hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Összevonná az APEH-et és a VPOP-t az új kormány

  • MTI

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Vám- és Pénzügyőrség (VP) összevonásához szükséges módosításokat is tartalmazó törvényjavaslatot nyújtott be kedden az Országgyűlésnek két fideszes képviselő, Matolcsy György és Fónagy János.

A leendő nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György által jegyzett törvényjavaslat szerint a VPOP irányítását kormánybiztos venné át, aki "külön szervezeti egységet hozhat létre az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és a Vám- és Pénzügyőrség egyesítésének előkészítése érdekében".
   
A javaslat szerint a kormánybiztos ellenőrzi az országos parancsnok vezetői tevékenységét, és - a jogszabályi előírások keretei között - minden ügyben utasíthatja, a parancsnok hatósági jogkörét általános jelleggel vagy adott ügyben magához vonhatja. Az adópolitikáért felelős miniszter az országos parancsnok és helyettesei feletti munkáltatói jogkörét a kormánybiztos útján gyakorolja.
   
A Magyar Nemzet adott hírt áprilisban arról, hogy az új kormány az APEH, valamint a VP összevonásával három egységből álló szervezetet hozna létre, amelynek harmadik egysége az adórendőrség lenne. Az elképzelés legfontosabb eleme a közterhekkel kapcsolatos bűncselekményekben nyomozó adórendőrség lenne, amelynek állományát a rendvédelmi szerveknél dolgozókból töltenék fel.
   
Az Orbán-kormány idején már működött hasonló intézmény APEH Bűnügyi Igazgatóság néven, amely annak idején évente kétezer vádemelési indítványt nyújtott be az ügyészségnek. A szervezet akkor alkotmányellenesen működött, írta a Magyar Nemzet, mert az adórendőrség felállításáról szóló törvényt kétharmados többséggel kellett volna megalkotni.
   
A két szervezet évek óta együttműködik, információcsere van közöttük, és közös ellenőrzéseket is végeznek.
   
Az adóhatóságnak az adók és járulékok beszedésén túl számos egyéb feladata van, feladatköre az utóbbi években folyamatosan bővült. Az APEH feladata egyebek között az illetékek beszedése, hozzá tartozik a szerencsejáték-szervezés felügyelete, oda érkeznek a foglalkoztatotti bejelentések. A magánnyugdíjpénztári bevallásokat és befizetéseket is az APEH fogadja, és ellátja az összes ehhez társuló feladatot. A szokásos piaci ár hatósági megállapítása is az adóhivatal feladata, s az idei évtől hozzá kerültek a helyi iparűzési adó beszedésével kapcsolatos feladatok is.
   
A Vám- és Pénzügyőrség a jelenlegi szabályozás szerint az adópolitikáért felelős miniszter irányítása alatt álló fegyveres rendvédelmi, államigazgatási szerv. A VP-nek széles körű vám-, jövedéki-, adóigazgatási, nyomozóhatósági és szabálysértési jogköre van. Hatáskörébe tartozik a vám és a kapcsolódó adók, díjak, az import áfa, a regisztrációs adó, a környezetvédelmi termékdíj, a jövedéki adók, az energiaadó, a fémkereskedelem engedélyezése és ellenőrzése, a klasszikus vám- és jövedéki, illetve a kábítószerre elkövetett, az áruhamisításhoz kapcsoló jogsértések, a pénzügyi és gazdasági bűncselekmények, és több járulékos bűncselekmény nyomozása. Rendészeti feladatainak végrehajtása során közúti, mélységi és mobil, továbbá veszélyes áru ellenőrzéseket, az EU külső határain vám- és áruellenőrzést végez, nemzetközi tevékenysége az európai uniós ügyek vitelére, az uniós támogatások ellenőrzésére is kiterjed.
   
Az APEH engedélyezett létszáma március 31-én 15.607 volt a hivatal honlapján közzétett adatok szerint.
   
A VP létszámát a szervezet negyedéves jelentése szerint 2010. január 1-jétől 7.453 főben határozták meg, a március 31-i tényleges létszám 7.147 volt, közülük 5.829 hivatásos, 1.318 pedig közalkalmazotti állományú. A közalkalmazottak közül 1.285 teljes, míg 33 részmunkaidős volt.
   
A két szervezet munkavállalóinak anyagi helyzete a válság kezdete óta sokat romlott. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Szakszervezete (ADOSZT), valamint a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete (VPFSZ) márciusban tiltakozó demonstrációt tartott a Pénzügyminisztérium (PM) előtt, amelyen a két adóigazgatási szervezet stabilitásának megteremtését, a többletfeladatokhoz kapcsolódó források biztosítását, az adóigazgatásban dolgozók nagyobb erkölcsi, anyagi elismerését követelték, valamint az adóigazgatásban 2009-ben bekövetkezett nagymértékű, közel 25, némely területen 35 százalékos keresetcsökkenés kompenzációját. Az idén áprilisban a két adóigazgatási szervezet dolgozói egyhavi mozgóbért kaptak, miután az adóbevételek a prognózis felett teljesültek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink