112 találat a(z) önkormányzat cimkére

Önkormányzati támogatás Kérdés

Önkormányzati áfa Kérdés

Önkormányzati cég transzferár-dokumentációja Kérdés

Az önkormányzatok azonnali támogatását kéri az MKKSZ Cikk

Levélben kéri a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy kezdeményezzen azonnali egyeztetéseket az önkormányzatok támogatásáért.

Lakásétterem Kérdés

Véglegesen elvenné a kormány az önkormányzatoktól a gépjárműadót Cikk

Rendkívül súlyosan érinti az önkormányzatokat, és a helyi közösségeket is a központi költségvetés 2021. évi tervezete – közölte Karácsony Gergely főpolgármester ma a Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón.

Szeszses ital forgalmazása Kérdés

Kúriai határozat nem lakás céljára szolgáló helyiség adásvételéről Cikk

Egyedi ügyben hozott határozatot a Kúria, melyben kimondta, hogy a nem lakás céljára szolgáló helyiségre nem terjedt ki a per tárgyává tett adásvétel – olvasható a Kúria honlapján.

Közcélú adomány igazolás kiadása Kérdés

Pölöskei Pálné szakértői válaszával kapcsolatban lenne kérdésem. A válasz címe "Közcélú adomány", dátuma: 2019.04.10. internetes címe: https://adozona.hu/kerdesek/2019_4_8_Kozcelu_adomany_dfm. A Tao törvényből az olvasható ki, hogy adomány közhasznú szervezet vagy egyház részére adható, de az adomány körébe sorolja a törvény a közérdekű kötelezettségvállalás céljára nyújtott támogatást is. Ez utóbbinál nem találtam megkötést a szervezet típusára, csak annyit, hogy "a közérdekű kötelezettségvállalás szervezője". Ez véleményem szerint lehet önkormányzat is. Ezzel kapcsolatban számomra nem világos a fenti válaszban az a megfogalmazás, hogy "Az önkormányzatnak adott támogatás akkor minősülne adománynak, ha azt közérdekű kötelezettségvállalás címen kapja, amelyhez meg kell felelni a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben (Ptk.) előírtaknak, de mivel nem olyan szervezet a kedvezményezett, amely igazolást állíthat ki, a csökkentő tétel még ez esetben sem alkalmazható." A Ptk. XXXVI. cím "Kötelezettségvállalás közérdekű célra" részében nem találtam olyan előírást, mely az önkormányzatot kizárná a közérdekű kötelezettségvállalásra kijelölt szervek közül. Miből (honnan) vezethető le szakértő asszony azon véleménye, hogy az önkormányzat nem olyan szervezet, mely igazolást állíthat ki? Hol szerepelnek a Ptk.-ban azok az előírások, amelyeknek meg kell felelni, hogy egy szervezet igazolást állíthasson ki? Segítségüket köszönöm! Liczek Péter

Jogok átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bérleti jog és az üzemeltetési jog átadása miben különbözik? Amennyiben valaki azt jelzi, átdaja az üzemeltetési jogát egy üzletnek s az átvevő nevére kerül minden? Vagy ez a 2 kifejezés ugyanazt takarja? Továbbá bérleti/üzemeltetési jogok átadásakor az engedélyeket újra meg kell kérni az újonnan bérlőnek/üzemeltetőnek? Önkormányzat a tulajdonos, s a mostani bérlő adná át a bérleti / üzemeltetési jogot. Köszönettel, Szép mapot

Új kormányrendelet: az idegenforgalmi adó felfüggesztése Cikk

Év végéig az idegenforgalmi adót nem kell beszedni és megfizetni, és a megállapított adót bevallani is csak abban az esetben kell, ha annak összege nem nulla – olvasható a 82. számú Magyar Közlönyben megjelent 140/2020. számú kormányrendeletben.

Katás vállalkozó tételes iparűzési adó mentessége Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy tételes iparűzési adót választó katás vállalkozónk, aki a 2,5 millió forint adóalap után fizette meg Budapesten 2019-ben az ipát. Egész évben működött, végül úgy alakult, hogy csak 1,3 millió Ft bevétele jött össze neki 2019-re. Ezért beadtuk január 15-éig a bevallást és kértük az adó törlését, hiszen Budapesten nincs 1,5 forint alatt iparűzésiadó-fizetési kötelezettség. Az önkormányzat le is könyvelte és mínuszolta is a kivetett adót. Mi ezt a kedvezményt a helyi adó törvény 39/C paragrafusa alapján kértük meg neki. Most viszont szakmai körökben az a hír járja, hogy szabálytalanul jártunk el, mert őt nem illeti meg ez az utólagos kedvezmény. Kérdésük az lenne, hogy kinek van igaza. Jól jártunk el ez esetben? Köszönjük szépen előre is a segítségüket!

Iparűzési adó: ezért sürgeti a mielőbbi átalakítást az iparkamara Cikk

Új befektetőket csalogathat Magyarországra az iparűzési adó átalakítása – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Magyar Nemzetnek. Egyre több nagyvállalat dönt úgy, hogy Kínából visszaköltözteti Európába a termelést, s célpontként Magyarország is szóba jöhet, ezért most van óriási szükség adócsökkentésre – ecsetelte Parragh László.

Iparűzési adó: nagy változások jönnek Cikk

A helyi iparűzési adó gazdasági növekedést ösztönző átalakítását javasolja a Nemzeti Versenyképességi Tanács a kormánynak – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a testület idei első ülését követő mai sajtótájékoztatóján. A tanács az értékcsökkenés, illetve a kutatás-fejlesztési költségek jelentősebb arányú – ötszörös mértékű – leírhatóvá tételét javasolja az adóalapból, valamint az adófeltöltési kötelezettség megszüntetését az iparűzési adónál is.

Önkormányzatnál az év végi számlák helyes kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megjelent a PM-tájékoztató a 2019. évi éves költségvetési beszámoló összeállításával kapcsolatos egyes kérdésekről. A tájékoztató 6.oldalán található a számlák év végi kezelésének leírása. A tájékoztató 2 pont "A" szakasza vonatkozik az önkormányzati intézményekre, a 2. pont "B" szakasza vonatkozik a helyi önkormányzatra, nemzetiségi önkormányzatra, társulásra és intézményeire? Az önkormányzatnál és az intézményeknél van olyan év végi számla, amelyhez kapcsolódóan a szerződés megkötése 2019. évi, teljesítés 2019. év, fizetési határidő 2020. Van olyan szerződés, amely több évet érint, és van olyan is, amely teljesítésben és fizetésben is lezárul 2019. 06. 30-áig. Mi dönti el hogy a költségvetési évben esedékes, vagy költségvetési évet követően esedékes kötelezettség lesz-e az önkormányzatnál illetve az intézményeknél? Válaszukat előre is köszönöm! Krisztiánné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close