hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

VDSZ és magánnyugdíj: közel 40 ezer jogfenntartó nyilatkozat érkezett

  • MTI

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségéhez (VDSZ) január 31-ig 39.645 érvényes valamint 1.947 határidőn túl feladott, azaz érvénytelen magán-nyugdíjpénztári tagsággal kapcsolatos jogfenntartó nyilatkozat érkezett - közölte a szövetség a végleges adatot.

A VDSZ közleményében emlékeztet arra, hogy a nyilatkozatokkal a magánrendszerben való jogfolytonosságot lehet garantálni abban az esetben, ha az Alkotmánybíróság - a többi között a szakszervezeti szövetség beadványára - megsemmisíti a nyugdíj-pénztári törvényt.
   
Az Alkotmánybíróság kedvezőtlen döntése esetén Strasbourgban, s ha kell Luxembourgban az Európai Bíróságon keresnek jogorvoslatot az emberi méltóság kérdésében és a magánrendszerben maradók cinikus megkülönböztetése miatt - közölte a VDSZ.
   
Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke a közleményben hangsúlyozza: a vártnál jóval többen nyilatkoztak arról, hogy nem önszántukból, hanem a törvény következményeitől, a munkahelyi elbocsátásoktól, a szolgálati idő és a már meglévő megtakarítások elvesztésétől félve, kényszerből léptek vissza a privát nyugdíjrendszerből az államiba.
   
Az elnök szerint a törvény több paragrafusa is sérti az emberi méltóságot, a személyes szabadságot és az önrendelkezési jogot. Aggályos, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagokat személyes megjelenésre és nyilatkozattételre kötelezték, a módszer célja a szabad választás befolyásolása, az elrettentés és a megfélemlítés - emelte ki Székely Tamás a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény érvényesítése önellenőrzéssel

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink