hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem a minimálbér után kell járulékot fizetni 2011-től - új szabály

  • adozona.hu

Megszűnt a tevékenységre jellemző kereset, de nincs vége a bosszantásnak, 2011-től a garantált bérminimum szerint kell egyes esetekben a járulékokat fizetni. Az eseteket széljárás szerint lehet megítélni.

Az új szabály szerint 2011.01.01-től az egyéni- és társas vállalkozó minimum-járulékalapja a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összege, ha az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége vagy a társas vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel. Amíg a minimálbér 78 ezer forint, addig a garantált bérminimum 94 ezer forint. A különbség 16 ezer forint, amely havonta több, mint hétezer forint járulékkülönbséget okozhat, éves szinten, ha ezt utólag az adóhatóság állapítja meg, akkor 2011-re 200 ezer forintnyi járulékot, bírságot és késedelmi pótlékot is kockáztathat az egyéni- vagy társas vállalkozó.

A kérdést a tevékenységek statisztikai besorolása (TEÁOR), illetve magánszemélyek esetében a hasonlatos szakmakódok alapján kellene eldönteni. Nagyon sok tevékenység esetében – azok sokrétűsége miatt – nem lehet általánosságok alapján dönteni. Ráadásul nagyon sok tevékenység gyűjtőfogalom, tartalmaz középfokú végzettséget- képezettséget igénylő részeket és tartalmaz ilyen nélkül is végezhető részt.

Amennyiben például a vállalkozó, vagy egy társaság főtevékenységét megalapozó gazdasági tevékenységére a 6920-as besorolást tünteti fel, akkor azzal számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenységet jelölt meg. Az adóhatóság álláspontja szerint (iktatószám: 5227312767) szerint ez a tevékenység megalapozza azt a vélelmet, hogy az középfokú végzettséget igényel.

A hivatal szerint nem releváns az a körülmény, hogy a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 151. § (2) bekezdése a 10 millió forintot meg nem haladó nettó árbevételt meg nem haladó vállalkozások esetében a könyvviteli szolgáltatások körébe tartozó feladatok elvégzése vonatkozásában olyan mentesítő szabályt tartalmaz, amely alapján végzettség nélkül lehet a tevékenységet végezni. Hasonlóképpen egyéni vállalkozókat boldog-boldogtalan könyvelhet, hiszen ezt engedélyeztetni nem kell, ahhoz végzettséget senkinek sem kötelező szereznie. Természetesen a hivatal ezzel se tud mit kezdeni, hiszen, ha a középfokú végzettséget igénylő munka mellé keverhető egy mellékszálon egy végzettség nélkül is végezhető, akkor kiüresedne és a garantált bérminimum szerinti járulékfizetés szabályrendszere.

A jogalkotói elképzelés – szemben a tjk bonyolult rendelkezéseivel – csupán azt az elemet hiányolja, hogy rendeleti felhatalmazás útján szabályozást nyerjen az, hogy mely tevékenység tekintendő középfokú végzettséget- vagy képesítést igénylőnek. E nélkül az egész elképzelés hamvába holt ötlet, mivel a kérdéses tevékenységek esetében az érintettek meg fogják azt változtatni. Az egyéni vállalkozók esetében elektronikus úton, akár pár perc alatt az okmányiroda honlapján, vagy kormányablakoknál, cégek esetében pedig - ügyvéd igénybevételével – a cégbíróságoknál.

A kérdéses tevékenységek esetén – ahogy a 6920-as kódú tevékenységnél is látható – vélelmezés útján nem lehet önkényesen járulékalapot növelni, ha a munkának van végzettséget nem igénylő része is. Ezt az adóhivatal is kénytelen lesz belátni.

Ruszin Zsolt
MKOE alelnök

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink