hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mire számítson munkaadó és munkavállaló?

  • MTI

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által múlt pénteken benyújtott munkaügyi salátatörvény-tervezet egyes részleteit már az elmúlt hetekben megismerhette a közvélemény. Egyes elemek azonban még a fejleményeket folyamatosan követők számára is újdonságként hatottak. A javaslatban szereplő új elemeket foglalja össze a BDO Magyarország áttekintése.

Próbaidő és rendkívüli munkavégzés

„A tervezettel kapcsolatban a leggyakrabban talán a próbaidő maximális tartamának hat hónapra történő bővítésére hivatkoznak, ez azonban már a korábbi hetekben is eldöntött iránynak tűnt - mutatott rá Máriás Attila, a BDO Magyarország munkaügyi szaktanácsadója. – A munkaerőpiac rugalmasságának további javítását szolgálhatta volna, ha mindezt nem kötik kollektív szerződéshez, illetve a kkv-kra is kiterjesztik, ez azonban úgy tűnik, ebben a szakaszban nem valósul meg.”

Szintén nem okozott már meglepetést az a módosítási javaslat, amely alapján a jövőben a rendkívüli munkavégzés egyes fajtái esetében a munkáltató egyoldalúan dönthet úgy, hogy pótlék helyett szabadidő-kompenzációt biztosít.

Iskolaszövetkezetek: egyértelművé lehet a törvény

Újdonság viszont, hogy egyértelműen rendeződni látszik az iskolaszövetkezetek helyzete. Ez már nagyon időszerű volt, mivel hogy több tízezer diák vállal munkát ilyen szervezeteken keresztül. A törvény végre egyértelművé tenné, hogy az iskolaszövetkezeti tag munkaviszonya nem színlelt szerződéssel történő munkaerő kölcsönzés, hanem egy olyan speciális jogviszony, melynek sajátos velejárója, hogy szolgáltatásnyújtás keretében munkavégzésre átadják a tagot egy másik gazdálkodónak.

A bejelentés – egyszerűsített foglalkoztatáshoz hasonló módon történő – megtétele, határozott idejű munkaszerződés megkötése kötelezővé válik. A munkaügyi felügyelők pedig többek között ellenőrizhetik a munkáltató iskolaszövetkezet valós hátterét, a tanulói/hallgatói jogviszony fennállását is, sőt, a bejelentések meglétét is.

Milyenek lesznek a munkaügyi ellenőrzések?

Az egyik legmeglepőbb változás ezen a területen, hogy öt év után az úgynevezett belépési tájékoztató hiánya miatt ismét munkaügyi bírság szabható ki – olvasható a BDO elemzésében.

Némi lazítás is várható a munkaügyi ellenőrzések kapcsán, így például az első alkalommal hibázó kkv munkáltató nem kap munkaügyi bírságot, csak figyelmeztetést, vagy valamilyen kötelező határozatot. „Összességében nem arról van szó, hogy kevesebb lesz a munkaügyi ellenőrzés, vagy enyhébb lenne az egyes szabálytalanságok megítélése, várhatóan az ellenőrzések fő csapásiránya a kkv-król eltolódik a nagyobb foglalkoztatók irányába.” – értékeli a kilátásokat a BDO szakértője, Máriás Attila.

Egyszerűsítés után ésszerűsítés

Ismét változik az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény is, ahol kifejezetten kkv-barát változások várhatók. A tervezet ugyanis kimondja, hogy egyszerűsített foglalkoztatásra irányul írásos munkaszerződés esetén nem kell írásos munkaidő-nyilvántartást vezetni, és a munkabérről sem kell írásos elszámolást adni. Mint az köztudott, egyszerűsített foglalkoztatás esetén nem kötelező írásos szerződést kötni, ám a fenti engedmények bizonyára mégis sok munkáltatót ösztönöznek majd erre – mutatott rá a BDO Magyarország munkaügyi szaktanácsadója.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink