19 találat a(z) átlagos statisztikai létszám cimkére

Innovációs járulék: mikor mentesül a fizetési kötelezettség alól? Cikk

Olvasónk három vállalkozás adatainak ismeretében nem tudta eldönteni, hogy felmerül-e esetükben innovációsjárulék-fizetési kötelezettség. A kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Harmadik országból alkalmazott Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk harmadik országból foglalkoztat munkavállalókat. Kérdésünk az lenne, beleszámítanak-e az átlagos statisztikai létszámba rehabilitációs hozzájárulás fizetésének tekintetében? Köszönettel!

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr/Asszony! Az alábbi, a tárgyban jelzett foglalkoztatásra vonatkozóan értelmezési problémáim vannak, amelyre vonatkozóan szeretnék segítséget kérni. Hány főt foglalkoztathatok alkalmi munkavállalóként egy adóévben? Alkalmi munka esetén egy naptári napon az egyszerűsített foglalkoztatott munkavállalók száma nem haladhatja meg a munkáltató átlagos statisztikai létszámának függvényében: • munkavállalóval nem rendelkező vállalkozás esetén: átlagosan az 1 főt • 1-5 fő alkalmazotti létszám esetén: átlagosan a 2 főt; • 6-20 fő alkalmazotti létszám esetén: átlagosan a 4 főt; • 20 + alkalmazotti létszám esetén, a munkavállalói létszám 20 százalékát; A számításnál mindig a megelőző félév átlagos statisztikai létszámát kell alapul venni. Az alkalmazás létszámkeretét a munkáltató szabadon használhatja fel, tehát ha az éves létszámkeret 1 fő, úgy foglalkoztathatunk az év minden napján egy alkalmi munkavállalót, de akár egy napon 365 személyt is. A munkavállalóval ugyan rendelkezett az egyéni vállalkozó ügyfelem, de a számítás alapján az átlagos statisztikai létszám 0,6 fő, ez kerekítve lehet 1 fő? Amennyiben nem rendelkezett volna munkavállalóval, hogy kell értelmeznem az átlagosan 1 fő egyszerűsített munkavállaló alkalmazását. Egy nap alkalmazhat több egyszerűsített foglalkoztatott alkalmi munkást is, az átlagot 365 napra vetítve számolom? Válaszát előre is köszönöm! Molnár Ilona

Kifizetőhely – létszám számítása Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! A társadalombiztosítási törvény rendelkezik arról, hogy minden munkáltatónak, amelynél a társadalombiztosítási ellátásra jogosult személyek száma hat hónap átlagában eléri, vagy meghaladja a 100 főt, köteles társadalombiztosítási kifizetőhelyet létrehoznia. Nem találom jogszabályban, hogy az említett létszámot hogyan kell számolni. Átlagos létszámot vagy átlagos statisztikai létszámot kell-e számolni? Sajnos nem mindegy nálunk. Köszönettel várjuk válaszukat!

Megbízási jogviszonyban dolgozók az átlagos statisztikai létszám meghatározásánál Kérdés

Átlagos statisztikai létszám meghatározása kérdés-válaszában a megbízási jogviszonyban tevékenykedőket akkor kell a létszámnál figyelembe venni, ha 60 munkaórát dolgoznak. Ha a megbízási szerződés nem tartalmaz munkaórát, csak a havonta fizetendő megbízási díjat, hogyan kell a létszámot meghatározni? A díj a minimálbér 30 százalékát meghaladja.?

Átlagos statisztikai létszám meghatározása Cikk

Táppénzen, cseden lévő munkavállalók, az év egy részében, illetve megbízásos jogviszonyban alkalmazottak esetén hogyan kell meghatározni az átlagos statisztikai létszámot? – kérdezte olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Átlagos statisztikai létszám Kérdés

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai meghatározzák, hogy ilyen minőségben a munkáltató hány főt foglalkoztathat, és a meghatározást az átlagos statisztikai létszámhoz köti. Kérdésem, hogyan kell meghatározni az átlagos statisztikai létszámot? Beleszámítódik-e a biztosított társas vállalkozó, a részmunkaidős munkaválló? Megfelelő módszer-e, ha a hónap elején és végén fennálló létszámot átlagoljuk. Például 1-jén 6 fő, 31-én 4 fő, átlag 5 fő abban a hónapban. Van-e különbség az átlagos statisztikai létszám és az átlagos statisztiai ÁLLOMÁNYI létszám fogalma között?

Átlagos statisztikai állományi létszám megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Abban szeretnék segítséget kérni, hogy azon dolgozókat akik csak néhány hónapig vannak cégünknél, hogyan kell a statisztikai állományi létszámba beszámítani éves szinten. A probléma ebból adódott, hogy idáig a bérprogramunkra hagyatkoztunk, mert egész jó kis nyilvántartást készít, viszont két teljesen azonos módon, azonos ideig foglalkoztatott munkavállalónál véletlenül észrevettük, hogy az éves statisztikai átlag számításánál az egyiket 1-nek a másikat pedig 0-nak vette. Mindkét dolgozó heti 20 órás, az egyiket 2017. január 9-étől 2017. május 16-ig, a másikat 2017. február 10-téől 2017. június 20-áig foglalkoztattuk. Az lenne a kérdésünk, hogyan kell éves szinten figyelembe venni azokat a dolgozókat, akik csak néhány hónapot dolgoznak a cégnél? Előre is köszönjük szépen a segítséget

Kiva megszűnése Kérdés

A következő ügyben szeretnék állásfoglalást kérni. Egy vállalkozás 2017.02.01-től lépett be a kiva hatálya alá. 2017. februártól októberig a havi átlagos statisztikai létszám 100 fő alatt volt. 2017. 11. havi átlagos statisztikai létszám várhatóan 110 fő lesz. Hogyan kell értelmezni a kivatörvény 19. § (5) bekezdés h) pontjában az átlagos statisztikai állományi létszámot? 2017. 02.01-től 2017.11.30-ig számoljuk az átlagos statisztikai állományi létszámot vagy az adott hónap (2017.11. hó) átlagos statisztikai létszáma számít? Kérdésünk, hogy milyen időszakot nézzünk a kiva alanyiság megszűnése szempontjából a 100 fős létszámkorlátra vonatkozóan?

Kölcsönzött munkaerő és tanuló a rehabilitációs hozzájárulásnál Cikk

Kinél kell figyelembe venni a rehabilitációs hozzájárulásnál szükséges létszámszámításnál a kölcsönzött munkaerőt, illetve mi a szabály a szakképzőiskolai tanulóra? Olvasói kérdésekre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

Kölcsönzött munkaerő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég esetében a rehabiltációs hozzárulásnál az éves átlagos statisztikai állomány létszám számításánál, illetve a kkv-minősítés esetén a foglalkoztatottak létszámának meghatározása során kinél kell figyelembe venni a kölcsönzött munkaerőt: a kölcsönbe vevőnél vagy a kölcsönbe adónál? Válaszát előre is köszönöm.

Rehabilitációs hozzájárulás. Kérdés

Rehabilitációs hozzájárulás átlagos statisztikai létszámába a tagi jogviszonyban lévők nem számítanak bele? Jól értjük? Köszönettel.

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rehabilitációs hozzájáruláshoz az átlagos statisztikai létszámot szeretném kiszámolni. A főállású alkalmazottakkal nincsen gondom, de a nem teljes munkaidősök esetében, akik munkaszerződés szerint 4, illetve 6 órában dolgoznak, azokkal igen. A KSH munkaügyi statisztikai útmutató szerint a teljesített munkaórákat kell elosztanom a főállásúakra kötelező munkaidővel, egy tizedesre számolva. Kérdésem, hogy a teljesített munkaórákba beletartozik-e az ünnepnap, illetve a szabadságok napja? Márciusban 22 vagy 23 nappal kell számolnom a teljesített napokat?. Válaszát előre is köszönöm

Rehabilitációs hozzájárulás számítása Kérdés

Kedves Szakértő! A rehabilitációs hozzájárulás kiszámításában és a megváltozott munkaképességű alkalmazott fogalmában szeretném a segítségét kérni. A társaság I. negyedévi átlagos statisztikai létszáma 29,69 fő. 1 fő megváltozott munkaképességű alkalmazottat foglalkoztat. Helyes-e az alábbi számítás? (((29,7 fő x 0,05) -1 fő) x 964 500 Ft)/4= 120 563 Ft/negyedév = 121 e Ft A megváltozott munkaképességű orvosi megállapítása szerint 29 százalékos egészségi állapotban van, D minősítési kategóriában, rokkantsági ellátásban részesül. Napi 8 órás munkavégzésben van foglalkoztatva a munkáltatónál. Rehabilitációs kártyája nincsen. Függvénye-e a rehabilitációs kártya megléte annak, hogy a munkáltató figyelembe tudja őt venni a rehabilitációs hozzájárulás kiszámításánál? Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel. Kovalik Andrea

Átlagos statisztikai létszám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Többmunkáltatós foglalkoztatók esetén hogyan kell átlagos statisztikai létszámot számolni? Cégenként ilyenkor külön kell venni, vagy egybe kell számolni a foglalkoztatók által foglalkoztatottakat?! Köszönöm a válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close