hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hat év után egymillióval adós neki a cég, pedig papíron elutalták

  • adozona.hu

Mit tehet az elbocsátott munkavállaló, ha végkielégítését csak papíron kapta meg, ráadásul úgy sejti, hogy a cég ellen már megindult a felszámolás? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

A páromat 2010 szeptemberében küldték el a cégétől hat évnyi munkaviszony után, a számára megillető végkielégítéssel - papíron. Az összeg közel nettó 1 millió forint, az utolsó havi munkabérével együtt. (A cég csőd szélén áll - talán már a felszámolást is elindították ellene) De ezt a közel 1 millió forintot még mindig nem kapta meg, holott az utalási jegyzéken úgy szerepel, hogy az utalás napja: 2010.09.30. A következő lépést tettük: elmentünk egy ügyvédhez, ahol befizettünk X Ft-ot + még a közjegyzői számlára is fizettünk másik X Ft (hogy a közjegyző kiküld fizetési meghagyást), de semmi nem történt az ügyben. Az ügyvédtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy megtette a lépéseket, a közjegyző is. De sajnos semmi papír nincs a kezünkben ezekről a dolgokról. Tudunk még valamit tenni, hogy esetleg ezt a pénzt (vagy más egyebet - pl. számítógépeket, laptopokat, irodai dolgokat vagy esetleg értékegyeztetéssel autót elhozzunk a cégtől a tartozás fejében?) Esetleg munkaügyi bíróságra menjünk? Honnan tudunk hivatalosan értesülni arról, hogy a céget elkezdik felszámolni, s hogy ki a felszámoló, hogy esetleg vele fel tudjuk venni a kapcsolatot?

Mindenféleképpen kérjék ki az ügyvéden keresztül a közjegzyőtől annak igazolását, hogy a fizetési meghagyásos eljárást a közjegyző elindította. A felszámolásokról a www.e-cegkozlony.hu oldalon tudnak tájékozódni, érdemes folyamatosan figyelni, mert a felszámolás közzététele után 40 nap áll rendelkezésre, hogy a hitelezői igényüket benyújtsák. Amennyiben a cég ellen felszámolás indul a munkaviszonyból eredő igények egy részét a Bérgarancia Alap téríti meg a felszámolási eljárásba bejelentkezett egykori vagy mostani munkavállalóinak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink