hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amikor a VPOP fedezi az APEH-et - razzia videóval!

  • dr. Marosi Andrea

A vámosok egymás után kétszer, az APEH-osok kis időráhagyással, egész más irányból vonultak ki a Józsefvárosi piacra tegnap, hogy lekapcsolják a feketézőket és megtisztítsák a piacot a hamis árutól. E taktika azért is szokatlan, mert rendszerint a civilnek álcázott adóellenőrök szoktak riadalmat kelteni az árusok között, miután egy sikeres rajtaütés során kénytelenek felfedni kilétüket. A VPOP ilyenkor legfeljebb közbelép, ha a rajtakapott delikvens menekülni próbál. A sorrend ezúttal felcserélődött. Szokásos év végi razzia, szokatlan módszerek. Helyszíni tudósítás.

Tegnap hajnalban a Józsefvárosi piacon két zsák ruhát koboztak el a vámosok, akik néhány órával később a Kőbányai úti kisáruházakban vizsgálódó APEH-osokat fedezték visszatérésükkel - mesélte Czuczor Ákos őrnagy a hvg.hu-nak nem sokkal a kilencórás eligazítás után. Az ismételt és egyben rendhagyó akció - melyben négy APEH-revizor és ugyanennyi ÁNTSZ-es munkatárs vett részt - reggel 10 órakor kezdődött. Ritka, hogy egy helyszínen ugyanazon a napon, néhány óra leforgása alatt kétszer tartson ellenőrzést a hatóság. De az őrnagy szerint a váratlan és ismételt rajtaütés célja, hogy a meglepetés erejével hasson.
Túl sok szempár figyel ahhoz, hogy egyenruhában észrevétlen maradjon az ember.

A józsefvárosi kereskedők, mint mondta, inkább az APEH-tól tartanak, az álruhás revizorokat többnyire messziről kiszúrják a helyiek, és azonnal leadják a drótot egymásnak. Arra viszont nincsenek felkészülve, hogy a vámosok az APEH előtt érkezzenek, s épp az ellenkező irányból, mint néhány órával korábban.

Az eligazítás után nem sokkal a VPOP-sok parancsba kapták, ejtsék útba a szomszédos Ganz-telepet, ahol mintegy hatezer darab magára hagyott, illegális pirotechnikai eszközt, egyebek közt petárdát, találtak. A mindössze két zsákban elhelyezett, zömmel kínai áru - mint megtudtuk - nem számít nagy fogásnak, ám az eljárás ettől még ugyanaz. A lefoglalt csomagtartónyi petárdát és viperát nem sokkal később átadták a rendőrségnek, amely szigorú körülmények mellett felügyeli majd a megsemmisítést.

A rendhagyó akció ellenére a VPOP egyenruhásainak közeledése korántsem okozott akkor meglepetést, mint képzeltük. Néhány gazdátlanul hagyott pavilonon kívül semmi nem utalt arra, hogy az itteni kereskedőknek lenne bármi takargatnivalójuk. Sőt, volt, aki fityiszt mutatva a hatóságnak majdhogynem hadonászott a kamerába. A rögtönzött show-műsorért kattintson ide.

A cikk folytatása a hvg.hu-n olvasható.

Salgó Andrea - Bálint Csaba

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magyar–Japán egyezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Cserepótló vétel, illeték

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szerződéskötés

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink