hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Brit bankadó: 800 millió fonttal emelik az éves összeget

  • MTI

A bankadó, amelynek teljes mértékű érvényesítéséből a kormány hosszabb távon évi 2,5 milliárd font (800 milliárd forint) körüli költségvetési bevételt remél, már a tavaly májusi választásokon hatalomra került konzervatív-liberális koalíció első költségvetésében szerepelt. Az idei naptári évre a brit pénzügyi szférának azonban még csak csökkentett összeget, éves szinten összesen 1,7 milliárd fontot kellett volna befizetnie, abból a meggondolásból, hogy ez segíti a gyenge helyzetű bankok tőkehelyzetének megerősítését.

   
George Osborne pénzügyminiszter azonban kedden közölte, hogy mivel a bankrendszer állapota jobb, mint korábban gondolták, a kormány már az idén a teljes összegű adót hajtja be a bankoktól, vagyis hozzávetőleg 800 millió fonttal emeli az illeték rendszerszintű éves összegét.
   
Osborne a BBC rádiónak nyilatkozva cáfolta, hogy politikai indíttatású döntésről lenne szó, amelynek a hatalmas banki prémiumok kavarta lakossági indulatok csillapítása lenne a célja. A konzervatív párti pénzügyminiszter szerint a kormány azt akarja elérni, hogy a bankok is "igazságos mértékben hozzájáruljanak" a brit gazdaság fellendüléséhez és a pénzügyi válság időszakából örökölt, súlyos költségvetési hiány csökkentéséhez.
   
A milliós bankári prémiumokról különösen éles vita folyik azóta, hogy a pénzügyi válság elhatalmasodása után veszélybe került brit bankok közül többet csak sürgős és igen jelentős költségvetési tőkejuttatással sikerült életben tartani.
   
A Munkáspárt vezette előző kormány annak idején összesen 70 milliárd fontot (23 ezer milliárd forintot) fordított költségvetési forrásokból az összeomlás fenyegette brit bankok megmentésére, és ezzel - hosszú évtizedek óta először - gyakorlatilag bankállamosításokat hajtott végre. A kormányzati tőkejuttatások nyomán például a Royal Bank of Scotlandben (RBS) jelenleg 84 százalékos, a Lloyds csoportban 43 százalékos az állami részesedés.
   
Ebben a környezetben heves indulatokat kelt a banki prémiumok ügye, különös tekintettel arra, hogy a bankok továbbra is csak vonakodva és szigorú feltétekkel hajlandók kölcsönt nyújtani a hitelszűke miatt komoly finanszírozási gondokkal küszködő brit vállalkozásoknak.
   
George Osborne pénzügyminiszter keddi nyilatkozatában kijelentette, hogy a kormány folytatja a tárgyalásokat a bankokkal a prémiumok csökkentése és a hitelfolyósítás növelése érdekében.
   
Londoni elemzők szerint azonban ha a brit kormánynak sikerülne kierőszakolnia a banki prémiumok jelentős csökkentését, azzal éppen a kincstár járna a legrosszabbul.
   
Az egyik vezető londoni gazdaságelemző intézet, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) nemrégiben kiadott elemzésében  kimutatta, hogy a legmagasabb jövedelmekre az idei pénzügyi évtől kivetett új, 50 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs, az egyéb adó- és járulékemelések, valamint a jutalmakra kirótt külön illetékek révén az adóhivatal többet "visz haza" a bankári prémiumokból, mint maguk a jutalmazottak, és ha a kifizetett prémiumtömeg a folyó pénzügyi évre eddig becsült hétmilliárd font helyett például négymilliárd fontra apadna, az 1,8 milliárd font (580 milliárd forint) adókiesést okozna a brit költségvetésnek.
   
A CEBR megállapítása szerint a londoni City a legsikeresebb években a brit közkiadások jelentős részét fedezte adóival, vagyis a bankszféra távolról sem annyira haszontalan képződmény a társadalom egésze szempontjából, ahogy azt "gazdaságilag analfabéta politikusok és kommentátorok állítják".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képzés költségének elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kiva választása – kedvezményezett átalukás – jogutód

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivás vállalkozás lakóingatlant értékesített

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink