hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így kaphatnak időskori támogatást a tartósan beteg gyermeket ápoló nyugdíjasok

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Azok a szülők, akik beteg gyermeküket tartósan otthon ápolják, keresőtevékenységet nem, vagy csak korlátozott mértékben tudnak végezni, ezért a számukra megállapítható nyugellátás mértéke is rendszerint jóval alacsonyabb, mint azoké a szülőké, akik életpályájuk során folyamatosan dolgoznak. 2018. január 1-jétől kezdődően viszont lehetőség nyílik a gyermeküket tartósan ápoló személyek részére a nyugdíjba vonulásukat követően időskori támogatást megállapítani, mely ellátás az alacsony összegű nyugdíj kiegészítésével biztosíthat könnyebb megélhetést számukra.

Az otthonukban gyermeküket ápoló hozzátartozók részére megállapítható időskori támogatásra való jogosultsági és folyósítási feltételeket a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Szt.), valamint a 383/2017. kormányrendelet vonatkozó passzusai tartalmazzák.

Ki lehet jogosult a tartós ápolást végzők időskori támogatására?

Mivel a támogatás az Szt. hatálya alá tartozó ellátás, ezért Magyarországon élő magyar állampolgárok, illetve olyan, Magyarországon élő személyek jogosultak a támogatásra, akik az Szt. külön szakaszában meghatározott bevándoroltak, letelepedettek, menekültek, oltalmazottak vagy hontalan státuszúak.

Szintén jogosultsági feltétel, hogy az érintett személy már öregségi nyugdíjas legyen. E tekintetben öregségi nyugdíjas az, aki a nők kedvezményes öregségi nyugdíjában, illetve a nyugdíjkorhatára betöltése után öregségi nyugdíjban részesül. A nyugellátás folyósításának szüneteltetése nem befolyásolja a nyugdíjas státuszt, ezért pusztán a szüneteltetés ténye nem eredményezi az ellátásra való jogosultság hiányát.

Az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén sem állapítható meg a támogatás azon személyek részére, akik csupán az öregségi nyugdíjuk folyósítás nélküli megállapítását – rögzítését – kérték, vagy a nyugellátásukat még nem állapították meg végleges határozattal, csupán úgynevezett nyugdíjelőleget folyósítanak részükre, ugyanis az érintettek még nem rendelkeznek nyugdíjas státusszal.

A korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban vagy megváltozott munkaképességűek ellátásában – rehabilitációs, rokkantsági ellátás – részesülők sem minősülnek saját jogú nyugdíjasnak, ezért esetükben sem állapítható meg a támogatásra való jogosultság.

Harmadik jogosultsági feltételként jelenik meg a gyermek gondozása. E szerint a fentiekben említett személy akkor jogosult a támogatásra, ha bizonyítani tudja, hogy az öregségi nyugellátása megállapítását megelőzően súlyosan fogyatékos, illetőleg tartósan beteg gyermekét legalább 20 éven át otthonában ápolta, gondozta, és az ápolás, gondozás időszaka alatt nem folytatott az otthonán kívül napi 4 órát meghaladó munkaidejű keresőtevékenységet, vagy a keresőtevékenységet az otthonában végezte.

A legalább 20 éven át tartó ápolás, gondozás számításakor nem csak az ugyanazon gyermek ápolásával eltöltött időszakot kell figyelembe venni, több gyermek esetén az ápolási időszakok összeszámíthatók. Egy adott időszak viszont csak egyszeresen vehető figyelembe, függetlenül azon ténytől, hogy abban az időszakban a szülő esetleg kettő vagy több tartósan beteg, illetve fogyatékos gyermekét ápolta, gondozta.

A támogatás iránti igény elbírálása során kizárólag a gyermekre tekintettel megállapított ápolási díj időtartamát lehet jogosultsági időként figyelembe venni, más hozzátartozó – például szülő, házastárs – ápolása jogán igénybe vett ápolási díj időtartama a támogatásra való jogosultság megállapításánál nem vehető figyelembe. Gyermeknek a vérszerinti, az örökbefogadott, a mostoha és a nevelt gyermeket kell érteni, függetlenül attól, hogy az ápolási díj megállapításakor és folyósításakor a gyermek már nagykorú.

Mennyi a támogatás összege?

A támogatás összege havi 50 ezer forint, mely mentes mindenféle levonástól.

Hol lehet igényelni a támogatást, mely szerv bírálja el az igényt?

A támogatás megállapítására irányuló kérelmet írásban, kizárólag az erre a célra rendszeresített nyomtatvány (igénybejelentő lap) kitöltésével, illetve elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítással, a Magyar Államkincstár honlapján is be lehet nyújtani; az igényt a kérelmező lakóhelye szerint illetékes megyei/fővárosi kormányhivatal nyugdíjbiztosítási főosztálya bírálja el.

A támogatást – a nyugdíjakkal megegyezően – visszamenőleg legfeljebb hat hónapra lehet igényelni, az ellátást a jogosultsági feltételek fennállása esetén legkorábban az igénybejelentés időpontját megelőző hatodik hónap első napjától lehet megállapítani.

Mely szerv folyósítja a megállapított támogatást?

A megállapított támogatást a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága folyósítja. Abban az esetben is folyósítani kell, ha az adott személy öregségi nyugellátásának folyósítása bármely ok miatt (például kérelemre, közszolgálati típusú jogviszony fennállása miatt) szünetel.

Példa támogatás megállapítására:

1.) 1956. január 5-én született személy részére 2020. augusztus 1-jétől állapítottak meg öregségi nyugdíjat és a nyugdíjazását követően, 2020. szeptemberben benyújtott kérelme során megállapítást nyer, hogy a súlyosan fogyatékos gyermekével, annak 1985. szeptember 1-jén történt születésétől a 2006. november 15-én bekövetkezett haláláig – tehát több mint 20 éven át – külön keresőtevékenység végzése nélkül gyermekgondozási segélyben, illetve ápolási díjban részesült, ezért részére a támogatás 2020. augusztus 1-jétől megállapítható lesz.

2.) 1948. szeptember 25-én született személy részére 2008. december 1-jétől állapítottak meg öregségi nyugdíjat. 2020. augusztus 1-jén nyújtotta be a támogatás iránti igényét, mely alapján megállapítható, hogy tartósan beteg gyermekeire tekintettel 1980. június 14-étől 1995. október 31-éig gyermekgondozási segélyben, majd azt követően 1999. november 1-jétől 2006. május 31-éig bizonyítani tudja az otthongondozás tényét. A támogatás, figyelemmel arra, hogy a nyugdíja megállapítását megelőzően több mint 20 éven át gyermekeit otthonában gondozta, az igénybejelentést megelőző hat hónapra visszamenőlegesen – 2020. február 1-től kezdődően – megállapítható lesz.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végkielégítés

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Nyíltvégű pénzügyi lízing lezárás

Nagy Norbert

adószakértő

Különbözeti áfa évközi választása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close