hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bérelt ingatlanon végzett beruházás, felújítás: szerződés, számviteli és áfamegközelítés példával – 1. rész

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Gyakori eset, hogy egy gazdasági társaság a vállalkozási tevékenysége végzéséhez ingatlant (pl. irodát, raktárhelyiséget stb.) bérel, amelyen kisebb-nagyobb átalakításokat hajt végre a bérleti szerződés fennállása alatt. Az elvégzett munkálatokhoz kapcsolódóan számos kérdés merülhet fel, háromrészes cikksorozatunkban ezeket tekintjük át.

Kiindulópont: a bérlő és a bérbeadó szerződése

Elöljáróban le kell szögezni, hogy a bérleményen a bérlő által tervezett beruházás, felújítás megítélése tekintetében elsősorban a felek között létrejött szerződés tekinthető irányadónak. A szerződés keretében szükséges minden olyan körülményt tisztázni, amely az ügylet adójogi megítélésére is hatással lehet, többek között azt, hogy a bérlő és a bérbeadó a beruházás, felújítás értékét annak elkészültét követően egymással miként számolja el, a bérlő kiszámlázza-e azt a bérbeadó részére vagy sem.

Olvassa el az Adózóna „E-áfabevallási, speciális adó-visszatérítési szabályok a tavaszi adócsomagban”, „Kockázatos-e szünetelő egyéni vállalkozótól befogadni számlát?” és „Bérleti díjhoz kapcsolódó továbbhárított áram számlázása” című írásait is!

Az első esetkör, amikor a bérlő által elvégzett beruházás, felújítás ellenértékét a tulajdonos a bérlő részére a bérlet időszaka alatt megtéríti, vagy a vele szemben fennálló követelésébe beszámítja. (Utóbbi esetben a felek a bérleti szerződésben megállapodhatnak abban, hogy a bérlő a beruházás, felújítás ellenében meghatározott ideig nem fizet bérleti díjat.) Ekkor az ügylet az áfatörvény (az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény) általános szabályai szerint adóköteles szolgáltatásnyújtásnak minősül, melyről az általános szabályok szerint adózó (áfás jogállású) bérlőnek áfás számlát kell kibocsátania, ezen ügylet adóalapját és a fizetendő áfa összegét az áfabevallásban szerepeltetni kell.

Ettől meg kell különböztetni azt, amikor a felek abban állapodnak meg, hogy a bérlő a beruházás, felújítás értékét a bérbeadó részére nem számlázza ki. Ilyen esetben a bérlőnek a könyveiben az ingatlanok között kell kimutatni a bérbe vett ingatlanon végzett és aktivált beruházást, felújítást a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 26. § (2) bekezdése alapján.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja miért eltérő a bérelt ingatlanon végzett beruáház számviteli és áfamegközelítésben, illetve példán szemléltetve megtudhatja, hogy kell a szerződésben foglaltakat szabályszerűen alkalmaznia gyakorlatban!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás jövedelem vagy szja-s?

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás és megbízási jogviszony

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs