hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A kft. tulajdonosa is felelhet saját vagyonával a céges kifizetésekért

  • adozona.hu

Egy betéti társaságban a tulajdonosok felelőssége egyetemleges, miközben a kft.-énél a tulajdonosok rendszerint bevitt vagyonukkal felelnek. De van olyan eset, amikor egy korlátolt felelősségű társaságban is saját vagyonával felel a tulajdonos.

Gazdasági társaságot külföldi és belföldi természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok alapíthatnak; az alapítás közös gazdasági tevékenység folytatására irányul.

A gazdasági társaság alapításához valamennyi tag (részvényes) vagyoni hozzájárulása szükséges. A tagok (részvényesek) vagyoni hozzájárulása pénzbeli hozzájárulásból, illetve a tagok (részvényesek) által a társaság javára szolgáltatott nem pénzbeli hozzájárulásból áll.

A társaság fennállása alatt a tag az általa teljesített vagyoni hozzájárulást a társaságtól nem követelheti vissza. (Kivétel ez alól Kft. esetében a tőkeleszállítás.)

A közös gazdasági tevékenység eredményeképpen keletkező mindenféle bevétel, illetve az abból szerzett vagyon a társaságot illeti meg. A vagyonnal a társaság jogosult, és köteles rendelkezni természetesen a tagokból álló legfőbb szervén (tagok gyűlése, taggyűlés…) keresztül. A tagoknak azonban a hitelezők védelmét mindig szem előtt kell tartaniuk.

A hitelezővédelemre a 2006. évi IV. törvény, a gazdasági társaságokról szóló törvény (továbbiakban: Gt.) szigorú szabályokat határoz meg.

A korlátolt felelősségű társaság és a részvénytársaság azon tagjai (részvényesei), akik korlátolt felelősségükkel, illetve a társaság elkülönült jogi személyiségével a hitelezők rovására visszaéltek, korlátlanul és egyetemlegesen felelnek a megszűnt társaság ki nem elégített kötelezettségeiért.

A tagok (részvényesek) fent rögzített felelőssége különösen akkor állapítható meg, ha a társaság vagyonával sajátjukként rendelkeztek, a társasági vagyont saját vagy más személyek javára úgy csökkentették, hogy tudták, illetve az általában elvárható gondosság tanúsítása esetén tudniuk kellett volna, hogy ezáltal a társaság a kötelezettségeit harmadik személyek részére nem lesz képes teljesíteni. Azaz a társaság fennállása alatt a tag a társaság vagyonával nem rendelkezhet sajátjaként, amennyiben így tesz, annak jogkövetkezményeit viselnie kell.

A társaság jogutód nélküli megszűnése esetében is a társaságnak először a hitelezőket kell  kielégítenie, és csak az ez után fennmaradó vagyont lehet a tagok között a vagyoni hozzájárulásuk arányában felosztani.

A társaság (Kft.) fennállása során a társaság saját tőkéjéből a tagok javára, azok tagsági jogviszonyára figyelemmel kifizetést kizárólag a Gt.-ben meghatározott esetekben és - a törzstőke leszállításának esetét kivéve - csak a számviteli törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén, a tárgyévi adózott eredményből, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített tárgyévi adózott eredményből teljesíthet.

Nem kerülhet sor kifizetésre, ha a társaságnak a számviteli törvény szerint helyesbített saját tőkéje nem éri el vagy a kifizetés következtében nem érné el a társaság törzstőkéjét.

Az ügyvezetőnek írásban nyilatkoznia kell a taggyűlésnek arról, hogy a kifizetés nem veszélyezteti a társaság fizetőképességét, illetve a hitelezők érdekeinek érvényesülését. Amennyiben az ügyvezető nem nyilatkozik, vagy valótlan nyilatkozat tesz, és ezzel a társaságnak kárt okoz, akkor az így okozott károkért az ügyvezető a vezető tisztségviselőkre vonatkozó általános rendelkezések szerint felel. Az ügyvezető köteles a fenti nyilatkozatát 30 napon belül az illetékes cégbírósághoz is benyújtani.

A taggyűlés az osztalékfizetésről kizárólag az ügyvezető javaslatára, és a számviteli törvény szerinti beszámoló elfogadásával egyidejűleg határozhat.

Fontos szabály, hogy azokat a kifizetéseket, melyeket a fenti rendelkezések ellenére teljesítettek, a társaság részére vissza kell fizetni, feltéve, hogy a társaság bizonyítja a tag rosszhiszeműségét.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Német jövedelem, magyar kft.

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Helyi adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs