17 találat a(z) értéknövelő beruházás cimkére

Ingatlan-bérbeadáskor költségelszámolás Kérdés

Bérelt ingatlanon végzett beruházás, felújítás: szerződés, számviteli és áfamegközelítés példával – 1. rész Cikk

Gyakori eset, hogy egy gazdasági társaság a vállalkozási tevékenysége végzéséhez ingatlant (pl. irodát, raktárhelyiséget stb.) bérel, amelyen kisebb-nagyobb átalakításokat hajt végre a bérleti szerződés fennállása alatt. Az elvégzett munkálatokhoz kapcsolódóan számos kérdés merülhet fel, háromrészes cikksorozatunkban ezeket tekintjük át.

Ingatlaneladásból származó jövedelem meghatározása Kérdés

Bérlő értéknövelő beruházása Kérdés

Beruházás bérelt ingatlanon Kérdés

Ingatlanértékesítés 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértők! A következő adózási kérdésben kérem szíves tájékoztatásukat. Egy házaspár férj tagja 2015-ben vásárolt egy családi házat 17 millió forintért. 2016-ban ennek az ingatlannak az 1/2 tulajdoni hányadát feleségének ajándékozta. Az ingatlannal kapcsolatos értéknövelő beruházások 4 millió forint. Ezt az ingatlant a házaspár 2019-ben értékesíti 47 millió forintért. Hogy alakul az ingatlanértékesítésből származó jövedelem a házaspár tagjainál, illetve hogyan adózik ez a jövedelem?

Iparűzési adó: ezért lenne érdemes megfontolni az átalakítását Cikk

A helyi iparűzési adó éppen azokat a cégeket nem segíti, amelyek fejlesztenek, ezért érdemes lenne megfontolni az átalakítását – mondta az InfoRádiónak mai interjújában Oszkó Péter, a Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere, az OXO Technologies Holding alapító-tulajdonosa.

Örökléssel szerzett vagyon adó- és illetékterhe Cikk

Magánszemélyek egyenes ágon (édesapa után a gyermeke, illetve unokája) öröklés útján készpénzt, bankszámlán levő pénzösszeget, gépjárművet, pótkocsit, lakást, szántóföldet és erdő művelési ágú területet, illetve befektetési célú aranyat örököltek. Kérdésem: keletkezik-e adó-, illetve illetékfizetési kötelezettségük az öröklési eljárás során? Illetve, ha az öröklés útján megszerzett vagyontárgyakat a későbbiekben értékesítik (gépjármű, erdőterület, szántóföld, befektetési célú arany, lakáscélú ingatlan), milyen adóterhek mellett tehetik meg? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Értéknövelő beruházás, szja-törvény 3. § 32. pont Kérdés

Mi tekinthető a szokásos piaci értéket növelő beruházásnak egy használt lakás esetében? A fenti paragrafus első részéből azt értem, hogy két dolgot tekint annak az szja-törvény: a közelebbről meg nem fogalmazott "beruházást" és az állagmegóvást, bizonyos ott megfogalmazott feltételek szerint. Mi tartozik/-hat a beruházás fogalmába? Egy használt lakás teljes felújítása, a csupasz falakig visszabontva, a falban futó közművek, a fűtés, a nyílászárók teljes cseréje minek minősül? A NAV-tájékoztató munkatársai nem tudták ezt megválaszolni. Várom és köszönöm szíves válaszát. Kertész Béla

Bérbeadás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyéni vállalkozó a saját alkalmazottjától veszi bérbe azt az üzlethelyiséget, ahol a tevékenységét végzi. A bérbeadó munkavállalónak nincs adószáma. A vállalkozó azt tervezi, hogy nyílászárókat cserélne az üzlethelyiségen. Ennek a beruházásnak az áfáját vissza lehet-e igényelni? Az elvégzett beruházásnak be kell-e kerülni a vállalkozó nyilvántartásába, ugyanakkor hogyan számoljanak el egymással a bérbeadó és bérbevevő a beruházással kapcsolatban, mivel ez értéknövelő az üzlethelyiségnél? Köszönöm a választ!

Értéknövelő beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni. Az szja-bevallások időszakában gyakran felmerül kérdésként, hogy egy ingatlan értékesítéséből származó jövedelem megállapításakor mi az, amit értéknövelő beruházásnak lehet tekinteni. Van-e valamilyen rendező elv ezzel kapcsolatban? Ha például egy fürdőszobát oly módon újítanak fel, hogy kicserélik a csempét, a kádat, a mosdót, tehát a régiek helyébe újak kerülnek, lehet-e azt értéknövelő beruházásnak tekinteni? Mi a helyzet akkor, ha nem egy sima kádat tesznek be, hanem egy több százezer forintos pezsgőfürdős sarokkádat, vagy, ha kicserélik az ablakokat modern, hőszigetelt nyílászárókra? Korábban olvastam olyan véleményt, hogy ha „csere” történik, mint például ablak helyett ablak, csempe helyett csempe, akkor nem tekinthető értéknövelő beruházásnak, még akkor sem, ha az új az szebb, modernebb, energiatakarékosabb. Köszönöm a segítséget! Vágner Emília

Ingatlanberuházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás székhelyet épít a tulajdonában lévő építési telken. A kétszintes épületben irodák és kiszolgáló helyiségek (raktár, műhely, vizesblokk…), illetve egy lakás van tervezve. A hasznos alapterület összesen 336,12 négyzetméter, ebből a lakás hasznos alapterülete 48,42 négyzetméter. A lakás (ami szobából, vizes helyiségből és konyhából áll) a vidéki lakhelyű munkavállalók elszállásolására szolgál, tulajdonképpen munkásszállás jelleggel fog működni. Az ingatlan-nyilvántartásban „iroda és lakóépület”- ként szerepel majd. Felmerülő kérdések: A telekingatlanon végzett bozótirtás, tereprendezés, törmelék-, sittelszállítás a telek értékét növelő összegnek tekintendő vagy nem? A beruházás számláinak áfatartalma teljes egészében levonható-e, vagy a lakás miatt arányosítani kell? A beruházással kapcsolatosan a vállalkozás milyen adóalap-csökkentésre, illetve adókedvezmény igénybevételére jogosult? Információ a cégről: jelenleg két belföldi magánszemély és egy külföldi cég a tulajdonos (utóbbi tulajdoni részesedése 48%). A foglalkoztatottak száma 10 fő alatt van. A 2015. évi nettó érbevétel, mérlegfőösszeg 2 millió euró alatt volt, és 2016-ban is így lesz. Válaszukat köszönöm.

Értéknövelő beruházás Kérdés

Ha van egy 15 éves eszközöm, 14,5 százalékos leírási kulccsal, tehát már rég leíródott nullára, és végzek rajta élettartam-növelő beruházást, akkor hogyan helyes eljárni? Ha most ráaktiválom az eszközre, akkkor adott hónapban rögtön el is számolja a program az értékcsökkenést, mivel az értékcsökkenési leírás végének dátuma már rég a múltban van. Esetleg ki kellene vezetnem a régi nyilvántartási szám alól és új számom felvinni? Konkrét számokban például 120 millió forint volt a bekerülési értéke, 120 millió forint az eddig elszámolt értékcsökkenés, új beruházásként hozzájön 8 millió forint, akkor vigyem fel 128 millió forint bruttó értékkel és 120 millió forint eddig elszámolt értékcsökkenéssel? De akkor például milyen leírási kulcsot állítsak be hozzá? Ezt a 8 millió forintot ismét 14,5 százalékkal kell leírni? Számviteli törvény és adótörvény szerint egyformán? Vagy mi a helyes eljárás?

Telephelyen térburkolat és közműfejlesztés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk saját telephelyet épít, és a munkák végeztével a területen jelentős összegű térburkolatot fektet le. Kérdésem a térburkolat anyag- és munkadíj elszámolására vonatkozik. Beruházásként kell kezelni? Ha igen, különálló tételként, és hol kell a kettős könyvvitelben kimutatni? Amortizációt mi alapján kell besorolni? Kérdésem másik része a közműfejlesztésekre vonatkozik. Ezeket is a létrehozott épület értéknövelő beruházásaként kell elszámolni? Várom mielőbbi válaszukat!

Értéknövelő beruházások számláinak teljesítési ideje II. Kérdés

Néhány nappal ezelőtti kérdésem volt, hogy ingatlanértékesítés esetén milyen időpontig fogadhatók el az értéknövelő beruházásokról szóló számlák? Szerződéskötésig vagy a teljes vételár kifizetéséig? A kérdésre dr. Kelemen László válaszolt. Elnézést kérek, ha nem pontosan fogalmaztam, de a kérdésem arra irányult, hogy, ha magánszemély adja el az ingatlanát, a teljesítés időpontja a szerződés ingatlanügyi hatósághoz történő benyújtásakor történik meg. Ettől eltérően a kifizetéshez igazodó telekkönyvi bejegyzés akár több hónappal később is lehet. Ebben az esetben lehetséges a szerződés aláírása és a telekkönyvi bejegyzés közötti időszakra értéknövelő beruházásra számlát érvényesíteni az szja-elszámolásban?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsönzött munkavállaló átvétele

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Oktatási számla gyermek nevére

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Díjazás munkavégzés hiányában

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs