693 találat a(z) értékcsökkenés cimkére

Fejlesztési támogatás elhatárolása, elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kettős könyvvitelt vezető bt. fejlesztési támogatást kapott eszközbeszerzéshez. 2017. júliusban 50 százalék előleget kapott. 2017. év végén benyújtott egy részelszámolást a teljes projekt 90 százalékáig. Az elszámolást 2017. december 28-án elfogadták, az előlegen felül fennmaradó összeget 2018. januárban utalták át. Az előleget kötelezettségként tartottuk nyilván. Melyik nappal kell az előleget bevételbe átvezetni? Logikusan 2017. dec. 28-án az elszámolás elfogadásával az előlegből bevétel lesz, így 2017. évben kell átvezetni. Tekintve, hogy pénzügyi rendezéshez köti a bevétel kimutathatóságát a számviteli törvény, így a fennmaradó 40 százalék, amely 2018 januárjában érkezett meg, biztosan 2018. évben lesz bevétel. Helyes-e az elgondolásunk vagy 2018 januárjában kell az előleget bevételbe átkönyvelni, mikor egyébként a folyósítás történik? A bevétel elhatárolása ebben az esetben miként történik, tekintve, hogy ugyanarra az eszközre több részletben érkezik a bevétel? Két külön bevételnek tekinthető-e egyáltalán így a folyósítás? A végelszámoláskor biztosan keletkezik további 10 százalék bevétel. Újra kell számolni az arányszámokat? Miként? Miként kell eljárni abban az esetben, ha a 2017-ben beszerzett eszközre a támogatás 2018-ban érkezik meg, de az écs. elszámolása megkezdődik 2017-ben? Visszahatárolás nem lehetséges, ha az écs arányában történik a feloldás, akkor gyakorlatilag az écs előbb "elfogy" mint a bevétel, első feloldásnál az előző évi écs-re jutó bevétel is feloldható?

Céges motorkerékpár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiva hatálya alá tartozó vállalkozás motorkerékpár beszerzését tervezi. A kérdésem az lenne, hogy mivel cégautóadó-fizetési kötelezettség nem merül fel, így vélhetően a magánhasználatot dokumentálni szükséges, az nincs "megváltva". A motorhoz útnyilvántartást kell vezetni? Amennyiben a magánhasználatra jutó költséget ki szeretnénk számlázni, akkor milyen módon lehet megállapítani a magánhasználat értékét? (Értékcsökkenés és felmerülő költségek valamiféle arányosításával?) A motor beszerzésekor áfát nem vonunk le (125 köbcentiméter felett), ennek ellenére a magánhasználat áfásan számlázandó tovább? Milyen módon lehet azt biztosítani (ha nem kerül sor a magánhasználat továbbszámlázására), hogy a nem a vállalkozás érdekében felmerült költség ne legyen elszámolva, egyszerűen adóalapot kell növelni vele? Ennek értéke miként állapítható meg? Köszönöm.

Haszonkölcsönbe vett lakás bérbeadásakor értékcsökkenés elszámolása Kérdés

A tulajdonomban lévő lakást két felnőtt gyerekemnek 5 évre haszonkölcsönbe adtam, hogy azt bérbe adhassák, és ebből kiegészítő jövedelmük legyen. Az adózásnál a tételes költségelszámolási módot választják. Elszámolhatják-e az értékcsökkenési leírást is a költségek között?

Albérleti díjból levonható költségek, elég-e a nyugta, vagy számla kell? Cikk

Összegyűjtöttünk néhány, tételes költségelszámolásra vonatkozó tudnivalót a magánszemélyként ingatlan-bérbeadási tevékenységet folytatók számára.

Fejlesztési tartalék – értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cég képez fejlesztési tartalékot, amit fel is old a következő évben, mert beruházott. Ez után két évig a beruházott eszköz adótörvény szerinti értékcsökkenésével növelte a tao-alapot. Majd a harmadik évben értékesítette ezt a tárgyi eszközt. Ez a képzés évében csökkentette a tao-alapot, a következő években csak a fele összeggel tudta emelni, azaz visszaforgatni az előre hozott értékcsökkenést. Ilyenkor ez befejezettnek tekinthető, és úgymond "megnyerte" a maradék, még el nem számolt taót? Kell az értékesítés évében a tao-bevallásban korrigálni?

Kata és ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kozmetikus egyéni vállalkozó 2009-ig áfás volt. Egy szalont vásárolt (építtetett), amelynek az áfáját 2010-ben kapta vissza, mivel 2010-ben kapta meg rá a használatba vételi engedélyt. A szalon bruttó értéke 7 025 700 forint volt (20 százalék áfával). A szerződésben szerepel az adószáma, de a szalon értékét saját devizahitelből, magánszemélyként fizette ki évek alatt, és nem számoltuk el a vállalkozásban, csak a szalon évenkénti értékcsökkenését. 2013. évtől belépett a katába, és azóta is áfamentesen adózott. Az idén, a 2018. évre kérte, hogy áfás legyen. Azt már kiolvastam, hogy az értékesítés értéke (bruttó 7 millió forint) bele fog számítani az idei kata bevételébe. De nem tudom, hogy mi a helyzet az áfával. Mennyi áfát kell fizetnie? Hogyan, mikor kell majd bevallania? (Éves áfás jelenleg.) Kell-e az értékesítés után szja-t fizetnie? Szerintem nem, de nem tudom biztosan ebben a helyzetben. (Az ügyvéd azt mondta, hogy kell!?) Kell-e számlát kiállítania, vagy elég a szerződés? Nagyon köszönöm előre is a segítségét!

Családi gazdaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A családi gazdaság létrejötte előtt korábban mindenki őstermelő volt. Tevékenységüket folyamatosan végezték, és 2017 szeptemberében családi gazdaságot alakítottak. Az egyik tag februárban tárgyi eszközt vásárolt, és ennek az elszámolhatósága a kérdés. Csak ő számolhatja el, és viheti tovább mint megkezdett értékcsökkenést? Vagy működhet úgy is, hogy a vásárlás 2017. február, az üzembehelyezés 2017. október, és akkor már a családi gazdaság minden tagja elszámolhatja értékcsökkenésként az eszközt? Köszönöm: Szabó-Szűcs Csilla

Társaságiadóalap-korrekció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bérbeadással foglalkozó cég társaságiadó-alapját eddig korrigálta az amortizáció adótörvény szerinti (bérbe adott eszközök 30 százaléka), illetve az Sztv. szerinti összegével. Nevezett cég szeretné 2017-től a tao-törvény 1. számú melléklet 5/a pontját alkalmazni, lehetőség szerint 30 százaléknál kisebb százalékot alkalmazna. Kérdésem az, hogyan kell erre átállni, hol találom az erre vonatkozó szabályt? Azon bérbe adott eszközöknél, ahol 2016-ig a 30 százalékos értékcsökkenés volt a tao-törvény szerint elszámolva, 2017-re vonatkozóan is ezt kell alkalmazni, és csak a 2017-ben beszerzett eszközökre lehet alkalmazni ezt a pontot, vagy egyszerűen csak áttérek: 2016-ig 30 százalékot számoltam, 2017-től pedig kevesebbet? Köszönettel: Mónika

Iparűzési adóalap megosztása – kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kiva hatálya alatt lévő vállalkozás iparűzési adóalapja meghaladja a 100 millió forintot, így a komplex megosztási módszert alkalmazza. Kivás időszak alatt hogyan történik az eszközérték meghatározása? Lehet-e alkalmazni erre az esetre a helyi adókról szóló törvény eszközérték-arányos megosztási módszer leírásából az alábbi részt: ha az eszközérték az előbbiek szerint nem állapítható meg, akkor a számviteli törvény szerinti ingatlanok esetén a beszerzési érték 2 százaléka, egyéb eszközök esetén a beszerzési érték 10 százaléka tekintendő eszközértéknek. Vagy esetleg a számviteli értékcsökkenés lesz az eszközérték? Válaszukat előre is köszönöm.

Fellépőruha vásárlása, "felhasználása" Kérdés

Betéti társaság rendezvényeken, év végi táncgáláján történő fellépéshez ruhákat, balett cipőket vásárol, amelyek a bt. tulajdonában maradnak, azt több táncos is használhatja. Kérdésem, hogyan kell a vásárlást könyvelni, mennyi lehet az éves értékcsökkenése? Van-e egyéb kötelezettsége a bt.-nek ezzel kapcsolatban?

Hibrid személygépkocsi Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném az alábbiakban: egyéni vállalkozó ügyfél hibrid személygépkocsit szeretne vásárolni. Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy erre a személy gépkocsira milyen költséget számolhat el, mivel cégautóadót nem kell utána fizetnie (nem bérbeadás, csak a vállalkozás érdekében használná) - a beszerzés évében az szja-bevallásában elszámolhatom-e az értékcsökkenést, ami a bevétel 1%-a, max. a vételár 10%-a? - elszámolhatom-e az üzemanyagszámlákat? - a javítás, karbantartás költségét? - más felmerült költségeket? Válaszát várva köszönettel: Körmendiné

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként kiadott saját ingatlan bérbeadása kapcsán több különböző oldal átolvasása után szeretnék még pontosítást kérni öntől. 1. A költségek igazolására minden esetben szükséges-e a magánszemély nevére szóló számla vagy a nyugta is megfelel? Például egy OBI-ban vásárolt csaptelep esetében. 2. Ha az egyik bérlő kiköltözik, de a következő bérlő beköltözése között eltelik pár hónap, akkor az éppen kiadatlan időszakban keletkezett költségek (rezsi alapdíjak, közös költség stb.) levonhatóak a befolyt vagy később befolyó bevételekből? 3. A lakásra kötött biztosítási díj figyelembe vehető költségként? 4. Értékcsökkenési leírás Az Szja törvény 3. sz. melléklet III. fejezetében értelmezésem szerint csak őstermelő és egyéni vállalkozó számolhat el értékcsökkenést, illetve a magánszemély is a 2. pontnak megfelelő arányosítással. Ezen törvény 11. sz. melléklete a vállalkozói költség elszámolás keretén belül taglalja az értékcsökkenés szabályait. Milyen jogszabályból derül ki, hogy a magánszemély a kiadott ingatlanra elszámolhat értékcsökkenést? Azon beszerzésekre, melyek meghaladják a 100 000 forint egyedi értéket, lehet vagy nem lehet értékcsökkenést elszámolni a magánszemélynek? (Például hűtőt vesz a kiadandó ingatlanba.) Válaszát előre is köszönöm!

Lakásbérbeadás értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adószámmal rendelkező magánszemély (nem áfás) 2007-ben megvásárolt lakóingatlanát 2017. évben is bérbe adta egy vállalkozásnak, amely ezt irodának használja. A kifizetőnek adott nyilatkozata alapján tételes költségelszámolással (50 százalék) él, így a kifizető ennek figyelembe vételével végzi a bérleti díjak kifizetését, elszámolását. Felvetődött annak kérdése, hogy a magánszemély ezen ingatlanja kapcsán értékcsökkenést számolna el az ingatlan beszerzési ára figyelembe vételével, továbbá a költségei között elszámolná még az ingatlan közös költségét és a társasház által részére elszámolt rezsiköltséget is (fűtés, melegvíz). A további rezsidíjakat a bérlő vállalkozás fizeti a nevére átíratott közmű-elszámolások (víz, villany alapján). A fentiek szerint azt szeretném megtudni, hogy elszámolható-e ebben a konstrukcióban az ingatlan értékcsökkenése, és ha igen, akkor azt milyen feltételekkel lehet megtenni?

Épület értékcsökkenése lakás bérbeadásánál Kérdés

Tisztelt Cím! Több tájékoztató anyagot elolvasva kérem segítségüket az szja-törvény 17. § 3. ab) pontjának értelmezéséhez. Az állásfoglalások zömében a bérbeadott épület értékcsökkenését kötelezően időarányossá teszik. Tehát akár kizárólag bérbeadásra hasznosított az ingatlan (a tulajdonos nem lakik ott), akár nem kizárólag bérbeadásra hasznosított az épület, minden esetben napi arányosítást írnak elő a 2 százalékos écs-re. Véleményem szerint ha egy lakás egy adóévben 6 hónapot van bérbe adva, akkor a kizárólag bérbeadásra hasznosított ingatlanra 12 hónapra számolható el az éves 2 százalékos értékcsökkenés, a nem kizárólag bérbeadásra hasznosítottnál pedig csak 6 hónapra, azaz az éves 2 százaléknak csak a fele. Kérem segítő értelmezésüket! Válaszukat előre is köszönöm!

Lakásvásárlás plusz klubkártya Kérdés

Kft. vásárol lakást a Balatonnál bérbeadás céljából. Az adásvételi szerződés tartalmazza, hogy kötelező vásárolni az ingatlan mellett lévő szálloda wellnessrészlegbe 4 darab klubkártyát. A klubkártya tulajdonosa bizonyos dolgokat ingyen, bizonyos dolgokat kedvezményesen vehet igénybe. Az esetleges térítésmentes szolgáltatásokat a szálloda kiszámlázza majd a kártya tulajdonosának. A klubkártyaszerződés a kft.-vel köttetett, de meg van nevezve négy személy, melyek nem tulajdonosai és nem is dolgozói a kft.-nek, hanem külsős partnerei. Abban kérnék segítséget, hogy a klubkártyát (10 év az érvényessége) "ingatlanhoz tartozó vagyoni értékű jognak" (itt értékcsökkenés) vagy szolgáltatásnak (itt elhatárolva 10 évre) kell-e könyvelni. Milyen egyéb buktatói vannak még ennek az esetnek (gondolok itt a természetbeni juttatásra)?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Apai gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close