hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

"Nem lehet megadóztatni a magyar nyugdíjat"

  • MTI

Azok az 57 év alatti, szolgálati nyugdíjban lévő rendvédelmi dolgozók, akik nem térnek vissza dolgozni, nem nyugdíjat, hanem valamilyen más, az adózás hatálya alá eső, nem a nyugdíjkasszából finanszírozott juttatást kapnak majd - ismertette a vonatkozó terveket Szijjártó Péter, hangsúlyozva: Magyarországon nem lehet megadóztatni a nyugdíjakat, és nem is fogják. A miniszterelnök szóvivője szólt arról is, hogy a közeljövőben Orbán-Balsai-találkozó lesz a miniszterelnöki megbízottnak a 2006-os eseményeket vizsgáló jelentéséről.

A szóvivő kifejtette: a nyugdíjrendszer átalakításának koncepciójáról már több alkalommal tárgyalt a kormány, ám az ügy összetettsége miatt még legalább kétszer a kabinet elé kerül majd a téma, mielőtt bármilyen döntés születik róla. Hátravan még a nyugdíjakkal kapcsolatban több kérdést is tartalmazó szociális konzultáció lezárulta és az eredmények értékelése is - mutatott rá Szijjártó Péter, aki ezért azt valószínűsítette, hogy a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló, nyáron elkészülő törvénytervezetet a Ház őszi ülésszakán vitathatják meg a képviselők.

Úgy kell átalakítani a gazdasági és a nyugdíjrendszert, hogy minél többen és minél tovább akarjanak dolgozni - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ahogyan a gazdaság, úgy a nyugdíjrendszer is a szakadék szélén állt egy évvel ezelőtt, ezért "az emberek nyugdíját biztonságba kellett helyezni" a nyugdíjpénztári rendszer átalakításával, ám az egész nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében más lépésekre is szükség van. Ezért tette világossá a kormány, hogy nyugdíjat csak a nyugdíjkasszából lehet fizetni, és fordítva, a nyugdíjkasszából csak nyugdíjat fizethetnek, továbbá nyugdíjat akkor kaphat valaki, ha eléri az öregségi korhatárt - idézte fel.

A szociális konzultációról szólva Szijjártó Péter ismertette: 700 ezernél több kérdőív érkezett eddig vissza, s ezek 98 százaléka érdemi választ tartalmaz. "Időarányosan jobban állunk, mint az alkotmányos konzultációval" - jegyezte meg. Tájékoztatása szerint június 15. a kérdőívek visszaküldésének határideje, akkor kezdődik meg a válaszok feldolgozása, és legkésőbb június 30-ig a nyilvánossággal is ismertetik az eredményt.

Balsai István (Fidesz) miniszterelnöki megbízottnak a 2006. őszi események vizsgálatáról szóló jelentésével összefüggésben azt közölte, hogy a jelentést Orbán Viktor folyamatosan tanulmányozza, és a közeljövőben személyes egyeztetés lesz a kormányfő és Balsai István között. A további lépéseket ezután fogja bejelentetni a miniszterelnöki megbízott.

A kormányfő pénteki Blikk-interjújának azon kijelentésével kapcsolatban, miszerint "voltak olyan kormánytagok, akik világossá tették, nem vállalják a négy évet", a szóvivő azt mondta: Orbán Viktor, amikor felkérte a minisztereket, megállapodásokat kötött velük, és ez így természetes, ha valakik a közös munka mellett döntenek. A kormányátalakítást firtató felvetésre azt válaszolta, hogy jelenleg az ország átszervezése zajlik, nem a kormányé.

Az Operaház-ügyről szólva közölte, a kabinet a következő ülésén tárgyalja az intézmény helyzetét. A kormányülésen meg kell hallgatni egy jelentést az elmúlt időszak munkájáról, hogy mi történt az Operaházban, és ezután "lehetőség nyílik majd arra, hogy személyi döntések szülessenek operaházi szinten" - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy a Népszabadság pénteken arról írt, Orbán Viktornak megrendült a bizalma a nemzeti erőforrás miniszterben, Réthelyi Miklósban, a szóvivő azt mondta: "mindig nagyon élénk a fantáziája ennek a bizonyos lapnak, a találati aránya viszont meglehetősen csekély". (Réthelyi Miklós szerda délelőtt Horváth Ádámot nevezte ki a Magyar Állami Operaház főigazgatójává június elsejei hatállyal, de még aznap este a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt közölte az MTI-vel, hogy a kinevezés kérdéses, az Operaház új főigazgatójának személyéről később lesz döntés. Pénteken Horváth Ádám felajánlotta lemondását az operaházi főigazgatói posztról, amit Réthelyi Miklós elfogadott.)

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök vitájáról Szijjártó Péter úgy fogalmazott: egy nagy politikai családban nemcsak óhatatlan, hanem helyes is, ha nagy témákban, mint például az oktatás átszervezése, vannak viták, konzultációk. „Ugyanakkor a mi politikai családunkban az a szokás, hogy ezek a viták a döntésig tartanak, és azután mindenki a döntést képviseli” - hangsúlyozta.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink