hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Reálhozam: átalgosan 124 ezer forint járhat

  • MTI

Egy átlagos nyugdíjpénztári reálhozam 124 ezer forint körül várható az első részleges eredmény alapján, bár a számítás alapját csupán hét pénztár számsorai adták - írja az fn.hu.

A cikk szerint a pénztártagok döntő többsége jogosult lesz reálhozamra és a reálhozamok (a pénztári hozamok infláció feletti része), illetve az ezekhez adott munkáltatói pótbefizetések összege átlagosan 124 ezer forint körül alakul. Július 20-án az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem adott ugyan semmilyen tájékoztatást a reálhozamokról, de a szerda délelőtti állapot szerint ez volt a helyzet - közölte az fn.hu.
   
A 124 ezer forint csak azok reálhozamát átlagolta, akik kapnak reálhozamot, a cikk szerint a szórások nagyok, eddig 800 ezer forint a legnagyobb reálhozam, de az előzetes számokból már tudható, hogy lesz milliós reálhozam is, és persze sok a pár tízezer forintos is - írja a honlap.
   
A törvényben meghatározott menetrend szerint az egykori pénztártagok reálhozamát már a május 31-i állapot alapján ki kellett kalkulálni, de a szabály szerint június közepéig a kalkulációtól függetlenül az átlépő pénztártagok vagyonát teljes egészében át kellett utalni a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz (NYAA).
  
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összesítése szerint határidőre meg is érkezett 2946 milliárd forint, ebből kért most vissza a 18 pénztár előzetes becslések szerint mintegy 250 milliárd forintot (a legnagyobbak közül az OTP 60 milliárd, az ING 40 milliárd forintot) azért, hogy kifizethesse a reálhozamokat és a munkáltatói kiegészítő befizetéseket.
   
A pénztáraknak szerdára kellett véglegesen elkészülniük a reálhozamok kiszámításával, és az összesített igényüket eljuttatni az ÁKK-hoz.  A cikk úgy tudja, hogy a számítást és a procedúrát mindenhol a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének munkatársai ellenőrizték, és az érintett 18 pénztárnak belső ellenőri jelentést is kellett küldenie a reálhozam-számítási módszertanáról.
   
A honlap szerint a felügyelet elégedett volt a jelentésekkel, igaz, nem kis fejtörést okozott a sokszor pénztárt váltó tagoknál, hogy nem mindenhol volt könnyű visszafejteni, hogy melyik befizetés volt munkáltatói kiegészítő befizetés. Nem kevesebb mint 550 ezer pénztárt váltó pénztártag volt a rendszerben, közülük még olyan is akadt, aki az évek során hétszer váltott pénztárat - olvasható az fn.hu cikkében.
   
A visszaigénylés után, augusztus 31-ig többé-kevésbé lezárul a reálhozamok eljuttatása a tagokhoz, s hat pénztár már meg is kezdte a kifizetéseket - tudta meg az fn.hu.
   
A felügyelet az ING-vel és az OTP-vel még pereskedni fog azon, hogy mennyi is jár a pénztártagoknak, a felügyelet álláspontja szerint ugyanis a pénztáraknak indokolatlan költségeket is felszámoltak az adott pénzügyi csoporthoz tartozó vagyonkezelők, ez pedig a tagok hozamából hiányzik - olvasható a cikkben.
   
A felügyelet álláspontja szerint ezeket az összegeket a pénztáraknak vissza kell követelniük a vagyonkezelőktől, és át kell adniuk a tagoknak. A pénzügyi csoportok azonban állítják, megfelelően jártak el, és ők alkalmazták helyesen a törvényt.
   
A cikk szerzője úgy véli: augusztusra azoknak az ügyét sem lehet véglegesen lezárni, akik nem rendelkeztek a reálhozamaikról, és/vagy a postai kézbesítés során nem veszik majd át a pénzüket. Ők szeptember 16-ig még az illetékes postákon személyesen is átvehetik a  hozamukat, utána azonban megy az állami nyugdíjalaphoz a pénz, ahol majd az összeg az illető leendő egyéni számláján írható jóvá.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink