállalkozás beltagjaként a megengedett rendszeres jövedelemmel rendelkezem. 2017. 08. 14-én töltöttem be a nyugdíjkorhatárt. A rokkantsági ellátás nyugdíjként való folyósítását eddig nem kértem. Egy ideig még szeretnék dolgozni nyugdíjnövelés szempontjából (plusz kereset és szolgálati idő, 30 naponként 0,5%-os nyugdíjemelés). A nyugdíjam újraszámítását egy későbbi időponttól kívánom érvényesíteni. Kérdésem: ezt a fajta nyugdíjnövelési lehetőséget igénybe veheti-e az, aki rokkantsági ellátásban részesül, vagy a nyugdíjkorhatár elérésekor automatikusan kiegészítő tevékenységet végzőnek minősül? Köszönettel várom válaszát. Béres László.

Ügyvezető nyugdíjazása Kérdés

A következő két kérdésem lenne: 1.) A kft. ügyvezetője (egyben tagja is) öregségi nyugdíjba megy. A munkaviszonya továbbra is fennmaradhat-e, vagy le kell mondjon az ügyvezetőségről, illetve maradhat-e tag? 2.) Ugyanez az ügyvezető egy másik kft.-ben is tag, illetve ügyvezető, de ott megbízási jogviszonnyal. Maradhat-e a megbízási jogviszony, illetve a tagság, vagy le kell mondania?

Nyugdíjas szövetkezet: sok kérdést kell még pontosítani Cikk

Éppen hogy csak életbe lépett a nyugdíjas szövetkezetek alapításának lehetőségét megteremtő 2017. évi LXXXIX. törvény, amely kiegészítette a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvényt, mivel új formációról van szó, máris számos kérdés merült fel a gyakorlatban, kezdve a fogalmak pontos értelmezésétől a bejelentésnél használt nyomtatványokig.

Nyugdíj újraszámítása, egészségügyi ellátás korengedményesként Cikk

Kettős állampolgár visszaköltözött Magyarországra, állandó lakcímmel. Külföldön szerzett jövedelme után kap korengedményes nyugdíjat. A nyugdíjkorhatárig dolgozott, hogyan kérheti nyugdíja újraszámítását? Miként jogosult alap és teljes egészségügyi ellátásra? Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

Bt. kültagja Kérdés

Bt. kültagja öregségi nyugdíjas, időközönként szükséges lenne, hogy a tevékenységben részt vegyen. Járulékfizetési kötelezettsége hogyan alakul, milyen dokumentumokkal kell alátámasztani a tevékenységét?

Mentesek-e a nyugdíjas ügyvezetők a szociális hozzájárulási adó alól? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Melyik jogszabály, milyen szakasza alapján mentesül a vállalkozás a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól abban az esetben, ha az öregségi nyugdíjban részesülő ügyvezető heti 40 órás munkaviszonyban látja el a cég ügyvezetői és a kft. egyéb tevékenységét? Továbbá: van-e bírságolási jogalapja annak, ha ezt, a szóban forgó ügyvezetői és a kft. által vállalt/végzett egyéb tevékenységet az ügyvezető nem kettő darab, azaz külön-külön lapon, hanem egy "bejelentő.." lapon jelzi a NAV-nak?

Ügyvéd eü. szolg. Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy ügyvéd, öregségi nyugdíj mellett végzi tevékenységét, aki egyben az ügyvédi iroda névadója is egy másik társával együtt. Kell-e neki egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie, ha jogilag nem válik ki az irodából, de a kamarai tagságát szünetelteti, így aktívan nem vesz részt a tevékenységben. Megállapodhatnak-e úgy a társak, hogy ezen időszak alatt az iroda nyereségéből nem részesedik a szüneteltető társalapító?

Megváltozott munkaképességűek jogosultsága öregségi nyugdíjra Cikk

Hogyan kaphat öregségi nyugdíjat a rokkant, illetve rehabilitációs ellátásban részesülő személy? Összefoglaltuk a tudnivalókat.

Utólag kifizetett prémium nyugdíjba ment munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozónknak 2016. december 30-án szűnt meg a munkaviszonya, december 31-étől öregségi nyugdíjban részesül. A 2016-os év értékelése után, erre a (nem nyugdíjas) időszakra tekintettel prémiumot fizetünk neki 2017 márciusában. Kell-e a kifizetett összegből pénzbeli egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot levonnunk? A Tbj. 18. § (5) bekezdése, a 25.§ és a hozzá tartozó rendelet 5/C § (2) bekezdése alapján ez számomra nem világos.

Rokkantsági nyugdíjból öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatását. 2008-tól 2011. december 31-éig rokkantnyugdíjban részesültem. 2012-től rokkantsági ellátást kaptam. 2014-ben állapotrosszabbodás miatt komplex minősítést végző I. fokú szakértői bizottság előtt voltam, a határozatuk alapján az egészségi állapotom: 50%. Ezek után határozatukban 2014. augusztus 1-jétől rokkantsági ellátást állapítottak meg. 2016. 12. 22-én betöltöttem a rám irányadó nyugdíjkorhatárt. Kérhetem-e a nyugdíjfolyósító intézettől, hogy a jelenleg kapott rokkantsági ellátást öregségi nyugdíj címén folyósítsák tovább? Ha az öregségi nyugdíjam összege kevesebb, mint a rokkantsági ellátás összege, ebben az esetben, ha a magasabb összeget szeretném, csak rokkantsági ellátáson maradhatok? Válaszát előre is megköszönve: Kiss Ferencné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs