hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magánnyugdíjpénztár: újabb adminisztrációs teher a visszalépők miatt

  • dr. Marosi Andrea

Az adóhatóság egyes szakértői olyan tájékoztatást adnak, hogy szükséges lehet a magánnyugdíj-pénztári rendszerből visszatérők esetén a foglalkoztatói bejelentés módosítása. Ez nagyjából 2,9 millió bejelentést igényelne. A központi hivatal még nem alakította ki az álláspontját, de az érdekvédelmi szervezetek máris tiltakoznak az adminisztrációs teher miatt.

A biztosítotti jogviszony bejelentése eddig is tartalmazta a magánnyugdíjpénztári adatokat, azonban az ma már nem kötelezően kitöltendő rovat, ahogy az adóhatóság 11T1041-es nyomtatványának kitöltési útmutatója is jelzi:

Amennyiben visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe, a ’T1041-es adatlapon a magánnyugdíj-pénztárból történő kilépést tudja bejelenteni. A kilépés bejelentéséhez az A/8. rovatban a régi magánnyugdíj-pénztár azonosítóját (ahonnan kilépett), a B/8. rovatban pedig a 0000-ás „Visszalépés az állami nyugdíjrendszerbe” kódot, míg a B/11. rovatban a változás hatálydátumaként a magánnyugdíj-pénztárból történő kilépés dátumát kell megjelölnie. (A 0000-ás kódot az A/8. rovatban csak helyesbítés („H”) vagy törlés („T”) esetén lehet kitölteni.) A rovat az adatok ismeretében kitölthető, de kitöltése ebben az esetben sem kötelező.

A magánnyugdíj-pénztári adat nem jelent az adókötelezettségre vonatkozóan változást, mert az arra vonatkozó érdemi információkat a jellemzően havi járulékbevallások pontos számszaki adatokkal együtt, név szerint tartalmazzák. A bejelentést az adóhatóság másik, járulékterületen járatos szakértője szerint az adóhatóság elsősorban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a munkaügyi hatóságok felé történő elektronikus továbbítás céljából gyűjti, és csak másodlagosan használja adategyeztetésekre és a be nem jelentett foglalkoztatás elbírálására. A magánnyugdíjpénztári rovat a bejelentőlapon ezért nem bír jelentőséggel, az csupán formalitás. Így furcsa, hogy az adóhivatal mégis fontolóra veszi, hogy ennek a rovatnak a tömeges bejelentését elvárja a foglalkoztatóktól. Mindez főleg a nyomtatványokat manuálisan kitöltő mikrovállalkozások esetében jelenthetne megterhelő feladatot.

A jelenleg rendelkezésre álló hiteles információk alapján a 2010 derekán hárommillió negyvenötezer tagról lehetett beszélni a Nemzetgazdasági Minisztérium tanulmánya szerint. Ez azóta még nőhetett is a pályakezdőkkel. A magánnyugdíjénztári tagságukat megtartókat levonva, nagyságrendileg 3 millió olyan foglalkoztatottról van szó, ahol a változás bejelentése szóba jöhetne, ha az adóhatóság nem tér jobb belátásra. A hír hallatán a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének teljes tagsága tiltakozását fejezte ki.

Ruszin Zsolt
MKOE alelnök

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Használt ruha értékesítése külföldre II.

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő szabadságának kiszámítása felmondáskor

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Befektetési számla

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink