hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkakezdés: mit tehet meg a munkaadó?

  • adozona.hu

Milyen feltételek mellett lehet megváltoztatni a munkaidő kezdetének időpontját? Olvasónk kérdésére Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

Megteheti a munkáltató, hogy úgy változtatja meg a munkaidő kezdetét, hogy tisztában van vele: számos dolgozója nem tud így munkakezdésre beérni, mivel nincs olyan tömegközlekedési eszköz, amivel ezt megtehetné. Van olyan munkavállaló, akinek autója sincs, s a munkahely és a lakóhely közötti távolság kb. 7 km.

A Munka törvénykönyve szerint a munkarendet és a napi munkaidő beosztásának szabályait a munkáltató állapítja meg. A munkáltatónak a munkaidőt a munka jellegére, és az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére figyelemmel kell beosztania.

Ezen rendelkezések értelmében a munkáltató – ha ez a munka jellegéből, vagy egyéb körülményből adódóan indokolt – az egészséges és biztonságos munkavégzési feltételek biztosítása mellett a munkaidő kezdetét a fent ismertetett módon megváltoztathatja. Természetesen a vonatkozó kormányrendelet szerint köteles azonban a munkába járás – esetlegesen megemelkedett - költségeit megtéríteni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi adókedvezmény saját jogon

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Biztosítás amerikai munkáltatóval

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink