hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nonprofit szervezetek figyelem! Ezt kell tudni a 2014. adóév zárásáról

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Milyen esetekben, meddig és hová kell társaságiadó-bevallást, nyilatkozatot, beszámolót benyújtaniuk a nonprofit szervezeteknek, például a civil szervezeteknek, közalapítványoknak, lakásszövetkezeteknek, önkéntes pénztároknak, közhasznú társaságoknak? Összefoglaltuk.

A cikk a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao), továbbá az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Civil tv.) hatálya alá tartozó szervezetek, illetve az említett jogszabályok előírásait alkalmazó közhasznú nonprofit szervezetek 2014. adóévi társasági adóbevallásával, illetve a beszámoló közzétételével kapcsolódó feladatokat foglalja össze, valamint kitér a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény (1 százalékos törvény) alapján beszámolásra  kötelezett szervezet kötelezettségének teljesítésére.

1. Nonpofit szervezetek

A cikk a nonprofit szervezetek következő három csoportját különbözteti meg:

a)     civil szervezetet (az egyesületet, az alapítványt, ideértve e szervezetek alapszabályában, illetve alapító okiratában jogi személyiséggel felruházott szervezeti egységeit is),
b)    a közalapítványt, a pártalapítványt, a köztestületet, az egyházi jogi személyt, a lakásszövetkezetet, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárat, a közhasznú felsőoktatási intézményt és a diákotthont, az európai területi társulást (korábban európai területi együttműködési csoportosulás), a foglalkozatói nyugdíjszolgáltató intézményt, a szakszervezetet,
c)     a közhasznú nonprofit gazdasági társaságot, a vízitársulatot és a szociális szövetkezetet.   

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen teendői vannak a különböző nonprofit szervezeteknek!  
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close