hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

LMP és MSZP: az egykulcsos adórendszer megbukott

  • MTI

Az LMP véleménye szerint már Orbán Viktor miniszterelnök is beismerte, hogy megbukott az egykulcsos adórendszert – reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi közleményére a párt választmányi szóvivője szerdán.

Vágó Gábor úgy fogalmazott, hogy eközben „az eleve halálraítélt” egykulcsos adórendszer túlélését azzal biztosítják, hogy fenntartják az egykulcsos adó „látszatát”. A képviselő ezt a döntést úgy ítélte meg, hogy a kormány másfél éve „Mekk Elek politikát” folytat, mert egyik héten bejelentenek egy intézkedéscsomagot, a következő héten pedig „sufnituninggal” próbálják megoldani az így keletkező problémákat.
   
A politikus a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezetét úgy minősítette, hogy az lényegében többkulcsos adórendszert jelent, de túlbonyolítja a rendszert, ráadásul általa a kormány lemond a munkahelyteremtésről.
   
Pártjuk ehelyett többkulcsos adórendszert, radikális járulékcsökkentést és ökológiai adóreformot javasol – jelentette ki.
   
Kérdésre válaszolva, a bruttó 202.000 forint keresők által fizetendő átmeneti jellegű hozzájárulásról annyit mondott, hogy az LMP fél és látszatmegoldásokat nem támogat. Szavai szerint egy igazságos többkulcsos adórendszert támogatnának, de „egy ilyen barkácsoláshoz nem tudjuk adni a nevünket”.
   
A minimálbér emeléséről úgy vélekedett, hogy ha azt ebben a formában hajtják végre, akkor a lépés akadályozza a munkahelyteremtést.
   
A Nemzetgazdasági Minisztérium keddi közleményében írta, hogy a kompenzációs rendszer működéséhez a kormány a bevételi erőforrásokat a személyi jövedelemadó rendszerén belül kívánja biztosítani. Mindaddig, amíg az egykulcsos adó bevezetése bárkinek is jövedelemkiesést okoz, addig az eddigi adóterheknél alacsonyabb mértékű, átmeneti jellegű hozzájárulást kell fizetni a havi bruttó 202.000 forint feletti jövedelemmel rendelkező munkavállalóknak. Az intézkedés csak az értékhatárt meghaladó részt érinti.

Az MSZP szerint az MSZP-nek igaza volt

Az MSZP szerint a kormány beismerte, hogy az egykulcsos adórendszer megbukott, vagyis az MSZP-nek volt igaza - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt elnöke. Mesterházy Attila bejelentette azt is, hogy létrehoznak egy demokrácia központot a "Fidesz hatalmi visszaéléseinek" felderítésére.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi közleményében írta, hogy a kompenzációs rendszer működéséhez a kormány a bevételi erőforrásokat a személyi jövedelemadó rendszerén belül kívánja biztosítani. Mindaddig, amíg az egykulcsos adó bevezetése bárkinek is jövedelemkiesést okoz, addig az eddigi adóterheknél alacsonyabb mértékű, átmeneti jellegű hozzájárulást kell fizetni a havi bruttó 202.000 forint feletti jövedelemmel rendelkező munkavállalóknak. Az intézkedés csak az értékhatárt meghaladó részt érinti.    

Mesterházy Attila az MSZP országos elnökségének szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormány beismerte, hogy az egykulcsos adórendszer megbukott, illetve ezzel azt is, hogy MSZP-nek igaza van: az egykulcsos adórendszer igazságtalan, mert több millió munkavállaló jár vele rosszul és a költségvetésben is kiesést okoz, ami csak adóemelésekkel és megszorításokkal pótolható.    

Az MSZP elnöke ugyanakkor leszögezte: pártja nem támogatja a kormány javaslatát, amely szerinte átgondolatlan és ellentétes a Fidesz programjával, amely átláthatóbb adórendszert ígért.     Az MSZP ugyanakkor elkészítette és még a héten az Országgyűlés elé terjeszti saját javaslatát az adórendszer átalakítására. Ebben megtartanák a jelenlegi 16 százalékos adókulcsot, de emellé egy 32 százalékost is bevezetnének a bruttó 400 ezer forint feletti jövedelmekre és ezzel párhuzamosan a munkára rakodó járulékterheket is csökkentenék.    

Mesterházy Attila bejelentette azt is, hogy az MSZP létrehoz egy demokrácia központot, amelynek célja az lesz, hogy összegyűjtse a "fideszes hatalmi visszaéléseket". Ezeket a nyilvánosság számára elérhetővé tennék, és ha szükséges, jogi útra terelnék. A központot Legény Zsolt volt országgyűlési képviselő, jogász vezeti majd, aki rendszeresen beszámol majd a központ munkájáról a nyilvánosság előtt.
   
Az MSZP elnöke leszögezte: pátja "vissza fog vágni, nem hagyja, hogy eltiporják a magyar embereket" és azt kérte, hogy "aki ilyen visszaéléseket tapasztal, az jelezze a demokrácia központnak".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink