38 találat a(z) tanfolyam cimkére

Képzések, tanfolyamok dolgozónak, társasági tagnak. Amikor adómentes, és amikor nem Cikk

Az őszi időszakban gyakran kezdődnek olyan iskolarendszeren kívüli hosszabb-rövidebb idejű képzések. Milyen esetekben kell adót fizetni a tanfolyamok, képzések után? Összefoglaltuk.

Rövidülhet az örökbefogadás folyamata Cikk

Nem kötelező elvégezniük a 40 órás tanfolyamot az örökbe fogadni szándékozó szülőknek – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Közösségben tartott továbbképzés Kérdés

Alanyi adómentes gyógytornász, fizioterapeuta egyéni vállalkozó belföldön és Romániában egyarán tart akkreditált, 3D Scoliosis Terápia tanfolyamokat. Kérdésem a Romániában megrendezett tanfolyamokkal kapcsolatban az, hogy áfa és számlázás szempontjából mi a helyes eljárás abban az esetben, ha 1. román illetőségű természetes személyek részére, 2. ha román illetőségű, közösségi adószámmal rendelkező gazdasági társaságok részére, illetve 3. ha román illetőségű egészségügyi intézmények, egyéni vállalkozók részére nyújtja a szolgáltatást? Az intézmények és az egyéni vállalkozók egy része nem rendelkezik közösségi adószámmal, ezért a jelenlegi gyakorlat szerint minden egyes számlához csatolnak egy magyar nyelvű nyilatkozatot arról, hogy nem áfafizetők. Az egyéni vállalkozó a RON-ban megállapított szolgáltatási díjról magyar nyelven, AM megjegyzéssel állítja ki a számláját. Szeretném a segítségüket kérni abban, hogy milyen megjegyzésnek kell szerepelnie a számlán az egyes esetekben, és kell-e áfabevallást, A60-as adatszolgáltatást beküldenie az egyéni vállalkozónak?

Tanulmányi szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egyik munkavállalóját targoncavezetői tanfolyamra küldi el. Társaságunk fizeti ennek minden költségét. A tanfolyam kb. 120 órás lesz. Az a kérdésem, hogy ilyen esetben – amikor a munkáltató küldi el a munkavállalót oktatásra – lehet-e tanulmányi szerződést kötni? Továbbá, ha igen, akkor a tanulmányi szerződésben mennyi időt lehet kikötni, hogy a munkáltatónál mennyi időt kell még munkaviszonyban töltenie? Szíves válaszukat várva, köszönettel.

Számla kifizetése a szolgáltatás minősége szerint Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem oktatási tevékenységet folytat, és tanfolyamot tartott egy cégnél. A szerződése szerint a kifizetést befolyásolja a hallgatók véleménye. A tanfolyam (kb. egy hetes, áfakörös) 2018 novemberében volt. Még mindig várják a hallgatói visszajelzéseket. 2019. januárban várható a válasz. A szerződésben az van rögzítve, hogy „amennyiben a tanfolyami résztvevők összességében ….. átlag alatt értékelik az oktatóra vonatkozó minőségi célokat, így a tanfolyami oktatás színvonalát, úgy a Megbízó nem köteles az oktatáshoz kapcsolódó teljesítési igazolás kiadására és a megbízási díj Megbízó számára történő kifizetésére”. Ugyanakkor egy korábbi pontban megírják, hogy 30 napos határidővel egyenlítik ki a díjat, amit a cégszerűen aláírt teljesítési igazolás és számla benyújtása után fizetnek ki. Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy a számlát ki kell állítani a tanfolyam időpontjának megfelelően. Azonban, ha a partner az említett okok miatt nem fogja kifizetni a díjat, akkor mi lesz a kiállított számlával? Bevétel, áfa és vevőkövetelések tekintetében mi lesz a feladat? Le kell sztornózni? Le kell írni ráfordításként? Az áfát be kell fizetni? Önellenőrzést kell végezni? Belezavarodtam a kérdésekbe, ezért kérem a segítségüket. Köszönettel: Lengyel Krisztina

Tanfolyam teljesítés időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szervezetünk egy képzési program lebonyolítását rendelte meg egy felnőtt képzéssel foglalkozó cégtől mint alvállalkozótól. A közöttünk létrejött szerződés szerint a tanfolyam 2018 októberétől, 2019 júniusáig tart. A tanfolyam teljes díját, mely áfát is tartalmaz, a megbízó 2018. december 15-éig számla ellenében köteles kiegyenlíteni. Kérdésünk arra vonatkozik, hogy a képző cégnek milyen teljesítési dátummal, és mikor kell a számlát kiállítani szervezetünk felé? Feltételezésünk szerint ebben az esetben nincs időszakos teljesítésről szó. A teljesítés a tanfolyam befejezésekor történik, így ha december 15-éig ki kell egyenlíteni a díjat, az csak előlegnek minősülhet, így előlegszámlát a kiegyenlítést követően, végszámlát, mely tartalmazza az előleg elszámolását, a tanfolyam befejezésekor kell kiállítani. Helyes-e a gondolatmenet, vagy másként kell számlázni? Az áfa-visszaigénylés miatti adókockázatot szeretnénk biztosan elkerülni. Üdvözlettel, Eco-Design Kft.

Tanfolyamon a dolgozó: ezek az adózási szabályok Cikk

Véget ért a nyár, kezdődik a szakmai konferenciák, tanfolyamok időszaka. Ilyenkor toplistás kérdés, hogy milyen adózási szabályokat kell figyelembe venni, ha a cég saját költségére ilyen, iskolarendszeren kívüli képzést nyújtó rendezvényre küldi a munkatársait. Összefoglaltuk a legfontosabbakat.

Júliustól nekik lesz ingyenes a KRESZ-tanfolyam és -vizsga Cikk

Ingyenes lesz a sikeresen teljesített KRESZ-tanfolyam és -vizsga július 1-jétől a 20 évnél fiatalabbaknak, a díjat utólag téríti meg az állam – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Áfateljesítés ideje részletfizetés esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következőben szeretném kérni a válaszukat, hogy mikor jár el helyesen az adózó. Kft. tanfolyamot tart, áfás a szolgáltatás. Van olyan hallgató, aki csak a tanfolyam elvégzést követően kezdené el kifizetni a tanfolyam díját. Kérdés, hogy mikor kell kiállítania a számlát a kft.-nek a tanuló részére? A tanfolyam befejezésekor? Illetve az áfatörvény 61. § (2) bekezdése szerint részletfizetéskor a részletfizetés összegének megfelelően? Segítségüket előre is köszönöm.

Számla kiállítása Kérdés

Tanfolyamszervező cég adminisztrációs munkatársaként számlákat kell kiállítanom a befizetett tandíjakról. Kiderült, hogy vannak még 2018. januári és februári átutalt tandíjak, melyekről nem készült számla. A tanfolyam még nem fejeződött be, 2018. júniusig tart. Kérdés, hogy 2018. márciusi keltezéssel kiállíthatok-e számlát olyan átutalásokról, amelyek 2018. januárban érkeztek. A számlán "tanfolyami díj" szerepel, alanyi adómentes. Mi lesz a teljesítés időpontja és a számlakiállítás dátuma? Köszönettel.

Saját dolgozó képzése szakképzési hozzájárulás terhére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk saját dolgozóinak munkájuk elvégzéshez szükséges akkreditált tanfolyam végzését teszi kötelezővé. A tanfolyam elvégzésére erre szakosodott intézménnyel köt a társaság szerződést és fizeti ki a díjat. Van-e lehetőség, és ha igen, milyen formában arra, hogy a tanfolyam díját szakképzési hozzájárulásunk terhére részben vagy egészben elszámoljuk? Válaszát előre is köszönöm!

B kategóriás jogosítvány tanfolyamköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném állásfoglalásukat. Egy kertépítéssel foglalkozó ügyfelem egyik kertész munkavállalóját szeretné beíratni B kategóriás jogosítvány tanfolyamra. Bár ez magához a kertészeti tevékenységhez nem kapcsolódik szorosan, de nagyban megkönnyítené a vállalkozó munkáját, ha az alkalmazottja a munkavégzés során vezetni tudná a cég tulajdonában álló tehergépkocsikat. A tanfolyam teljes költségét a munkáltató állná, a számlák is az ő nevére szólnának. A kérdés arra irányulna, hogy a munkáltatónál a B kategóriás tanfolyam költségeinek kifizetése a munkáltató részére béren kívüli juttatásnak vagy egyes meghatározott juttatásnak minősül-e? Vagy mindenféle fizetési kötelezettség nélkül elszámolható oktatás, továbbképzés költségeként?

Meddig terjed a munkáltató fizetési kötelezettsége elrendelt képzés esetén? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni abban, hogy amennyiben egy képzés/tanfolyam elvégzésére a munkáltató kötelezi a munkavállalót, meddig terjed a munkáltató "fizetési kötelezettsége", azaz pl. a második vagy harmadik pótvizsgadíj már áthárítható-e a munkavállalóra? Köszönettel.

Egyéni vállalkozó költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó új tevékenység végzéséhez kapcsolódóan tanfolyamot végez. Az új tevékenységi körrel még nincsen bővítve az egyéni vállalkozása, majd akkor lesz bejelentve, ha a tevékenység végzéséhez szükséges összes vizsgája meglesz. Viszont a tanfolyami számla már korábbi dátumú. Az szja törvény 11. sz. melléklet I/27. pontja rendelkezik a képzésre fordított kiadásokról. Az előzőekben említett költségek elszámolhatók-e a vállalkozásban a tevékenységi kör bejelentésének időpontjában? Vagy mikor? Mit ért az előbb említett pont, a vállalkozási tevékenység folytatásához szükséges szakismeretnek? Köszönöm válaszukat!

Tanulmányi szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónkat négyhónapos időtartamban beiskolázzuk egy tanfolyamra. Tanulmányi szerződést fogunk vele kötni. Az lenne a kérdésem, van-e olyan előírás, hogy a tanulmányi szerződésben mennyi lehet a munkáltatónál letöltendő idő aránya a tanfolyami időre arányosítva? Tehát, ha például a tanfolyam négy hónapos, akkor a még cégnél töltendő idő a tanfolyam befejezését követő 8 hónap, vagy a társaság és a munkavállaló közös megállapodása alapján bármennyi idő?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő földvásárlása (szántó)

Lepsényi Mária

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close