hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Törölhetik a céget, ha lemond az ügyvezető

  • adozona.hu

A korlátolt felelősségű társaság (továbbiakban: társaság) ügyeinek intézését és a társaság törvényes képviseletét a tagok közül vagy harmadik személyek köréből a taggyűlés által választott egy vagy több ügyvezető látja el. Meddig tart a megbízás és mik a jogviszony felmondásának feltételei?

Megszűnik a vezető tisztségviselői (ügyvezetői) jogviszony:
 
a) a megbízás időtartamának lejártával,
b) visszahívással,
c) a törvényben szabályozott kizáró ok bekövetkeztével,
d) lemondással,
e) ha a tisztségviselő meghal,
f) külön törvényben meghatározott esetben (2006. évi IV. törvény, a gazdasági társaságokról – továbbiakban: Gt. - 31. §.).

A vonatkozó törvényi rendelkezések értelmében az ügyvezető a tisztségéről bármikor lemondhat. Amennyiben a taggyűlés, vagy egyszemélyes Kft. esetében a tulajdonos (alapító) a lemondását elfogadja, akkor a lemondás az elfogadással hatályosul. Ha azonban a gazdasági társaság működőképessége ezt megkívánja, a lemondás csak annak bejelentésétől számított hatvanadik napon válik hatályossá, kivéve, ha a gazdasági társaság legfőbb szerve az új vezető tisztségviselő megválasztásáról e határidő elteltét megelőzően gondoskodott, illetve gondoskodni tudott volna. A lemondás hatályossá válásáig a vezető tisztségviselő a halaszthatatlan döntések meghozatalában, illetve az ilyen intézkedések megtételében köteles részt venni.

Az ügyvezető lemondásával kapcsolatban a törvény egyéb követelményeket nem támaszt. A lemondását az ügyvezető például  nem köteles indokolni. Mindenképpen célszerű ugyanakkor, hogy azt igazolható módon, azaz írásban tegye meg, és arról a társaság valamennyi tagját értesítse. Amennyiben ez megtörténik, a taggyűlést bármelyik tag összehívhatja, és ha erre a változás bekövetkeztétől számított harminc napon belül nem került sor, vagy az nem lehetséges, akkor a taggyűlést bármelyik tag vagy hitelező kérelmére a cégbíróság hívja össze.

Előfordulhat, hogy az ügyvezető lemondása esetén a taggyűlés nem tud azonnal (illetve a 60 nap alatt sem) új ügyvezető megválasztásáról gondoskodni.Tekintettel arra, hogy a társaság ügyvezető nélkül törvényesen nem működhet, így gyakori eset, hogy a cégbíróság a társaság változás bejegyzési kérelmét azonnali hatállyal elutasítja, vagy a társaságot hiánypótlásra szólítja fel, mondván, hogy a régi ügyvezető törlésével egyidejűleg nem jelentett be új ügyvezetőt.

Természetesen a fenti gyakorlat nem elfogadható, hiszen a társaság (vagy a Cégbíróság) kizárólag a 60 napos időtartamhoz ragaszkodhat, egyébként nem várhatja el, hogy az ügyvezető mindaddig a cégjegyzékben szerepeljen (a lemondása ellenére), amíg a társaság nem gondoskodik új ügyvezető megválasztásáról. Ezen „elvárás” egyrészt a Gt. fent említett szabályaival ellentétes, másrészt a gyakorlatban előfordul(hat), hogy valakinek nyomós oka (pl. megromlott egészségi állapot) van arra, hogy lemondjon, azaz az ügyvezetői teendők ellátására nem képes.

A helyes eljárás ilyenkor az, hogy a Cégbíróság törli az ügyvezetőt a cégnyilvántartásból, és egyidejűleg felhívja a társaságot, hogy 30 napon belül jelentsen be új ügyvezetőt azzal, hogy amennyiben a felhívásnak határidőben nem tesz eleget, úgy törvényességi felügyeleti eljárást indít a társasággal szemben.

Amennyiben a társaság továbbra sem tud gondoskodni új ügyvezető megválasztásáról, végső soron a Cégbíróság a céget megszűntnek nyilvánítja, eltiltja a további működéstől, és elrendeli a kényszervégelszámolását.

dr. Kathi Krisztina
ügyvéd, cégjogász

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kondipark adóvonzata

Nagy Norbert

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink