465 találat a(z) önellenőrzés cimkére

Taokedvezmény Kérdés

A társaságiadó-törvény 7. § zs) pontja alapján a mikrovállalkozás is igénybe veheti a kedvezményt, mivel a szövegben kis- és középvállalkozás szerepel? A 2017-es évben nem vettem igénybe e pont alapján kedvezményt, ezt 2019-ben önrevízióval módosíthatom? Köszönettel.

Önellenőrzés – fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni. Az általános forgalmi adó adónemben önellenőrzést szeretnék benyújtani, amely pótlólagos adófizetési kötelezettséggel jár. Az önellenőrzés egyik feltétele a fizetési kötelezettség egyidejű teljesítése az önellenőrzés benyújtásával. Kérdés, hogy fizetési kötelezettség "egyidejű" teljesítésének minősül az, ha az egyik adónem túlfizetéséből átvezetési kérelemmel teljesítjük a befizetést az általános forgalmi adóra és az önellenőrzési pótlékra? Válaszukat előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozó osztalékadó-alap önellenőrzése II. Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Korábban tárgyban feltett kérdésemmel kapcsolatban olyan aggályom van, és ehhez kérném válaszát, hogy az osztalékadó-alap csökkentéseként figyelembe vehető, az adóévben vásárolt tárgyi eszköz nettó értékéhez kapcsolódó csökkentési lehetőség a vállalkozó döntése alapján a bevallás időpontjában igénybe vehető, vagy olyan csökkentés, melyet később is igénybe vehet a vállalkozó, amennyiben azt még nem tette meg? Ebben vagyok bizonytalan, mivel, ha a bevallás időpontjában dönthetett, hogy igénybe veszi vagy sem, akkor ez nem módosítható önellenőrzéssel. Lehet, hogy az előző kérdésem nem volt teljesen egyértelmű. Válaszát előre is köszönöm.

Áfahatárérték átlépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alanyi mentes, most vették észre, hogy átlépte a 8 millió forintot decemberben, de a 12 milliót nem éri el a bevétele. Most önellenőrizni kell, de sajnos így nem kért 2019-re alanyi adómentességet. Van erre lehetőség, hogy most ezt bármilyen úton pótolja? Köszönettel: Szilvia

Osztalékelőleg elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő. Egy kft.-ben 2018 márciusában osztalékelőleget fizettünk ki a tulajdonosoknak a 2017. évet tekintve, mivel még nem volt lezárt, elfogadott beszámoló, amit csak a 15 százalékos szja-levonás terhelt. A kft. a beszámolóját 2018 májusában fogadta el. 2018 1808-as bevallásban a kiifzetés osztalékelőlegként lett átvéve a bérszámfejtésből. Kérdésem a következő: melyik hónapban kell vagy kellett volna elszámolni az osztalékkifizetést, így melyik havi 1808-as bevallásban kell szerepelnie annak? Az osztalékelőleg összege megegyezett a tagok által jóváhagyott osztalékkal. Mi a helyzet az ehóval? Azt mikor kell megfizetnie a tulajdonosoknak? Ha korábban akkor a 08-as bevallást önellenőrizni kell? Köszönettel:

Kettős jogviszony Kérdés

Egy Magyarországon bejegyzett kft. két tulajdonosa magyar állampolgár állandó lakóhellyel és ügyvezető ebben a társaságban. Az ügyvezetést megbízásban látják el, ezért jövedelmet nem vesznek fel. Ugyanezen két személy Ausztriában egy személyi társaságot – GESN.Br-t , mint nálunk a bt.-t – hoztak létre ott dolgoznak, ott van a telephelyük. Tevékenységük alapján az ott tartózkodásuk időtartama meghaladja a 180 napot. Az ottani adóhatóságnál ezt nyilatkozatban is meg kellett erősíteniük, ami miatt a biztosítási kötelezettségük ott keletkezett immár jó pár éve. Az osztrák adóhatóság a E104 igazolást a magánszemélyek rendelkezésre bocsátotta 2018. évben, melyből látszik, hogy biztosítási jogviszonyuk már 2010-es évek óta fennáll. 2018. évre illetőségigazolással is rendelkeznek. Kérdésünk: 1. A magyar társaságnál felmerülhet-e járulékfizetési kötelezettség az ügyvezetők után mint társas vállalkozás vezető tisztségviselője (mi úgy gondoljuk, hogy nem, hisz Ausztriában rendelkeznek biztosítással és díjazás nélkül megbízással látják el feladatukat). 2, Az elmúlt években a magyar társaságnál osztalék kifizetése történt. Mivel akkor nem rendelkeztünk E104 igazolással, nemcsak szja-t, hanem ehót is vontunk a magyar szabályoknak megfelelően. A fent említett E104 igazolás birtokában azt gondoljuk, hogy önellenőrzés keretében a levont, megfizetett ehót visszakérnénk. 3. Van-e lehetőség, a Magyarországon osztalékból levont szja (15%) önellenőrzésére, a kettős adózás elkerülését figyelembevéve? Köszönöm Dékány Józsefné

Áfa ,,helyesbítés" előző időszaki áfa kihagyása miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! https://adozona.hu/kerdesek/2019_1_4_Afa_onellenorzes_elozo_idoszaki_a_keg A mellékelt esetben a 82-86. sor b oszlopát üresen kell hagyni? És akkor csak a c oszlopba kell beírni a helyes összegeket, ha jól értelmezem, ugye? Köszönöm előre válaszát!

Egyéni vállalkozó osztalékadó-alap önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2016. évi szja-bevallásában az osztalékadó alapját nem csökkentette a 2016. évben vásárolt és üzembe helyezett beruházások nettó értékével. Jogában áll-e önellenőrzéssel ezt módosítani? Válaszát előre is köszönöm.

Áfa önellenőrzés előző időszaki áfa miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! A november havi áfabevallásból kimaradt az előző időszaki áfa összege. Érkezett rá hibaüzenet, majd be lett adva önellenőrzés a bevallásra. Erre újra érkezett hibaüzenet, hogy ezt nem önellenőrzéssel kell javítani. Ebben az esetben mi a helyes eljárás? Ami harmadszorra be fog menni bevallás, helyesbítésként kell, hogy bemenjen? Előre is köszönöm válaszát!

Cégkapu-használat: ellenőrizze a jogosultságokat! Cikk

„A január 1-jétől érvényes kötelező cégkapuhasználat az adóbevallások beküldését illetően mit jelent? Arra gondolok, hogy a korábban EGYKE nyomtatványon beküldött meghatalmazások továbbra is érvényesek maradnak, vagy kell valamilyen új bejelentést tenni?” Olvasói kérdésre Kocsis Zoltán közgazdász (dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda) válaszolt.

Adóellenőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégünk ellen megindult egy adóellenőrzés – áfa adónemben a héten. A megbízólevél alapján lezárt időszakot eredményező ellenőrzésről van szó. ((Air.) 89. § (1) bekezdés a) pontja alapján). A vizsgált időszak 2017-2018. A kérdésem az lenne, hogy egy korábban (a vizsgált időszak előtt leadott T201T) nyomtatványra adhatunk-e be módosító kérelmet? (Hivatkozásul az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 22. paragrafusának (17) bekezdése alapján „az adózó a bevallások utólagos adóellenőrzésének megkezdését megelőzően, az adó megállapításához való jog elévülési idején belül, az adóhatósághoz benyújtott kijavítási kérelem útján kezdeményezheti az (1) bekezdés b)-d), valamint h)-i) pontja szerinti választása módosítását, amennyiben a módosítás az adó, adóalap, költségvetési támogatás összegét – az adózó benyújtott bevallását figyelembe véve – nem érinti.") Számunkra nem egyértelmű, hogy a megindult vizsgálat . ((Air.) 89.§ (1) bekezdés a) pontja alapján) bevallások utólagos adóellenőrzésnek minősül-e. És beadható-e a kérelmünk? Válaszát előre is köszönöm.

Önellenőrizhető-e a feltöltési kötelezettség? Cikk

Közeleg a 2018-as év vége, amely egyúttal az adóelőleg-, járulékelőleg-kiegészítési – más néven a feltöltési – kötelezettség határidejének közeledtét is jelenti. Ez a határidő a naptári évvel azonos adóévvel rendelkező vállalkozásoknál december 20. A társasági adó esetében erre a legtöbb vállalkozás szerencsére már tudatosan, előre készül. De nem ez az egyetlen adónem, amelynél számolni kell a feltöltési kötelezettséggel.

Ne várja meg az adóellenőrt, ha észreveszi, javítsa a hibát! Cikk

Sokba kerülhet várni a NAV-ra, inkább minél előbb javítsák ki a hibákat a vállalkozások! – figyelmeztet a a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST. Januártól a jelenlegi minimum három és félszeresére nő a késedelmes vagy hiányos adófizetés esetén az adózókra kirótt pótlék mértéke.

Műemlék-beruházás eladása Kérdés

Egy társaság megvásárolt egy műemléknek minősített épületet, melyből szállodát kívánt kialakítani. A vásárlás időpontjában – a tulajdoni lap szerint – az épület lakóingatlan volt. Megkezdődött a felújítás, melynek áfáját a társaság levonásba helyezte. A beruházás használatba vételekor történt volna meg az átminősítés. Időközben kiderült, hogy olyan nagyságrendű a felújítás összege, melyet a társaság nem tud finanszírozni, így a befejezés előtt eladásra kerül az ingatlan. Kérdésem: a levonásba helyezett áfát kell-e önrevíziózni?

Nyitó mérleg javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most vettem észre, hogy a 2018. évi nyitóban " T" 461 társasági befizetés van, ami nem túlfizetés, hanem rosszul lett a "891"-re könyvelve záráskor. Hogyan tudom az javítani "előírásszerűen"? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vállalkozásból kivont jövedelem számítása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close