hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi várhat a korengedményes és rokkant nyugdíjasokra?

  • HVG

Jogos engedmények és indokolatlan kiváltságok egyaránt akadnak a korhatár alatti nyugdíjazás szabályaiban. Az Orbán-kormány által elhatározott felülvizsgálatuk indokolt, elvégre finanszírozásuk egyre nehezebb, a kiugró kivételek pedig társadalmi feszültséget gerjesztenek. A konfliktusok a vesztesek érdeksérelmei miatt sem úszhatók meg.

„Tűzoltó leszel s katona.” Keserű szájízzel idézgetik az egyenruhások József Attila sorait múlt kedd óta, amikor a Fidesz-kormány tagjai a Széll Kálmán-terv egyik pontjaként bejelentették: 2012-től bezárják a korhatár alatti nyugdíjba menetel kapuit. A több százezer embert érintő szigorítás lényege Orbán Viktor kormányfő szavai szerint az, hogy ezentúl egyetlen, mindenkire érvényes korhatár lesz. Ez jelenleg 62 év, ami fokozatosan 65 évre emelkedik.

A Széll-terv a különböző engedményes nyugdíjszabályok felülvizsgálatára év közepi, a szigorító előírások parlamenti elfogadására pedig év végi határidőt jelölt meg. A kormányzati megnyilatkozásokból egyelőre csak annyit tudni, hogy a különféle kedvezményekkel már nyugdíjba vonult korhatár alattiaktól nem vonnák el az ellátásokat. Kemény felülbírálatra számíthatnak viszont a rokkantsági nyugdíjban részesülők, ha még nem töltötték be a korhatárt. Az ő járandóságaikra tavaly a nyugdíjkassza 12 százalékát fordították. Nekik közmunkát, elsősorban csatorna-, gát- és víztározó-építést kínál majd a kormányzat – a 358 ezer rokkantnyugdíjas a korhatár betöltéséig szinte az egész Kárpát-medencét feláshatná. Akik nem bírják a nehéz fizikai munkát, azoknak könnyebb feladatot ígérnek. Kérdés azonban, miből finanszírozható a program.

Molnár Patrícia Időutazók című cikkének folytatását olvassa el a HVG legfrissebb számában (2011/10)!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Sztrájkalap mértéke

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Alapítvány adó 1 százalék felhasználása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close