174 találat a(z) öregségi nyugdíj cimkére

Felülvizsgálatra vár? Ennyi lehet a rokkantsági ellátása Cikk

A rokkantsági ellátások összege az ellátórendszer átalakítását követően az egészségkárosodás mértékétől és az érintett személy korától is függ. Összefoglaltuk, hogy mekkora összegre számíthatnak a már 2012 előtt is ellátásban részesülők, továbbá azok, akiknek egészségkárosodása (például az orvosi felülvizsgálatot követően) ezen időpontot követően jogosítja ellátásra.

Nyugdíjra számíttatná át szolgálati járandóságát? Ezekre figyeljen! Cikk

A szolgálati nyugdíjakat 2012-től meghatározott körben szolgálati járandósággá alakították át, amelyet (kivételes esetektől eltekintve) csökkentett mértékben kell folyósítani. Meddig érvényesíthető a csökkentés? Mit kell figyelembe venni a járandóság öregségi nyugdíjjá alakításakor? Összefoglaltuk.

Ők mehetnek nyugdíjba 2014-ben Cikk

Az Országgyűlés még 2009-ben döntött arról, hogy az öregségi nyugdíj korhatárt a 62. életévről – az 1952-es születési évjárattal kezdődően az 1957-es korosztállyal kiteljesedve – fokozatosan a 65. életévre emeli. E szabály alapján összefoglaltuk, hogy kik mehetnek nyugdíjba 2014-ben.

Rokkantsági járadékos Kérdés

2013. márciusban töltötte be egy férfi a 60. életévét, jelenleg végleges rokkantsági ellátást kap, III. csoportú rokkant. Mikor kérheti a rokkantsági ellátás helyett az öregségi nyugdíjat?

Nyugdíj: szüneteltethetik, visszafizettethetik Cikk

Kaphat-e egyidejűleg korhatár előtti ellátást, öregségi nyugdíjat és bért vagy más jövedelmet az ember? Ez attól függ, hogy mekkora az a kereset, de attól is: milyen adózási formát választ jövedelmére az érintett.

Nyugdíjkérelem: elutasítva Cikk

Majdnem minden negyedik nyugdíjra, illetve más nyugdíjszerű ellátásra vonatkozó lezárt kérelmet elutasítottak az év első felében a nyugdíjbiztosítási szervek.

A rokkantsági ellátás "átalakítása" öregségi nyugdíjjá Cikk

Olvasónk levélben kérte tanácsunkat, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól kapott öregségi nyugdíj-korhatárának betöltésére vonatkozó tájékoztatóban ismertetett lehetősége közül melyikkel éljen. Összefoglaljuk a tudnivalókat.

Öregségi nyugdíj és kedvezmények Cikk

Milyen öregségi nyugdíjjal kapcsolatos kedvezmények járnak az 1952 előtt született munkavállalóknak? Olvasói kérdésre Hajdú-Dudás Mária, az Adózóna munkajogásza válaszol.

Előrehozott öregségi nyugdijból-40 éves öregségi nyugdij Kérdés

Korhatár elötti ellátásban részesülök.(előrehozott öregségi nyugdij).2012.-2013.évben jövedelmem volt,és ezzel az időszakkal meglesza 40 éves jogosultsági időm az öregségi nyugdijra.Kérdésem:benyujthatom-e az ujabb nyugdijigényemet?(egyéni vállalkozóként akkor már kieg.tevékenységű lehetnék),vagy várni kell a számomra előirt kor betőltésére,és csak a fél %-os emelésre vagyok jogosult.(2012.jövedelem után még nem igényeltem)

Korhatár előtti nyugdíjból öregségi nyugdíjba átlépés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2010. decemberében korhatár előtti nyugdíjazásomat kértem, akkor 59 éves nőként. Azóta - mivel tovább dolgoztam - megszereztem a 40 év jogosultsági időt. Kérdésem az, hogy meg kell-e várnom az öregségi nyugdíj korhatár elérését, vagy kérhetem - a közben megszerzett 40 év jogosultsági idő miatt- az öregségi nyugdíjat. Ha igen, akkor újra számolják-e az öregségi nyugdíj összegét, vagy automatikusan a korábban megállapított korhatár előtti ellátás összege lenne a nyugdij? Köszönettel. Szilasné

Öregségi nyugdíj: kik szerezhetnek jogosultságot 2013-ban? Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer átalakítása, illetve a korhatár előtti öregségi nyugdíjak, nyugdíjszerű ellátások megszüntetése témakörben alapvető változásokat eredményezett. 2011. december 31-ét követően öregségi nyugdíj megállapítása kizárólag az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől lehetséges – természetesen a nők korhatártól független kedvezményes nyugdíjjogosultsága (40 év jogosultsági idő) kivételével. Az új rendszerre való áttérés miatt átmenetileg bevezették a korhatár előtti ellátás fogalmát. A korhatár előtti ellátás az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor megszűnik és öregségi nyugdíjként folyósítják tovább, amely által az érintett ismét öregségi nyugdíjas státuszát élvezi. Mindezek figyelembevételével cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy 2013-ban mely személyek részére állapítható meg öregségi nyugellátás.

Így dolgozhat nyugdíj mellett Szakértői Kommentár

Az elmúlt év elejétől az öregségi, nyugdíjszerű, illetve rokkantsági ellátásokat érintő rendszer átalakítása következtében még mindig gyakori problémát jelent, hogy melyik ellátás mellett megengedett, korlátozott vagy tiltott a keresőtevékenység folytatása. Kétrészes cikksorozatunkban az egyes ellátárokat és a hozzájuk kapcsolódó szabályozást mutatjuk be.

Előrehozottból öregségi nyugdíjas Kérdés

2008-tól előrehozott öregségi nyugdíjas 1951-ben született hölgy a 62. születésnapjától automatikusan öregségi nyugdíjassá válik-e, vagy ezt külön kell kérelmezni és ha igen, akkor mi a teendő?Jelenleg egy KATA alá tartozó Bt -ben főállású kisadózó státuszra jelentettük be. Mikortól lehet kiegészítő tevékenységű kisadózónak tekinteni az említett hölgyet? Kap-e az öregségi nyugdíjassá válásáról külön határozatot, vagy ez a korhatár elérésekor autómatikusan bekövetkezik és átjelenthetjük kiegészítő tevékenységű státusza alapján nem főállásúnak?

Nyugdíjkalkulátor 2015 Kalkulátor

A kalkulátor a társadalombiztosítási öregségi nyugdíj összegének meghatározására szolgál. A kalkulátor a 2014. évi valorizációs szorzókkal még az előzetes, nem végleges adatok alapján számol.

Öregségi nyugdíj: kinek mikor jár? Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében saját jogú nyugellátásnak az öregségi teljes nyugdíj, az öregségi résznyugdíj, illetve a nők kedvezményes öregségi nyugdíja minősül.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület törlése, zárómérlege

Pölöskei Pálné

adószakértő

Bt.-kültag halála

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kata 2021

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close