hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A kft. tulajdonosa is felelhet saját vagyonával a céges kifizetésekért

  • adozona.hu

Egy betéti társaságban a tulajdonosok felelőssége egyetemleges, miközben a kft.-énél a tulajdonosok rendszerint bevitt vagyonukkal felelnek. De van olyan eset, amikor egy korlátolt felelősségű társaságban is saját vagyonával felel a tulajdonos.

Gazdasági társaságot külföldi és belföldi természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok alapíthatnak; az alapítás közös gazdasági tevékenység folytatására irányul.

A gazdasági társaság alapításához valamennyi tag (részvényes) vagyoni hozzájárulása szükséges. A tagok (részvényesek) vagyoni hozzájárulása pénzbeli hozzájárulásból, illetve a tagok (részvényesek) által a társaság javára szolgáltatott nem pénzbeli hozzájárulásból áll.

A társaság fennállása alatt a tag az általa teljesített vagyoni hozzájárulást a társaságtól nem követelheti vissza. (Kivétel ez alól Kft. esetében a tőkeleszállítás.)

A közös gazdasági tevékenység eredményeképpen keletkező mindenféle bevétel, illetve az abból szerzett vagyon a társaságot illeti meg. A vagyonnal a társaság jogosult, és köteles rendelkezni természetesen a tagokból álló legfőbb szervén (tagok gyűlése, taggyűlés…) keresztül. A tagoknak azonban a hitelezők védelmét mindig szem előtt kell tartaniuk.

A hitelezővédelemre a 2006. évi IV. törvény, a gazdasági társaságokról szóló törvény (továbbiakban: Gt.) szigorú szabályokat határoz meg.

A korlátolt felelősségű társaság és a részvénytársaság azon tagjai (részvényesei), akik korlátolt felelősségükkel, illetve a társaság elkülönült jogi személyiségével a hitelezők rovására visszaéltek, korlátlanul és egyetemlegesen felelnek a megszűnt társaság ki nem elégített kötelezettségeiért.

A tagok (részvényesek) fent rögzített felelőssége különösen akkor állapítható meg, ha a társaság vagyonával sajátjukként rendelkeztek, a társasági vagyont saját vagy más személyek javára úgy csökkentették, hogy tudták, illetve az általában elvárható gondosság tanúsítása esetén tudniuk kellett volna, hogy ezáltal a társaság a kötelezettségeit harmadik személyek részére nem lesz képes teljesíteni. Azaz a társaság fennállása alatt a tag a társaság vagyonával nem rendelkezhet sajátjaként, amennyiben így tesz, annak jogkövetkezményeit viselnie kell.

A társaság jogutód nélküli megszűnése esetében is a társaságnak először a hitelezőket kell  kielégítenie, és csak az ez után fennmaradó vagyont lehet a tagok között a vagyoni hozzájárulásuk arányában felosztani.

A társaság (Kft.) fennállása során a társaság saját tőkéjéből a tagok javára, azok tagsági jogviszonyára figyelemmel kifizetést kizárólag a Gt.-ben meghatározott esetekben és - a törzstőke leszállításának esetét kivéve - csak a számviteli törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén, a tárgyévi adózott eredményből, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített tárgyévi adózott eredményből teljesíthet.

Nem kerülhet sor kifizetésre, ha a társaságnak a számviteli törvény szerint helyesbített saját tőkéje nem éri el vagy a kifizetés következtében nem érné el a társaság törzstőkéjét.

Az ügyvezetőnek írásban nyilatkoznia kell a taggyűlésnek arról, hogy a kifizetés nem veszélyezteti a társaság fizetőképességét, illetve a hitelezők érdekeinek érvényesülését. Amennyiben az ügyvezető nem nyilatkozik, vagy valótlan nyilatkozat tesz, és ezzel a társaságnak kárt okoz, akkor az így okozott károkért az ügyvezető a vezető tisztségviselőkre vonatkozó általános rendelkezések szerint felel. Az ügyvezető köteles a fenti nyilatkozatát 30 napon belül az illetékes cégbírósághoz is benyújtani.

A taggyűlés az osztalékfizetésről kizárólag az ügyvezető javaslatára, és a számviteli törvény szerinti beszámoló elfogadásával egyidejűleg határozhat.

Fontos szabály, hogy azokat a kifizetéseket, melyeket a fenti rendelkezések ellenére teljesítettek, a társaság részére vissza kell fizetni, feltéve, hogy a társaság bizonyítja a tag rosszhiszeműségét.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyed melletti munkavégzés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gyesről visszatérő másodállása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close