hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Növekvő cégautóadó: hogyan szabadulhat meg tőle az egyéni vállalkozás?

  • adozona.hu

A cégautóadó jelentős mértékű emelése miatt számos vállalkozó gondolkodik azon, hogy a cégautókat úgymond kiveszik a vállalkozásból, nem számolnak el ahhoz kapcsolódó költségeket. Mentesülhet-e a cégautóadó-fizetési kötelezettség alól az egyéni vállalkozó július 1-jétől, ha onnantól kezdve nem számol el az autóhoz kapcsolódó költséget (üzemanyag, karbantartás stb.)? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Olvasónk kérdésében az autólízing átvariálási lehetőségéről is érdeklődött, mégpedig arról, megteheti-e azt az egyéni vállalkozó, hogy a korábban nyílt végű lízinggel vásárolt autó lízingdíját és az autóval kapcsolatos bárminemű költség helyett havi 500 kilométer átalányhasználatot számol el? A lízingdíjat pedig magánszemélyként fizeti, annak ellenére, hogy a lízingbeadó továbbra is lejelenti a számlát?

Kapcsolódó cikkünk: Csaknem kétszeresére nő a cégautóadó. Kinek kell fizetnie, kinek nem?

A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény 17/A paragrafusának (1)–(2) bekezdései alapján adóköteles az szja-törvény szerinti személygépkocsi, amely nem magánszemély tulajdonában áll, továbbá az a személygépkocsi, amely után a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint költséget, ráfordítást, illetve az szja-törvény szerint tételes költségelszámolással költséget, értékcsökkenési leírást számoltak el.

Nem adóköteles az a magánszemély tulajdonában álló személygépkocsi, amelynek használatával összefüggésben a használó – költségei ellentételezésére – kizárólag az szja-törvény 7. paragrafus (1) bekezdésének r) pontja és 25. paragrafus (2) bekezdésének b) pontja szerinti költségtérítést kap, továbbá az olyan, magánszemélynek pénzügyi lízingbe adott személygépkocsi, amely után költséget nem számoltak el.

Rendelje meg 10 százalék kiadói kedvezménnyel a cégautók adózási kérdéseit is taglaló „Gépjárművek adózása és számvitele” című kiadványunkat!
Amennyiben a lízingszerződést az egyéni vállalkozó kötötte, úgy viszont csak abban az esetben mentesül a cégautóadó-fizetési kötelezettség alól, ha átalányadózó, illetve a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) alá tartozik, és így nem vezet tételes költségelszámolást. Egyéb esetben – szakértőnk véleménye szerint – csak az lehet a megoldás, hogy az egyéni vállalkozó a lízingszerződést felmondja, és azt, mint magánszemély köti meg újra.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó, költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

15 Ft/km vagy 30 Ft/km?

Lepsényi Mária

adószakértő

De minimis támogatás szja-bevallásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs