hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

PSZÁF: az éves infláció felett teljesítettek a magánnyugdíjpénztárak

  • MTI

Jelentősen szóródik a magánnyugdíjpénztárak teljesítménye a tavalyi és a 2001-2010. közötti időszakra vonatkozó teljesítményadatok alapján is a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által közzétett adatok szerint, amelyek a kasszák adatszolgáltatásain alapulnak.

Tavaly a 18 hazai magánnyugdíjpénztár klasszikus portfólióinak összesített, vagyonnal súlyozott nettó hozama 5,41 százalék, kiegyensúlyozott portfólióinak hozama 8,57 százalék, növekedési portfólióinak hozama 10,97 százalék volt. Ezek összességükben elmaradnak ugyan az előző év kiemelkedően magas adataitól, azonban így is az éves infláció felett teljesítettek - tette közzé a felügyelet honlapján. A PSZÁF által publikált adatok szerint 2010-ben a magánpénztárak klasszikus portfóliói közül a legjobb nettó hozamrátát az MKB érte el (7,86 százalék), a legalacsonyabbat pedig az Évgyűrűk (4,22 százalék).

A kiegyensúlyozott portfóliók teljesítményét tekintve az OTP áll az élen (10,16 százalék), a sor végén pedig itt is az Évgyűrűk kullog (4,69 százalék). A növekedési portfóliók között is az OTP viszi el a pálmát (13,52 százalék) a tavalyi teljesítményt tekintve, a leggyengébb teljesítményt pedig a Quaestor nyújtotta (3,65 százalék). A 2010-es referencia hozamrátát a klasszikus portfóliónál a 18-ból 10, a kiegyensúlyozottnál 9, a növekedésinél 10 kassza teljesítménye nem érte el. Hat kasszának (Aegon, Honvéd, ING, MKB, Postás, Villamosenergia-ipari) sikerült a referenciahozamokat mindhárom portfóliónál túlszárnyalnia, nyolcnak (Allianz, AXA, Életút, Erste, Évgyűrűk, Generali, Quaestor, Vasutas) pedig egyetlen portfóliónál sem sikerült teljesítenie. 

Az átlagos tízéves hozamráta alapján, amely a vagyonkezelői teljesítményt jellemzi, a legjobb nettó hozamot a klasszikus portfóliók közül az Életút érte el (8,95 százalék), a legalacsonyabbat pedig a Budapest (4,96 százalék). A Generali 2008-ban alakult, s 2009 volt az első év, amelyre adatokat kellett publikálnia, ezért a tízéves hozamoknál nem vettük figyelembe a teljesítményét. A kiegyensúlyozott portfóliók közül tízéves távon az Életút teljesített a legjobban (8,48 százalék), a legkevésbé kedvező pedig a Budapest teljesítménye (5,72 százalék). A növekedési portfóliók közül tízéves távon a Villamosenergia-ipari nyugdíjkassza viszi a pálmát (8,30 százalék), a leggyengébben pedig az Évgyűrűk "muzsikált" (4,37 százalék). A referencia-hozamráta kiszámítása 2002 óta kötelező, így az éves átlagos referencia-hozamráta a 2001-2010. közötti időszak helyett a 2002-2010 közötti időszakra vonatkozik. A tízéves átlagos éves referencia-hozamrátát 3 magánkassza teljesítette túl minden portfóliónál, 8 pénztár teljesítménye pedig minden portfólió esetében a referenciahozam alatt maradt.
   
Egyéves és tízéves időtávon is valamennyi portfóliónál túlszárnyalta a referencia-hozamrátát az Aegon, a Postás és a Villamosenergia-ipari kassza, míg az Allianz, az Erste, az Évgyűrűk, a Quaestor és a Vasutas teljesítménye minden esetben a referenciahozam alatt maradt. A 2001-2010 közötti időszakra számolt vagyonnövekedési mutató (az egy főre jutó vagyonnal súlyozott átlagos hozamráta, amely a pénztártagok egyéni számlájának átlagos hozamát jelzi, s számításánál az átlagos tízéves hozamráta kiszámításához használt pénztári szintű nettó hozamrátákat vették alapul a pénztárak) az Évgyűrűknél a legalacsonyabb (2,87 százalék) és a Dimenziónál a legmagasabb (8,33 százalék). Az önkéntes nyugdíjpénztárak 2010-ben éves szinten 7,57 százalék átlaghozamot értek el, ami szintén az éves 4,7 százalékos infláció feletti teljesítményt, azaz pozitív reálhozam jóváírását tette lehetővé a tagok egyéni számláján.


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlannal kapcsolatos külföldi teljesítési hely, magyar megrendelő részére

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Pótbefizetés, tulajdoni hányad

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Munkábajárás 2.

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink