hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Utazik a VPOP a nem uniós rendszámú kocsikra

  • MTI

A nyári hónapokban is kiemelten ellenőrzi a Vám- és Pénzügyőrség azokat a személygépkocsikat, amelyek Európai Unión kívüli államok rendszámával közlekednek, de magyar állampolgár vezeti őket - közölte Letenyén tartott keddi sajtótájékoztatóján a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője.

Az utóbbi hónapokban indult kiemelt ellenőrzések során bebizonyosodott, hogy egyre több harmadik országbeli - például amerikai, afrikai, Cook-szigeteki vagy lichtensteini - jármű közlekedik a magyar utakon, s ezeket jogszerűtlenül használják magyar állampolgárok. Eddig 169 ellenőrzésből 61 esetben találtak szabálytalanságot a pénzügyőrök, akik 32 gépkocsit közvetlen vámfelügyelet alá vettek és használóikra 97 millió forintos adó- és vámbírságot vetettek ki. A vámfelügyelet mindaddig tart, amíg az eljárás alá vontak vámbiztosítékot nem adnak, vagy a vámot és a bírságot ki nem fizetik. Javarészt nagy értékű luxusautókról van szó, közöttük több Bentley, Mercedes, Jaguar található egyebek mellett. A szóvivő úgy fogalmazott: ezeknél az autóknál "sokszor még elolvasni is nehézséget okoz a rendszámot, nemhogy felírni azt".
   
A legális használatra példaként említette, hogy ha egy svájci cég vezetői alkalomszerű engedélyt adnak arra, hogy svájci rendszámú gépkocsit használjon a magyar alkalmazott, akkor ezt munkaszerződésben kell rögzíteni. Sok esetben használati és egyéb engedélyeket mutatnak az ellenőrzött autóvezetők, akik nem tudják, vagy nem akarják figyelembe venni, hogy ha valaki magyarországi lakcímkártyával rendelkezik, más módon nem használhat harmadik országbeli járművet. Sipos Jenő az uniós, főként szlovák rendszámú járművek ellenőrzésével kapcsolatosan elmondta: a jogszabályi keretek azt teszik lehetővé, hogy az ilyen járművek ellenőrzésekor továbbítják az adatokat az adóhatóságnak. A VPOP-nak szankcionálási lehetősége nincs, az APEH azonban az egyéb ellenőrzései során kontrolladatként kezeli a vámhatóság közlését.


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Védelmező személybiztosítás adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Biztosítási adó sávváltozás 2024

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Átalányadós továbbszámlázása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink