hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Van konkrét javaslat az adminisztrációs költségek csökkentésére

  • adozona.hu

A vállalkozások adminisztrációs költségei – kormányzati számítások szerint - 3 000 milliárdot tesznek ki, ebből – a kormány szerint 500 milliárdot 2012-ig meg lehet spórolni. A vállalati adminisztráció csökkentése gyakran belső kérdés, de saját hatáskörön belül megoldható. Ahol állami segítségre van szükség, az állam által előírt felesleges, párhozamos adminisztráció redukálása. Megszűntetése az esetek többségében pénzben nem kifejezhető, de közérzetjavító. Íme egy konkrét javaslat, az adminisztráció egyszerűsítésére.

2006. május 1. óta működik a havi elektronikus adatszolgáltatás és bevallás. Ennek keretében a vállalkozások adatot szolgáltatnak a magánszemélyeknek kifizetett jövedelmekről, járulékokról, foglalkoztatási adatokról, járulék- kedvezményekről. 2006-ban még tudomásul lehetett venni, hogy a korszerű, ügyfélkapus elektronikus adatszolgáltatás mellett megmaradt a vállalkozások papíralapú adatszolgáltatása is egymás felé, illetve a magánszemélyek felé. Mára már ez a kettősség nemhogy nem indokolt, de egyszerűen felesleges. Felesleges párhuzamos adminisztrációra kényszeríti a vállalkozásokat.

Egy dolgozó munkaviszonyának megszüntetésekor papír alapon ki kell állítani egy kilépő adatlapot. Ez tartalmazza a magánszemély tárgyévben kifizetett jövedelmeit. Egyetlen célja van: ha a magánszemély új munkaviszonyt létesít, akkor az új foglalkoztató szerezzen tudomást a magánszemély tárgyévi halmozott jövedelem adatairól. A papíralapú kilépő adatlap adatait a munkáltató manuálisan rögzíti a bérszámfejtő szoftverében. Ha még abban az évben kilép tőle a dolgozó, akkor kiállít papíralapon egy újabb kilépő adatlapot, amelyik nem csak a nála szerzett jövedelmeket, hanem az év során más munkáltatónál szerzett jövedelmeket is tartalmazza.  Ha egy magánszemély egy évben például 5 munkahelyen volt, akkor van neki 4 papíralapú kilépő adatlapja és az 5. munkáltató év végén kiállít egy 5. adatlapot, az úgynevezett M30-as jövedelemigazolást, természetesen szigorúan papíralapon. Ezekről az adatokról a NAV -nak pontos, elektronikusan tárolt nyilvántartása van a havi adatszolgáltatások révén.

Ha a NAV az év végén „visszaszolgáltatná” az akár több munkáltató által szolgáltatott halmozott adatot, akkor a jogviszony megszűnésekor jelentősen egyszerűsödne az adminisztráció. A jelenleg a munkáltatóknak kötelezően kitöltendő papíralapú igazolásokat az ügyfélkapun keresztül lekérhetővé kellene tenni, hasonlóan például a folyószámla adatokhoz. A jogviszony megszűnésekor feleslegessé válna a papíralapú kilépő adatlap, jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához, igazolólap az álláskeresési járadék és az álláskeresési segély megállapításához, igazolás az egészségbiztosítási járulékalapot és nyugdíjbiztosítási járulékalapot képező kifizetésekről. Év végén feleslegessé válna a munkáltató által kiállított M30-as igazolás. A törthónap adatai (tárgyhó adatait) a magánszemélynek kiadott bérjegyzék tartalmazza.

Nem elég beszélni az adminisztráció egyszerűsítéséről, hanem konkrét intézkedéseket kellene tenni, elsősorban a párhuzamos adminisztráció terén.

Angyal József
okleveles adószakértő

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink